Eens Westvloamink, oltit Westvloamink

. © Jules De Pauw
Tasha Vermeulen
Tasha Vermeulen Studente Artevedehogeschool/KW Kaapt Gent

Tasha Vermeulen is een 21-jarige Brugse studente journalistiek aan de Arteveldehogesschool Gent. Ze maakt deel uit van het team KW Kaapt Gent.

Deze column kadert in het project KW Kaapt Gent waarbij we op zoek gaan naar de West-Vlaamse ziel van de Arteveldestad.

Eens Westvloamink, oltit Westvloamink. Brugge is mijn thuis en dat zal Gent nooit worden. Nochtans is Gent de ideale plek voor een nostalgische Bruggeling als ik. Alles is oud en Middeleeuws, bijna iedereen spreekt er West-Vlaams en ze serveren er goed bier. Daarom lukt het me nu al vier jaar om hier te wonen.

Een mooie studio dichtbij het centrum van Gent, je kan er wel gewoon aan geraken. Maar het is mijn thuis niet. Thuis ga ik op een zomerse dag fietsen aan de Damse Vaart of picknicken in het Astridpark. Ik drink een Brugse Zot in ‘t Patersgat en ik eet om 2 uur ‘s nachts frietjes onder het Belfort.

Brugge is mijn thuis en dat zal Gent nooit worden

Gent voelt meer als een vakantie. Elke zondag maak ik mijn valies en vertrek ik op reis. Na een midweek ben ik alweer terug naar huis. De NMBS is dus inderdaad altijd een beetje reizen. Nu geraak ik er nog mee weg om met de vuile was naar huis te trekken en met een overlevingspakket opgemaakt uit soep, chipjes en afwasmiddel terug te keren.

Toch zit er iets in Gent dat me aanspreekt. We zitten hier met een hoop jonge mensen die hetzelfde lot ondergaan. Vrienden maak je in Gent veel sneller dan in Brugge. Alles is losser en open-minded. Ik denk dat je als jongvolwassene in Brugge minder vrijheid hebt om jezelf te zijn. In Gent bestaat er wel een plek, en een café, voor elk soort persoon. Daarom denk ik dat veel studenten in Gent blijven wonen na hun studies. Omdat ze een plek gevonden hebben waar ze zich kunnen ontplooien.

Zal Gent mijn hart nog veroveren?

Die vraag begint er dan ook aan te komen. Zal Gent mijn hart nog veroveren? Zal ik Brugge laten voor sporadische bezoekjes aan mijn ouders? Ik weet niet waar ik ga belanden. Misschien moet ik Gent ook verlaten en beland ik in Brussel, of Londen. Maar nu zal ik het houden op mijn kleine vakanties met de mogelijkheid om toch naar Brugge terug te keren. Naar huis.

De illustraties bij de columns zijn van de hand van leerlingen van Sint-Lucas. Bekijk de video hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.