Zondag 5 april, 2020

Nieuws uit Heule

De firma Lecot, leverancier van bouwmaterialen, schenkt 2.000 mondmaskers aan vier ziekenhuizen. "Ze wilden er van ons kopen. We vinden schenken een beter idee", aldus gedelegeerd bestuurder Philippe De Veyt (57).

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Thomas Demuynck en Bénédicte Soens, zaakvoerders van Vleesgroothandel Demuynck Christophe uit de Noordlaan in Kuurne, hebben woensdagmiddag een gulle schenking gedaan aan de Kortrijkse zorggroep Heilig Hart. Maar liefst 3.000 wegwerpschorten, 8.000 handschoenen en 8.000 plastic mouwen worden eerstdaags naar het woonzorgcentrum, assistentiewoningen en andere centra van Heilig Hart gebracht.

De Heulse acolieten zitten met de handen in het haar. Geen paasklokken uit Rome natuurlijk, maar toch zitten ze nu met een kleine 'lading' paaseitjes. Net voor de coronacrisis uitbrak, waren ze volop bezig geweest met het verpakken van lekkere eitjes. En die hopen ze nu toch aan de man te kunnen brengen.

Vrijdagvoormiddag kwamen de zes leerlingen van het zevende jaar bloemsierkunst aan het PTI in Kortrijk heel even uit hun kot, maar daar hadden ze een goede reden voor. "Van het Floristencentrum in Wevelgem kregen we onverwacht heel wat bloemen gedoneerd. Daar maken we vandaag bloemstukken mee voor de personeelsleden van AZ Groeninge", verklaart hun docent Fred Verhaeghe.

Sinds we allemaal gevangenen zijn, gaat er geen dag voorbij waarin ik geen 10.000 stappen zet in mijn eigen Kortrijk. Omdat ik buiten moet zijn, het leven wil zien. Of wat ervan overblijft. Als je 's avonds buitenkomt, is het griezelig. Er lijkt haast geen mens meer op aarde. Maar in de namiddag lijkt de stad op een groot wandel- en fietsparadijs. Als Kortrijk zijn ambitie om de titel van 'Fietsstad 2020' binnen te halen nog een duwtje wil geven, dan moeten ze nu vooral beelden gaan maken. Er is zon in overvloed en er zijn fietsers bij de vleet.

Tegenwoordig zoeken velen naar middelen om zich op een of andere alternatieve manier te organiseren. Zo ook de Kortrijkse Stadsboerderij die haar omzet door de coronacrisis ineens drastisch ziet dalen. Saar Vanwalleghem van de winkel in Heule doet een dringende oproep tot de consument.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Met het schenken van 70 gebakjes wil Heulenaar Niek Bossaert het volledige team dat strijdt tegen het coronavirus moed geven. "Ik doe dit uit dankbaarheid voor deze hulpverleners van AZ Groeninge. Ze zijn dag en nacht in de weer om patiënten met het coronavirus te helpen. Dit op risico van hun eigen gezondheid", zegt Niek Bossaert.

Ook Lokaalmarkt, de wekelijkse boerenmarkt met bar en kinderhoek, kan door de coronacrisis tijdelijk niet doorgaan. De organisatoren zetten daarom volop in op bestellingen. "Voor onze trouwe klanten willen we er altijd zijn, ook als het even tegenzit", stelt Karel Deknudt van Lokaalmarkt.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.