Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Gits

Johan Vanneste (55) is een gekend gezicht in de gemeente. De landbouwer uit de Gitsbergstraat zetelt niet alleen in de gemeenteraad voor Groep 21, hij werd onlangs ook verkozen tot voorzitter van de raad van bestuur van 'Ingro', een coöperatieve vennootschap van groentetelers.

De depressieve, werkloze Isabel Duthoit uit Gits zag in het voorjaar van 2014 weinig opties om van haar drankzuchtige, agressieve man af te geraken. Toen ze een junkie leerde kennen, ging het snel. Samen wurgden ze Jacob - Jaapie - Van Den Blink en konden dat een jaar lang stilhouden. Tot de zonen van het slachtoffer onraad roken en de politie Jaapie vond, tussen de hondenbrokken in de diepvries. Wij keren zes jaar later terug naar het huis in de Ajoy Van Deurenstraat voor een reconstructie.

In Vlaanderen worden tientallen troostplekken ingericht. Corona zorgde en zorgt voor heel wat verdriet. Op deze sfeervolle troostplaatsen kunnen mensen troost vinden. Ook in Gits werd vorig weekend zo'n troostplek geopend in de Pastorietuin.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

WZC Ter Linde heeft het coronavirus goed buiten de deuren kunnen houden. Zij maken zich nu op voor een versoepeling van de bezoekregeling. Vanaf zaterdag 13 juni is er een uitbreiding van de huidige terras- en tuinbezoeken.

Het team van kinesitherapeuten in Ter Linde organiseert een heel origineel initiatief om de bewoners te laten bewegen. Sinds kort zijn er wielerwedstrijden tussen de bewoners. Zelfs aan gele, groene en bolletjespetten voor de winnaars werd gedacht.

De gevolgen van de coronacrisis op het onderwijs en de kinderen lieten niemand onberoerd. De voorbije maanden waren een enorme uitdaging voor de leerlingen, ouders, leerkrachten en personeel van de Vrije Basisschool Gits Groeit maar directeur Celine Bossaert ziet het einde van het schooljaar positief tegemoet. "We zijn blij dat elk kind terug naar school kan gaan voor de vakantie", klinkt het daar.