Maandag 1 juni, 2020

Nieuws uit Gullegem

Na bijna drie maanden verplichte sluiting snakt de (West-)Vlaamse horecawereld naar een heropstart. Om de capaciteit van de vele restaurants en cafés maximaal én coronaproof te kunnen benutten, hebben twee West-Vlaamse familiebedrijven de handen in elkaar geslagen. Wij probeerden voor u het eerste terrasje van het jaar uit.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Wilfried Vanden Broecke vond het raar dat een zekere 'Alexia Plets' als doopmeter op zijn doopakte vermeld stond, iemand die hij nog nooit gehoord of gezien had. Dankzij een oproep op onze website en doorgedreven onderzoek van Familiekunde Vlaanderen is de doopmeter van Wilfried gevonden.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Elke dag opnieuw zorgden beren Mientje en Toontje voor een glimlach op het gezicht van de vele wandelaars, die met plezier een ommetje maakten om te zien wat de beren die dag weer beleefden. Lut Decoene zette stipt om 8 uur 's morgens weer een ander tafereel op de oprit. Voor de voorbijgangers, maar zeker ook voor kleindochter Mien die ze wekenlang verraste met een berenfoto.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Saint-Vélo Gent-Wevelgem kan dit jaar dan toch worden gereden. De UCI heeft de wedstrijd op zondag 11 oktober op de kalender geplaatst. Vanzelfsprekend is het niet duidelijk onder welke omstandigheden de wedstrijd zal kunnen plaatsvinden, de organisatoren en het gemeentebestuur werken aan verschillende scenario's. De voorbereidingen zijn gestart!

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben besloten de Dag van de Landbouw, die traditioneel op de derde zondag in september valt, dit jaar te annuleren omwille van de coronamaatregelen. De organisaties werken aan een alternatief, zo laten ze dinsdag weten in een persbericht.