Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Gullegem

Tot eind februari was het iedere donderdagnamiddag een drukte van jewelste in de Oude Pastorie. Er werd getroefd, meegegaan en wellicht ook wel eens gevloekt. Sindsdien zijn de Oude Pastoriekaarters niet meer samengekomen. Tot spijt van Christelle Verscheuren, die haar kaarters al meer dan twintig jaar verwent.

De schade na de brand op de terreinen van de firma Gilgemyn Recycling in Gullegem lijkt mee te vallen. "Dankzij de erg alerte reactie van mijn mensen en de snelle interventie van de brandweer bleef de schade beperkt tot enkel wat zwartgeblakerde muren" klinkt het opgelucht bij Wim Gilgemyn, de zaakvoerder.

Een onverbeterlijke oplichtster uit Gullegem (Wevelgem) riskeert voor de correctionele rechtbank van Kortrijk voor de vierde keer een veroordeling voor oplichting. De openbare aanklager eiste 40 maanden effectieve celstraf voor gesjoemel bij de verkoop van auto's. Haar advocaat vroeg de vrijspraak. "Er is geen geld aan haar handen blijven kleven", aldus advocaat Frank Scheerlinck.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Nancy Vallaey was een late tiener toen bij haar een erfelijke hartspierziekte werd vastgesteld. Ze kreeg 29 jaar geleden een nieuw hart en was ook een van de eerste mama's in België die met een donorhart een kind ter wereld kon zetten. Door jarenlang gebruik van medicijnen moest ze ondertussen ook een niertransplantatie ondergaan en die nier kreeg ze van haar man Kurt. Een grotere daad van liefde bestaat er niet. Nancy stelt het al bij al goed, al heeft het jarenlang innemen van medicatie ook voor heel wat bijwerkingen gezorgd.

Geen plek in het zuiden van West-Vlaanderen is beruchter dan De Put. De verkeerswisselaar die de Ring rond Kortrijk met de A19 richting Ieper verbindt, is een zootje: verouderd, onduidelijk en met twee haarspeldbochten vooral levensgevaarlijk. Al sinds 1995 is de heraanleg van het knooppunt een 'topprioriteit'. Maar bijna 25 jaar later is er nog niets veranderd. Nu lijkt er toch schot in de zaak te komen. Nog dit najaar wordt de langverwachte omgevingsvergunning aangevraagd, zegt Wegen en Verkeer. Al blijft het afwachten of de deadline deze keer wel gerespecteerd wordt.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Gullegemnaars Koen Dejaeghere en echtgenote Maezy Molly hebben met hun thuisbrouwerij Lechasseur grootse plannen. Het duo wil via crowdfunding investeren in een eigen brouwerij en broedt op een uitbreiding van het biergamma met drie nieuwe variëteiten.

Gullegemnaar Juliaan Laverge heeft dit seizoen de stap naar het buitenland gezet. De ex-keeper van KSV Roeselare verkoos het avontuur bij het Spaanse Cordoba B, actief op het vierde hoogste niveau in Spanje, boven een verlengd verblijf op Schiervelde. "Het stadion is fantastisch, daar wil ik ooit eens onder de lat staan."

Vanaf 1 september zullen duizenden kinderen ook weer 's middags eten op school. En dat kan, in code geel, opnieuw warm. Tot opluchting van veel kinderen, maar ook en vooral van de cateringbedrijven die instaan voor die warme maaltijden. Het Wevelgemse Hanssens Catering, normaal goed voor 47.000 maaltijden per dag, viel tijdens de coronacrisis terug op enkele honderden. "Gelukkig zijn alle klanten teruggekeerd", zegt bestuurder Arthur Hanssens van het familiebedrijf.

Ook voor KM Torhout rolt de bal eindelijk weer. De Houtlanders speelden dit weekend pas hun eerste oefenpot, uit bij FC Gullegem, de ploeg van ex-trainer Allan Deschodt, die een reeks hoger uitkomt. Het werd een 2-0-nederlaag op de Poezelhoek.

Aan de Koningin Fabiolastraat 12, op de hoogste verdieping van het pand dat in 2019 op kosten van het gemeentebestuur een kunstig beschilderde zijgevel kreeg, gonsde het begin augustus van de bedrijvigheid. De leiding van de +13 Werking timmerde er met houten paletten een fraaie loungehoek in elkaar waarin ze op zaterdag 5 september hun ouders willen ontvangen tijdens een gezellige ouderdag.