Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Heule

Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober vindt in het Fatimaklooster in Heule een unieke fototentoonstelling, Shoot 20/20, plaats van tien cursisten fotografie aan CVO Scala in Zwevegem. De cursisten studeerden in juni af als fotograaf en willen als onderdeel van hun laatste opleidingsjaar hun beelden aan het grote publiek tonen.

Het is een jaarlijkse traditie bij de Zusters van Liefde in de Mellestraat dat begin mei de medezusters die hun gouden of diamanten kloosterjubileum vieren, gehuldigd worden. Corona stak daar een stokje voor, maar nu kon het feest toch plaatsvinden. Vijf zusters vierden hun 60-jarig jubileum, één zuster legde 50 jaar geleden haar geloften af.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De tuin van OC De Vonke wordt eindelijk onder handen genomen. Hiermee komt een eind aan het lange wachten. Gisteren besliste het stadsbestuur om een nieuwe toegang te realiseren. Het poortgebouw dat vroeger gebruikt werd om het OC te bereiken via de Zeger van Heulestraat is verkocht, waardoor er nood is aan een nieuwe toegangsweg.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Doet de naam Mie Bogaerts je een belletje rinkelen? De kans bestaat dat je, als je onlangs in Kortrijk op wandel was, een van haar werken hebt gezien. De kunstenares, met uitvalsbasis in Heule, stond aan de wieg van een kunstproject dat in lijn ligt met haar unieke manier van in het leven staan. "Mijn beelden hebben geen penis, moet dat dan?" De toon van het gesprek was gezet.

De cafés en restaurants moeten vanaf maandag voor vier weken dicht. Dat hebben de verschillende regeringen in ons land beslist in het Overlegcomité, dat bijeenkwam over strengere coronamaatregelen. Een beslissing die in Kortrijk op weinig begrip kan rekenen. "Niemand verdedigt ons nog", klinkt het. Het stadsbestuur belooft ondertussen alvast zich te beraden over extra steun.

Eergisteren (woensdag) kondigde Zorg Kortrijk al een gedeeltelijk bezoekverbod aan tot vandaag (vrijdag). Dat wordt nu dus uitgebreid naar alle openbare WZC's. Er werden al vijftien besmettingen vast gesteld in Biezenheem, De Zon en De Weister, maar de resultaten van Sint-Jozef en Ter Melle laten onverwacht lang op zich wachten. David Wemel van oppositiepartij Groen, uit meteen zijn bezorgdheid over de nieuwe maatregel.

Zopas raakte bekend dat er in wzc Ter Melle in Heule enkele coronabesmettingen zijn vastgesteld. Daardoor werd beslist dat er vanaf vrijdag 16 oktober tot en met maandag 19 oktober geen bezoekers meer worden toegelaten.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Rolhockey Club Hannes startte in september een nieuw seizoen. De club lag maandenlang stil vanwege de coronapandemie en is tevreden dat het nu weer haar geliefde variant van de hockeysport mag beoefenen.

Een 53-jarige vrachtwagenchauffeur uit Heule (Kortrijk) moet van de rechtbank in Kortrijk een werkstraf van 100 uur uitvoeren en een boete van 400 euro betalen voor belaging van zijn ex. Dankzij een gps-tracker onder haar motorkap daagde hij overal op waar zij was.