Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Heuvelland

De provinciale mobiliteitscampagne 'De testkaravaan' wordt deze maand beëindigd in Heuvelland. Nog tot eind deze maand kunnen 40 inwoners van Heuvelland gratis een elektrische fiets, een speedpedelec of een elektrische bakfiets testen.

Voormalig burgemeester Bernard Heens geeft na 11 jaar de voorzittersfakkel door aan Nathan Duhayon (24). Bernard blijft met zijn jarenlange ervaring in de Heuvellandse politiek wel nog actief als bestuurslid en in de gemeenteraad. "Onder een nieuwe slogan '#DurfAnders, Heuvelland uniek!' en met een sterke ploeg, gaan we voor een frisse wind door onze afdeling. Ik heb veel goesting in dit nieuwe engagement!", zegt Nathan Duhayon.

Onder strikte coronamaatregelen kozen zondag een 80-tal leden voor een nieuw arrondissementeel bestuur. Koen Descheemaeker uit Zonnebeke werd verkozen tot voorzitter. Als secretaris werd Julie Kinoo uit Wervik aangeduid en als ondervoorzitter Jan Van Bruwaene uit Poperinge.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

In Wijtschate wordt de toekomstige rioleringszone op het Sint-Medardusplein aangepakt. Vanaf de eerste kraanhap kwamen restanten van stoffelijke resten aan het licht. Deze keer niet uit de Eerste Wereldoorlog, maar wel van het vooroorlogse kerkhof van Wijtschate.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

V-Estate heeft het Labyrint in Kemmel begin vorige maand gekocht. In de zomer van 2021 komt er nu een nieuw Labyrint, in het pand wordt door het immokantoor een handelsruimte voorzien, een café-restaurant en 4 appartementen. "Alles met oog voor de authenticiteit van het gebouw," weet projectontwikkelaar Brecht Vierstraete. Het Labyrint stond leeg sinds maart 2019.

Wijnbouwer Martin Bacquaert uit Westouter leeft mee met zijn grootste en geliefde partner, de horeca. "Bij het bezoeken van verschillende horecazaken, zijn we overtuigd dat iedereen de veiligheidsinstructies goed opvolgt en dat de besmettingen daar niet gebeuren. We hopen dat de Covid-epidemie in bedwang kan gehouden worden met de huidige maatregelen en dat de deuren binnen een maand weer open kunnen."

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

In 2019 werden negen restauranthouders uit Heuvelland ambassadeur van de Heuvellandse wijnen. Nu komen er daar nog eens 17 restaurant-ambassadeurs uit het zuiden van de Westhoek bij. "Op die manier zetten we onze wijnen letterlijk op de kaart," zegt José Lemahieu van Vintage Heuvelland.

In februari 2021 gaat het dorpscafé in Wulvergem opnieuw open. Jan Francois, een geboren Zottegemnaar, wordt samen met zijn partner Mieke de nieuwe uitbater. Momenteel heeft het koppel nog een bistro in het Zuid-Franse Barjac.

Zoals de organisatie van Gent-Wevelgem gevraagd had en de burgemeester van Heuvelland uitgevoerd had, was er geen publiek toegelaten op de Kemmelberg. Met uitzondering van één verdwaalde(?) supporter uit de Franse Drôme. "Ik vond als per toeval een aardeweg die naar de kasseiweg leidde en voor ik het wist stond ik op de Kemmelberg."

Sinds september is ook het nieuwe tafeltennisseizoen opnieuw van start gegaan. TTC Westhoek is terug op verschillende niveaus van de partij. De club, die na de samenvoeging van TTC Ieper en TTC Heuvelland enkele jaren geleden het licht zag, richt zich op het op maat ondersteunen van iedereen die tafeltennis een warm hart toedraagt.

Zondag vormt de Westhoek, gezien de start in Ieper, het decor van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. Door de geldende coronamaatregelen zal de beleving van de wielerklassieker totaal anders zijn dan de voorbije edities. In Heuvelland zijn de bekendste hellingen uit de koers, de Baneberg en de Kemmelberg, afgesloten voor het publiek. "Er zal ruime politiecontrole zijn", waarschuwt burgemeester Marc Lewyllie. "Enkel wie reserveerde in één van de horecazaken op de Kemmelberg kan naar de berg komen."

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."