Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Heestert

Zondagnamiddag hebben vrienden en familie een herdenkingsdag gehouden voor Dylan Lommens (17), de jonge Waarmaardenaar die exact een jaar geleden overleed na een ongeval met zijn brommer in de Vierkeerstraat in Heestert.

Op 5 juli 2019 kwam Dylan Lommens in Heestert om het leven nadat hij met zijn brommer frontaal in botsing kwam met een automobilist. Zondag maken familie en vrienden als eerbetoon een rondrit voor Dylan. "De rechtszaak? Neen, dit weekend staat in het teken van herdenking, dan willen we die miserie even vergeten."

Het wordt geen zomer zoals de andere. Geen grote evenementen, geen festivals of verre reizen. We gaan vooral dicht bij huis op zoek naar rust en ontspanning. Onder het motto 'Transfo Zomert' werkten de diverse actoren op de Transfosite in Zwevegem een bijzonder programma uit.

Om het zorgpersoneel te bedanken voor hun buitengewone inspanningen van de voorbije maanden, schonk de firma Ciranova uit Beveren-Roeselare 1.200 Destrooper-koekjes aan de woon-zorgcentra Marialove in Heestert en de Karmel in Waregem.

Het coronavirus treft niet alleen de gezondheid en de economie, ook de voetbalclubs maken zich terecht (financiële) zorgen. Bij WS Lauwe bond secretaris Charly Nowé de kat de bel aan. Hij stelde voor om de wedstrijdpremies met 20 procent te verminderen. Wij polsten bij de andere eersteprovincialers uit Zuid-West-Vlaanderen naar hoe zij tegenover dat voorstel staan.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."