Woensdag 8 juli, 2020

Nieuws uit Heuvelland

Café 't Hommeltje in Kemmel heeft met Kelsey Beullens (60) en Nancy Bourdeau (48) nieuwe uitbaters. Het echtpaar, afkomstig uit Menen, opende afgelopen weekend het dorpscafé dat 35 jaar lang werd geopend door Vera en Luc Dewilde. Zij stopten gezien de coronacrisis wat vroeger dan gepland.

OPENDOEK, de koepel van het amateurtheater zag door het coronavirus haar zomerse theaterfestival Spots op West in het water vallen. Maar toen de nationale veiligheidsraad begin juni stilaan het licht op groen zette voor kleinschalige culturele activiteiten werd er in sneltempo een vervangprogramma in elkaar gebokst: er komen dit weekend toch zomerse theaterwandelingen in Westouter. Bijzonder wordt de monoloog van Westouternaar Jos Vandemaele.

De provincie West-Vlaanderen en een aantal partners gaan van start met een nieuw landinrichtingsproject 'Water-Land-Schap-Robuuste Waterlopen Westhoek'. "We willen inzetten op een goede waterkwaliteit, voldoende watervoorraad, een leefbare landbouw en het herstel van het landschap," duidt gedeputeerde Bart Naeyaert het project.

Met de start van de zomervakantie openen de uitbaters van de Chaplin in Nieuwkerke een tweede zaak. In de Sarlinde in Dranouter serveren Ann Meersseman en Guillaume Delabroye samen met Isabelle Meersseman en Jeroen D'Heere voortaan 12 bieren van het vat.

VVV Heuvelland opende op een originele manier het toeristisch seizoen in Heuvelland. Voorzitter Bart Denys sprak een aantal restaurateurs aan en liet in het Warandepark van Kemmel de toeristische actoren proeven van de plaatselijke lekkernijen, geserveerd op een hapje van liefst 25 meter lang op 2 cm breed.

Op het speelplein gelegen in de Basse Ville wijk in Nieuwkerke zorgden hangjongeren de laatste maanden voor heel wat overlast. Dit is althans wat de overbuur uit de Nieuwkerkestraat beweert. De wijkagent kwam ondertussen al eens ter plaatse, maar kon geen storende hinder vaststellen.

Op de gemeenteraad in Heuvelland van 29 juni heeft de N-VA-fractie bij monde van raadslid Ivo Fonteyne er opnieuw voor gepleit om de MUG-helikopter financieel te steunen met een bedrag van 1.600 euro of ongeveer 20 cent per inwoner. Net als vorig jaar werd dit voorstel niet weerhouden door de meerderheidspartij Gemeentebelangen

Vandaag zijn de wegeniswerken gestart in de Steenstraat in Mesen en in de Komenstraat in Wijtschate. Met deze onderhoudswerken maakt AWV de rijweg veiliger en comfortabeler in gebruik. Het was ondertussen al meer dan 25 jaar geleden dat de rijweg onderhouden werd en dat zorgde mede door het zwaar vrachtverkeer voor heel wat klachten van omwonenden.

In Heuvelland werden met de start van de zomervakantie de bekendste hellingen beter zichtbaar en herkenbaar gemaakt in het landschap en dit onder de koepelnaam Flandrien Challenge. Op het wegdek vinden de sportieve en recreatieve fietsers voortaan een markering terug die de start en de aankomst van de helling aanduidt.

Vandaag kwam Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele naar Wijtschate. Hij bezocht er de Hospicestraat waar rioleringswerken door unieke vondsten uit de Eerste Wereldoorlog stilgelegd werden. De minister luisterde met veel interesse naar de uitleg van archelogen Jan Decorte en Simon Verdegem. "Als ik hoor dat de ondertunnelde constructies continu gebombardeerd werden dan moeten soldaten hier een verschrikkelijke dood gevonden hebben."

Dranouter Festival Dranouter is tevreden met de versoepelingen voor de evenementensector, maar heeft nog geen beslissing genomen hoe en met hoeveel ze de capaciteit van hun zomersessies zullen opkrikken. In principe mogen ze het aantal tickets verdubbelen.

Begin deze maand juni startten in Wijtschate de achtste en meteen laatste fase van de weg- en rioleringswerken. Ondertussen zijn deze werken in de Hospicestraat stilgelegd omwille van archeologisch onderzoek.