https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

IN BEELD De minuscule monstertjes van David Vanhoorne

Redactie KW

David Vanhoorne (43), in een vorig leven nog actief als zanger van punkband Yellow Teeth, is in het dagelijkse leven zelfstandig hondentrainer. Maar in zijn vrije tijd houdt hij zich vooral bezig met fotografie. “Ik ben zo’n 15 jaar geleden begonnen, gewoon zoals iedereen: camera gekocht en foto’s beginnen trekken“, legt hij uit. “Hoe meer foto’s ik nam, hoe meer ik door de microbe gebeten raakte.” Het begon voor David als hobby, maar is intussen een stevig uit de kluiten gewassen passie geworden. “Ik maak per jaar toch wel makkelijk 10.000 foto’s.”

Ik ben al mijn hele leven gebiologeerd door alles wat kruipt en krioelt

De onderwerpen zijn divers en David trekt ook al eens op pad naar verlaten panden voor urbextoestanden, maar toch focust hij vooral op macrofotografie, het uitvergroten van details of kleine beestjes en plantjes. “Waarom macro? Ik ben al mijn hele leven gebiologeerd door alles wat kruipt en krioelt door het gras en de planten”, legt David uit. “Da’s begonnen is toen ik in het vierde leerjaar zat bij meester Geert Vuylsteke. Hij had na een vakantie een ringslang mee naar de klas, die daar enkele weken is blijven staan. Daarna wilde ik alles weten van fauna en flora.”

Fototas altijd bij, je weet nooit wat er zich aandient

“Grote dieren fotograferen is redelijk simpel, maar kleine spinnen en vliegende dieren… dat is wel andere koek”, vertelt David. “Al snel was mijn standaard apparatuur niet meer toereikend en dan begin je te investeren in materiaal om je onderwerp goed te kunnen fotograferen. Mijn fototas heb ik eigenlijk altijd bij mij als ik het huis verlaat, je weet nooit wat zich aandient.”

Kruipt er veel tijd in? “Om echt macro te fotograferen, trek ik per week toch enkele uren uit”, zegt David. “Mijn favoriete plekjes in West-Vlaanderen zijn den Blankaart in Diksmuide en het Rhodesgoed in Kachtem. Ik neem ook veel foto’s in mijn eigen tuin. Ik heb speciaal hiervoor een bloementuin aangelegd om zoveel mogelijk beestjes hierheen te lokken. En ik kom ook veel in een bos in Zedelgem waar haast geen volk komt. Kortom overal waar ik ga met mijn honden, is mijn camera altijd met mij mee.”

(FV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.