Zondag 26 januari, 2020

Nieuws uit Heist-Aan-Zee

Het burgerinitiatief Proper Strand Lopers stelt zijn derde jaarverslag voor. Wat in 2016 begon als een Facebookpagina die mensen wilde aansporen om zwerfvuil op te rapen, is ondertussen uitgegroeid tot een vzw die heel wat acties onderneemt. De beweging groeit en bereikt meer en meer mensen. In totaal werd er sinds de oprichting al een half miljoen liter afval geruimd. Maar de initiatiefnemers zien ook vooral heel veel uitdagingen. "In wat aan de kust aanspoelt en achtergelaten wordt, zien we wat verkeerd gaat in onze samenleving."

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Het jaar begint met groot én goed nieuws. Vanaf volgende week is West-Vlaanderen een krant rijker. Bij jouw vertrouwde lokale krant krijg je - gratis - ook De Krant van West-Vlaanderen.

Begin 2020 wordt het startschot gegeven voor de grondige vernieuwing van de doortocht van Heist en de renovatie van het Vissershuldeplein en Heldenplein. Met de bouw van de Heldentorens krijgt Heist zijn eyecatcher en een nieuwe dynamiek. Verwacht wordt dat het controversiële ontwerp binnen 36 maanden af is. De tour de force is nodig want de inkom van Heist ligt er al jaren weinig aantrekkelijk bij.

Kerstboomverbrandingen zijn jaar na jaar minder populair. Vorig jaar kon je nog in verschillende gemeenten aan de kust terecht voor de traditionele vuurzee, dit jaar enkel nog in De Panne, Middelkerke en voor de allerlaatste keer in Veurne. Overal worden de verbrandingen geschrapt uit ecologische overwegingen en vervangen door andere evenementen.

In 2020 willen de West-Vlamingen vooral meer sporten en bewegen en gezonder leven. Dat blijkt uit een onderzoek van shoppingcentrum K in Kortrijk, dat bij 1.157 provinciegenoten polste naar hun goede voornemens. "Het thema leeft zelfs zo hard dat de mensen dit keer al vóór de eindejaarsfeesten met hun gezonde plannen bezig waren", zegt sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt.