Ode aan Cecilia Callebert in Roeselare met gaslantaarn

Sebastiaan Vanneste, Jan Vanneste en schepen Dirk Lievens aan de lantaarnpaal.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Sebastiaan Vanneste, Jan Vanneste en schepen Dirk Lievens aan de lantaarnpaal.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Met de titel onroerend erfgoed gemeente in 2020 beloofde de stad op een creatieve manier en veelzijdige manier om te gaan met de zorg voor erfgoed. De renovatie van deze oude gaslantaarn van 1891 is al één van die acties. Ze staat bij het standbeeld van Cecilia Callebert en is tegelijk een ode aan haar.

De familie Bonte schonk de gaslantaarn aan de stad en in samenspraak met schepen van Erfgoed Dirk Lievens en schepen van Openbare Werken Griet Coppé zorgden de technische diensten van STAT voor de renovatie, plaatsing en aansluiting van de lantaarn.

“Daarnaast kadert de gaslantaarn ook in het project ‘historia in situ’. Binnen dit project brengen we onder andere vergeten objecten terug in het stadsbeeld, hetgeen de rijke geschiedenis van onze stad illustreren”, vertelt schepen Dirk Lievens.

“Op het einde van de 19de eeuw was de gaslantaarn een typisch voorbeeld van straatverlichting. Die gaslantaarns zijn reeds lang vervangen en de meeste kwamen op de schroothoop terecht. Zo niet met de Roeselaarse gaslantaarn van 1891 die zich naast het huis van de familie Gilbert Bonte-Ryngaert, in de Diksmuidsesteenweg bevond. Gilbert Bonte (1929-2013), een gewezen Roeselarenaar in hart en nieren, was eraan gehecht geraakt en liet de kans niet liggen om het in de jaren 1970 aan te kopen en daarna aan stad Roeselare te schenken. De gaslantaarn staat sinds kort op het pleintje aan de Bollenstraat bij het standbeeld van Cecilia Callebert.”

“Voor de familie Bonte was dit pleintje de ideale locatie om de gaslantaarn terug een plaats te geven in het openbaar. De gaslantaarn komt er perfect tot zijn recht in de nabijheid van het borstbeeld van componiste Cecilia Callebert (1884-1978), dat er kwam op initiatief van Gilbert Bonte zaliger. Het is tegelijk een knipoog naar de belle époque, de periode wanneer Cecilia Callebert opgroeide en haar muziektalent ontwikkelde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier