West-Vlaamse studenten leven zich muzikaal uit in het GUK

De Gentse Therminal vormt op dinsdagavond al 17 jaar lang het decor voor de repetitiesessies van het Gents Universitair Koor of kortweg GUK. Week na week doorploeteren de studenten er de meest uiteenlopende partituren onder leiding van dirigent Joris Derder (40). Orgelpunt dit jaar is ongetwijfeld het concert ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van Universiteit Gent. Ook heel wat West-Vlamingen maken deel uit van het GUK.

De West-Vlamingen die deel uitmaken van het GUK. © SL

Anthony De Lille (20) is afkomstig uit Knokke, maar zit al drie jaar op kot in Gent, waar hij de studies tot bio-ingenieur doorloopt. “Ik heb altijd heel erg van muziek en van zingen in het bijzonder gehouden”, vertelt Anthony. In mijn tienerjaren was ik vijf jaar lang lid van het Knoks jeugdkoor. Bij aanvang van mijn universitaire studies ontving ik geregeld e-mailtjes met activiteiten, waaronder dus ook een uitnodiging om lid te worden van het GUK. Ik aarzelde geen moment en woonde een open repetitie bij. Bedoeling van zo’n open sessie is dat je kennismaakt met de groep, eventueel al wat meezingt en zo aanvoelt of het iets voor jou kan zijn. Omdat deze repetitie me zo goed beviel, schreef ik me in voor een stemproef en zo ben ik drie jaar later nog steeds lid.”

Anthony De Lille.
Anthony De Lille.© SL

Nood aan mannenstemmen

“Ik ben al vijf jaar lid en het klopt dat we voortdurend op zoek zijn naar nieuwe stemmen”, pikt studente klinische psychologie Jana De Muelenaere (24) uit Zedelgem in. “We hebben vooral een schaarste aan muzikale mannen. Jongens met een mooie bas- of tenorstem mogen zich altijd aanmelden. Zonder stemproef kom je er inderdaad niet in, maar ik vermoed dat je zelf ook wel weet of je toonvast bent of niet. (lacht) Al hebben we vorig semester spijtig genoeg toch zeker twee derde van de geïnteresseerden moeten weigeren.”

Jana De Muelenaere.
Jana De Muelenaere.© SL

“Persoonlijk kijk ik dit jaar het meeste uit naar de feestelijkheden rond 200 jaar Universiteit Gent en Luik. Samen met het Gents Universitair Symfonisch Orkest, het Harmonie Orkest, het Alumni- en Personeelsorkest en de Luikse Universitaire Ensembles brengen we op 10 mei in zowel Gent, Brussel als Luik een groots concert. Geïnteresseerden surfen best naar www.gentsuniversitairkoor.be.”

Wekelijks wordt er gerepeteerd in de Gentse Therminal.
Wekelijks wordt er gerepeteerd in de Gentse Therminal.© SL

De bar

“Uiteraard kan de boog niet altijd gespannen staan”, pikt Anthony in. “Daarom houden we op dinsdag na elke oefensessie ook de bar open, een ideaal moment om met medestudenten te verpozen. Mijn favoriete lied is overigens “Io vivat”, een typisch studentenlied waarin een vierstemmig arrangement verwerkt zit.” Jana: “Geef mij dan maar Bohemian Rhapsody, het nummer dat we zo vaak met zijn allen meekwelen in de bar. Toonvast of niet, ik vind het heerlijk om met de verschillende stemmetjes in het lied te experimenteren.”

(SL)

Joris Derder is dirigent van het GUK.
Joris Derder is dirigent van het GUK.© SL

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.