Het spel van staal en beton in een verlaten plastiekfabriek

Lieven Mathys

“De mooiste foto’s zal je maken als je je camera niet bij hebt. Deze uitspraak zorgde voor de nodige verwarring tijdens mijn eerste les fotografie. Het weze mijn medestudenten die boze mails rondstuurden vergeven. We wisten niet beter of fotografie was een exacte wetenschap.”

“Een technische bagage is onontbeerlijk, maar fotografie is zo veel meer dan een juiste belichting en scherpstelling. Het is anders leren kijken naar de werkelijkheid. Geen roze bril die alles mooier voorstelt, maar wel een kritische blik die je het mooie laat terug vinden in de dagdagelijkse dingen.”

“Via de fotografie krijg je de kans om die persoonlijke blik te delen en mensen ook een glimp te laten opvangen van die andere kijk. Een verlaten locatie als deze is fantastisch om op zoek te gaan naar zo’n beeld. Deze site nodigt met zijn grote fabriekshallen uit om weidse beelden te schieten. Maar het is pas door rond te dwalen en te zoeken dat deze moderne ruïne zijn ziel echt bloot geeft.”

“De vele kleine objecten die nutteloos bleken tijdens de verhuis zijn hier de stille getuigen van. Ze vertellen over hoe de werksfeer en bedrijfscultuur was. Het zou je bijna doen vergeten dat de site al zo lang verlaten is. Dit tijdloze staat in schril contrast met het verwrongen staal, leidingen die nergens naar leiden en kalenders die gedateerd zijn. Gelukkig wordt dit industriële grijs door de tijd in alle stilte met groen en roestbruine tinten ingekleurd. Het verzacht de omgeving en geeft het verval weer iets moois.”

(Christophe Lahousse)

Heb je ook een passie voor fotografie en wil je die in onze rubriek Homo Fotograficus delen met onze lezers? Stuur een mailtje naar lieven.mathys@kw.be.

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief omtrent fotografie in West-Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.