Hendrik Van Heysbroeck (The Zone): “Op een West-Vlaming kan je een huis bouwen”

Jonas Lips

Hendrik Van Heysbroeck (43) is geboren en getogen in Gent en baas van café The Zone. Als cafébaas in Gent komt Hendrik geregeld in contact met West-Vlamingen. Ik ontmoet Hendrik in zijn café op een zonnige woensdagnamiddag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Om met de deur in huis te vallen, ik hoorde het aan je accent, ben jij altijd een Gentenaar geweest?

Ik heb altijd in Gent geleefd. Ik ben hier naar school gegaan en daarna heb ik hier The Zone opgericht. Sinds 2004 ben ik ook lid van ‘LILA’, één van de grootste studentenclubs in Gent. Dat staat voor “Levenslange inzet voor leute en ambiance”. Die bestaat volgend jaar trouwens 70 jaar. Mijn vrouw komt uit Waregem, dus per toeval kom ik op die manier elke dag in contact met West-Vlamingen als Gentenaar. En ja hoor, het klikt. (lacht)

Hoe sta je dan in het algemeen tegenover de West-Vlaming?

Je kunt daar een huis op bouwen. Een woord is een woord en ik ken geen enkele West-Vlaming die zich daar niet aan houdt. Het zijn betrouwbare mensen, één voor één. Daarnaast valt het mij op dat ze enorm veel discipline hebben. Als ze studeren, dan studeren ze effectief. Als ze werken, dan wordt er ook hard gewerkt. Dat is ook zo met bier. Als de West-Vlamingen pintjes drinken, dan drinken ze ook veel.

Toch geen puntje kritiek dan?

Tgoh,… soms moeten ze beter leren articuleren. (lacht)

Voor de lezer die The Zone niet kent: het is een café in Gent, maar er is ook een vestiging in West-Vlaanderen?

Klopt, ondertussen al anderhalf jaar in Middelkerke. Hier in Gent heb ik voornamelijk cliënteel afkomstig van de Westhoek. In Middelkerke is er toch een ander soort publiek. Ook een hele joviale groep mensen, maar daar ligt de focus meer op het toerisme. Er komen daar veel Duitsers en Fransen over de vloer.

The Zone is niet louter een café, het is veel meer dan dat?

Ja, naast het café hebben wij ook een vergaderzaal die wij verhuren aan bedrijven en we serveren ook eten. We zijn erg kindvriendelijk, want we organiseren vaak communie- of kinderfeestjes. Ook wilden wij een kroeg oprichten toegankelijk voor alle leeftijdscategorieën, vanaf 7 jaar en ouder. Er is bijvoorbeeld ook lasershooting. Een echte doelgroep hebben wij dus niet. Tot slot organiseren wij ook acties voor studenten. Dit zijn dan drankacties waarbij je bij aankoop van één Augustijn een ander biertje er gratis bij krijgt.

Top deal. Van waar de uitbreiding in Middelkerke van The Zone?

In Gent bestaat The Zone al 25 jaar. Gezien het in de zomer redelijk kalm is, verplaatsen wij ons personeel naar Middelkerke om daar in het seizoen een grotere omzet te draaien.

Ik ken iemand uit Limburg die een relatie heeft met iemand uit de Westhoek. Hoe zij elkaar kunnen verstaan, ik begrijp het nog niet

Even terug over de West-Vlamingen, ken je een typische West-Vlaamse uitspraak?

Iets van mijn West-Vlaamse schoonmoeder: “Heb je je weer moeten wèren?”. Wat blijkbaar betekende: “Heb je je weer moeten haasten?“.

Zou het Gentse stadsbestuur iets moeten organiseren voor de West-Vlaming?

Ik merk dat de West-Vlamingen zich heel vaak geïntegreerd voelen door Gent na hun studies, waardoor zij hier blijven plakken. Ik zou wel niet direct weten wat ze hier precies zouden kunnen ondernemen voor hen.

Wat dacht je van een schepen aangesteld voor West-Vlaamse zaken in Gent?

(lacht) Oké, maar dan zul je dat ook voor andere mensen moeten doen. West-Vlamingen zeggen altijd Gent is een enclave van ons geworden, waarop ik dan altijd zeg “neen, jullie zijn gewoon naar hier gekomen, omdat er bij jullie niets valt te beleven”.

Sta je dan anders tegenover West-Vlamingen dan bijvoorbeeld tegenover mensen van Limburg of Antwerpen?

Opvallend is wel dat het minder klikt met mensen uit Antwerpen. Om op je vraag te antwoorden in verband met Limburg: ik ken iemand uit Limburg die een relatie heeft met iemand uit de Westhoek. Hoe zij elkaar kunnen verstaan, ik begrijp het nog niet… (lacht).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.