Prominent present, stiekem saboterend en weg met de centen: is ‘de West-Vlaming’ de Mol in Gent?

Frederic Vansteenkiste

Het finale van het zesde seizoen van De Mol zit er op, de West-Vlaamse invasie van Gent gaat gewoon door. Wij vonden enkele raakpunten tussen beide fenomenen.

Je zou denken dat ze er om doen. Op de vooravond van onze derde editie van KW kaapt Gent was er zondagavond de ontknoping van het zesde seizoen van De Mol op Vier. Enkele weken geleden bleven nog vijf kandidaten over: de vier West-Vlamingen (Pieter, Pascale, Lloyd en Joke) die er van bij het begin bij waren… en Bahador, de Gentenaar. In de laatste rechte lijn naar de finale sneuvelden Joke en Pascale nog, zodat Pieter en Lloyd de overblijvende West-Vlamingen waren waarmee Baha de finale zou spelen. De uitslag is intussen bekend: Pieter bleek de mol van dienst en Lloyd beantwoordde meer vragen dan Baha correct, zodat de student zich de winnaar mag noemen van het zesde seizoen van De Mol. En Baha? Baha is de verliezer, hij wint niks…

“Prominent aanwezig, stiekem saboterend en weg met de centen: is ‘de West-Vlaming’ de Mol van Gent?”

Het kan toeval zijn, maar laat dat resultaat nu net wat raakpunten vertonen met onze vaststellingen voor onze derde KW kaapt Gent. Nadat we in 2016 en 2017 vooral heel veel West-Vlaamse Gentenaars gingen opzoeken, met de bedoeling de identiteit en de impact van al die ingeweken provinciegenoten bloot te leggen, besloten we in 2018 eens na te gaan hoe de West-Vlaming zich voelt in Gent, en wat de Gentenaar vindt van al die West-Vlamingen. We legden 100 West-Vlaamse Gentenaars een beknopte vragenlijst voor en daaruit bleek onder meer dat de West-Vlaming zich best goed voelt in Gent, maar ook dat de Gentenaars vinden dat er vooral véél West-Vlamingen zijn in Gent (no sh*t sherlock!) en dat we vaak gaan lopen met de beste jobs…

Prominent present, stiekem saboterend en weg met de centen: is 'de West-Vlaming' de Mol in Gent?

Je moet het ze nageven: de productieploeg van De Mol slaagt er in om een perfecte weerspiegeling van Vlaanderen in elkaar te puzzelen in een groep van slechts 10 kandidaten, want zelfs het fenomeen van de West-Vlaamse invasie in Gent zit er in vervat, tot in de finale! Eén West-Vlaming die heel het spel naar zijn hand zet en een andere die met alle centen gaat lopen. En de Gentenaar die het met lede ogen aanziet en met lege handen achterblijft. Het is een situatieschets die misschien herkenbaar is voor heel wat inwoners van de Arteveldestad.

De bromance tussen Lloyd, Pieter en Baha is een perfect voorbeeld van de Gents-West-Vlaamse realiteit

Is dat dan een trieste vaststelling? Toch niet. Want ja: wij West-Vlamingen zijn met veel, in Gent én in die drie weken in Mexico. We zétten onze stempel, of het dan in een stad of een tv-spelletje is. En jazeker: met onze gedrevenheid en werkethiek als wapens zijn we vaak ook weg met de centen. Sorry daarvoor Baha.

Prominent present, stiekem saboterend en weg met de centen: is 'de West-Vlaming' de Mol in Gent?

Maar bovenal zijn we toch vooral dikke vriendjes allemaal. En dat is ook een vergelijking die je mag doortrekken van Veracruz tot in Gent. De bromance tussen Lloyd, Pieter en Baha is een perfect voorbeeld van de Gents-West-Vlaamse realiteit. Ongeacht eventuele verschillen en hier en daar een taalgerelateerd misverstand, konden ze het vooral super goed met elkaar vinden, hé maatjes. Dat is op een half uurtje rijden van de West-Vlaamse grens niet anders, zo vernemen we ook in de resultaten van onze rondvraag. De West-Vlaming voelt zich goed in Gent en komt er terecht in een warm nest. De West-Vlamingen zijn graag gezien in Gent, en ze zien zelf ook Gent en de Gentenaars graag. Hoeveel g’s er ook in die zin zitten!

Prominent present, stiekem saboterend en weg met de centen: is 'de West-Vlaming' de Mol in Gent?

Laten we dat vooral zo houden in de toekomst. En dan hebben we op de duur onze geitjes wel op het droge, zowel de West-Vlaamse als de Gentse.

Voelt de West-Vlaming zich thuis in Gent? Ontdek alle artikels, video- en audioreportages op www.KWkaaptGent.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.