Gent volgens insiders

Redactie KW

De leukste manier om een stad te ontdekken? Je laten leiden door het toeval. Gent moet je beleven, moet je ondergaan. We laten ons inspireren door toevallige ontmoetingen en wandelen kriskras door 2.000 jaar geschiedenis en de nieuwste hotspots van de Fiere Stede.

Zo werkt het: met een gratis stadsplan in de hand vragen we op elke locatie aan een toevallige passant een nieuwe tip. Op het eind van de dag hebben we de hele stad doorkruist.

Holy Food Market

Stadsgids Mieke Thienpont bemant het toeristische infokantoor in de Oude Vismijn. Ze raadt ons de gloednieuwe Holy Food Market aan op het Beverhoutplein. In de 16de-eeuwse Baudelokapel vind je 15 eetkraampjes. Hoewel het geheel een zekere ‘kijk eens hoe hip wij zijn’-gehalte uitstraalt, loont het zeker de moeite om er eens rond te lopen. Je kan er totaal on-West-Vlaamse gerechten proeven als oesters, Portugese tapa’s en ‘iets met hosties’ bij HOS-T.

Coupure

Gent volgens insiders

Bij HOS-T staat de 23-jarige Anna-Maria Palma Galeano in voor de bestellingen. “Ik raad je de Coupure aan”, zegt ze. “Langs het kanaal staan monumentale bomen en de voetgangersbruggen zijn geweldig om te zien. Ik ga er vaak lopen.” De Coupure dateert van 1751 en moest Gent via de Brugse Vaart verbinden met de Noordzee. Vlakbij ligt de Bijloke, waar zich ook het interessantste stadsmuseum van het land, het STAM, bevindt.

Graslei

Gent volgens insiders

De 63-jarige Marie Thienpont doet alles te voet in de stad. “Bij mooi weer zou ik zeker de Graslei aanraden.” Vanaf de elfde eeuw groeide Gent dankzij de wol-, vlas- en lakennijverheid uit tot een Europees handelscentrum. Ook het graanstapelrecht gaf Gent een boost. Kooplieden moesten hun graan op de Gras- en Korenlei een tijdlang stockeren voor ze het mochten verkopen. Gezien vanaf de Sint-Michielsbrug is de Graslei het meest gefotografeerde plekje van de stad.

Portus Ganda

Lode (18) en Marilyn (17) zitten hun eerste jaar op kot. Ze raden ons de Portus Ganda aan. “Het is er altijd rustig.” Portus Ganda ligt aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie. Op die plek is Gent ontstaan. Ganda betekent samenvloeiing in het Keltisch. De Nederschelde wordt opengelegd om dit stuk Gent helemaal in ere te herstellen. Naast de Portus Ganda bevindt zich het prachtige art-decozwembad Van Eyck.

Het Zuid

Gemeenschapswachter Ludovic Depoorter (62) helpt ons graag verder. “Met dit weer is het prachtig wandelen in het Zuidpark.” We komen er langs de drukke Keizer Karelstraat en snijden een hoekje af door het beroemde ‘Glazen Straatje’ in te lopen. Het strak aangelegde Koning Albert I-park wordt door de Gentenaars het Zuid genoemd omdat hier tot 1930 het Zuidstation lag.

Tweebruggenstraat

Gent volgens insiders

De Duitse toeriste Birgit Piar (28) plant een Amerikaans vlagje in een hondendrol. “Het is mijn manier om duidelijk te maken dat ik het niet eens ben met Trump.” Ze wijst in de richting van de Tweebruggenstraat als we haar vragen ons te inspireren. “Als je door die straat wandelt, passeer je grappige graffiti. Ik ben er dol op.” Gent heeft alle streetart gebundeld in de overzichtelijke kaart ‘Sorry not Sorry’.

Lousberg markt

In broodjeszaak Breadfast moeten ze niet lang nadenken over onze vraag. Ze sturen ons naar de Lousberg markt, een overdekte biomarkt aan de Ferdinand Lousbergkaai. Er hangt een gemoedelijke sfeer. Je vindt er groenten, fruit, brood, kaas en een restaurant, alles bio zoals ze dat in Gent graag hebben. Naast de overdekte markt ligt het mooie Koningin Astridpark.

L’Amuzette

Anna Brunain (27) bemant de kassa van de Vroente. Ze raadt ons aan de Leie verder te blijven volgen tot L’Amuzette op de Krommewal. Ophélie Van Aerde begon in Knokke met L’Amuzette en richtte twee jaar geleden samen met haar man Jean een gelijknamige conceptstore op in Gent. In geen tijd werd die de plek waar nieuwe trends worden ontdekt. Je kan er komen snuisteren, maar ook eten, drinken en zelfs slapen.

TIPS

Zondagse markten

Op zondag is het vaak heel rustig in Gent. De toeristische dienst werkte een (online)wandeling uit langs de tien zondagse markten die het centrum rijk is. Ze is drie kilometer lang en passeert langs vodden-, brocante- en groentemarkten om te eindigen op de Kouter met zijn bloemenmarkt. Tip: drink een aperitiefje aan de Blauwe Kiosk.

Info: www.visit.gent.be

Nieuwe trend: bierwandelen

Aan cafés met een hart voor speciaalbieren geen gebrek in de Gentse binnenstad. Verschillende organisaties werkten een leuke bierwandeling uit. Onder leiding van een gids proef je op authentieke Gentse plekjes het verschil tussen abdijbier en een pils of tussen een Gentse Gruut en een Brugse Zot.

Check www.gruut.be, www.vizit.be of www.beerwalk.be

Op het water

De lieflijke Leie dwarst Gent middendoor. De Coupure, de Lieve en de Nederschelde monden in de rivier uit. Geen wonder dat in de stad heel wat rederijen actief zijn. Waterratten maken een kano- of kajaktocht door het centrum. Wie niet nat wenst te worden, huurt gewoon een boot zoals bij de Minerva Boat Company op de Coupure.

Info: www.visit.gent.be

De wijde natuur

Even buiten het centrum telt Gent behoorlijk wat hectare groen. Zo heb je de Gentbrugse Meersen, waar je via een nieuw blotevoetenpad het gebied kan ontdekken. De ingang ligt aan de Braemkasteelstraat in Gentbrugge. Een ander leuk wandelgebied is de Bourgoyen-Ossemeersen. Je vindt het aan de Driepikkelstraat 32 in Mariakerke.

Info: www.natuurpuntgent.be

PRAKTISCH

De centrumparkings zijn behoorlijk prijzig. Je parkeert best op de P+R aan Flanders Expo, waar je de tram kan nemen (halte Gravensteen of halte Korenmarkt).

Of ga met de trein.

De dienst Toerisme bevindt zich in de Oude Vismijn aan het Veerleplein, vlak bij het Gravensteen. De CityCard Gent (toegang musea, openbaar vervoer…) kost 30 euro voor 48 uur.

Info: www.visit.gent.be

De paasfoor staat nog tot zondag 9 april in de binnenstad.

In de Sint-Baafsabdij (Voorhoutkaai 43) loopt de fototentoonstellingHet verlangen naar Frankrijk van Michiel Hendryckx. De toegang bedraagt 8 euro.

Holy Food Market (Beverhoutplein 15), elke dag open.

Info: www.holyfoodmarket.be

STAM (Bijlokesite, Godshuizenlaan 2). De toegang bedraagt 8 euro. Info: www.stamgent.be

Streetart in Gent, gratis plan bij dienst Toerisme of op www.sorrynotsorry.gent.be

Lousberg markt (Ferdinand Lousbergkaai 23), gesloten op zondag.

Info: www.lousbergmarkt.be.