Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Gits

Na bijna een week zijn nu ook alle uitslagen van de coronatests bij het personeel van WZC Ter Linde binnen. 23 van de 160 personeelsleden testten positief en zijnin quarantaine geplaatst. Van de 11 bewoners die vorige week al positief testten, zijn bij een tweede testing nog 4 bewoners besmet.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Nadat één van de bewoners in het ziekenhuis positief testte op corona werden alle bewoners en personeelsleden van WZC Ter Linde deze week getest. De resultaten tonen aan dat elf bewoners besmet zijn. Het is voorlopig nog wachten op de uitslagen van de personeelsleden.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

KVP Gits haalde deze namiddag de sloophamer uit in een competitiewedstrijd in vierde provinciale A tegen SK Nieuwkapelle. Het won met maar liefst 14-0.

Langs de Bruggesteenweg in Gits gebeurde donderdagavond omstreeks 21.15 uur een ongeval waarbij drie wagens betrokken geraakten. Niemand geraakte gewond, een witte BMW moest wel getakeld worden.

De geplande gedeeltelijke afbraak van het klooster stuit op protest in Gits. Een pas opgerichte facebookgroep 'Stop de sloop van Gits' vindt het jammer dat het Gitse dorpsbeeld stilaan verdwijnt en vraagt om overleg. Burgemeester Rita Demaré verzekert dat er bij de beslissing niet over één nacht ijs gegaan is.

Nadat ze jarenlang een eigen stoffenwinkel uitbaatte, kriebelde het bij Ann Maes om opnieuw op zelfstandige basis te werken. Sinds kort kun je voor alle retouches bij haar terecht in de Stationsstraat in Gits. "Stilzitten is aan mij niet besteed", klinkt het.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Pal in het midden van de week van Mobiliteit en Verkeersveiligheid mag de Fietsbieb in Gits zijn eerste verjaardagskaarsje uitblazen. De initiatiefnemers blikken tevreden terug op het eerste jaar. "We konden heel wat mensen voor een mooie prijs helpen aan een kinderfiets en tegelijk de afvalberg verminderen", klinkt het.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Dit weekend wordt de volleybalcompetitie in zowel nationale als provinciale opgestart met de eerste speeldag. Wat de provinciale competitie betreft, na de reekshervorming krijgen die afdelingen met de term 'Promo' een nieuwe benaming, hakt het coronavirus meteen al nefast in op de kalender. Er worden drie wedstrijden uitgesteld.

Een gesprek met Geert Cools en Liliane Coppé laat zich moeilijk samenvatten. Hun liefde voor de natuur en het buitenleven vertaalt zich in verhalen over de pluk in de boomgaard en de wijngaard, het persen van druiven voor wijn, het werk in moestuin en serre, het houden van schapen en bijenkorven en het genot van een glas wijn in de tuin. Daarnaast hebben deze natuurmensen ook een liefde voor Gits en zijn geschiedenis. "En dan zijn er nog de kleinkinderen die graag langskomen", lacht het koppel.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.