Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Heist-Aan-Zee

Vrijdagmorgen even over 8 uur brak er brand uit in een duplexappartement op de hoek van de Patriottenstraat en de Anemonenlaan in Knokke-Heist.

Met de Shoppingweek, die op zaterdag 4 juli van start gaat, heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist een extra randparking voor een 250-tal wagens voorzien in de weide tussen de Knokkestraat en het sportcomplex Sportoase in Duinenwater.

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zorgen deze zomer voor uitgebreide informatie om een vakantie aan de kust te plannen. 'Welkom', 'veilig' en 'comfortabel' zijn de kernwoorden. Handig is de kustbrede informatie die de actuele situatie in de badplaatsen toont.

Tijdens de coronacrisis werd meer gepiekerd, hadden mensen meer stress en verveelden zich meer. Maar niet aan de kust, en dat is mogelijk te danken aan de nabijheid en vlotte toegang tot de zee. Dat blijkt uit een bevraging van het VLIZ, de Universiteit Gent en de KU Leuven.

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Niet dat ik de hele vakantie op mijn lui gat wil liggen, maar het mag wat kalmer aan. Stappen is voor de werkweken, trappen voor de vakantie. Dan wil een mens wat meer afstand overbruggen en er tegelijkertijd minder moeite voor doen. Tien weken lang ga ik wielen onder mijn kont schuiven om te blijven bewegen en zo ook de radertjes in mijn hoofd draaiende te houden. Net lang genoeg om onze tien kustgemeenten aan te doen en ogen, oren en geest scherp te houden. De voorbije week rolde ik door Knokke.

Oostende blijft de Koningin der Badsteden. De West-Vlaming gaat daar immers het liefst op het strand bakken en braden, zo blijkt uit een peiling in opdracht van onze krant. Opvallend: net na Oostende volgt Nieuwpoort. Ver achter hen vervolledigt Koksijde het podium. Middelkerke en Bredene zijn het minst populair.

Vanaf zaterdag staan de strandredders weer op de stranden, maar je kan er maar beter niet onwel worden. In coronatijden willen de redders reanimeren met beademingsballonnen, maar een 30 jaar oude wet laat hen dat niet toe.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.