Cartoonist Lectrr: ” In Gent moet je niet per se het ritme van de rest van de bevolking aanhouden”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Zijn cartoons verschenen ooit in De Weekbode en tegenwoordig in dagelijkse dosissen in De Standaard. Ook op de sociale media worden zijn vaak even scherpe als hilarische sneren naar de actualiteit fel gesmaakt en geshared. Zijn rol van betekenis speelt Steven ‘Lectrr’ Degryse vanuit Gent, maar zijn roots liggen in… Rumbeke.

Cartoonist Lectrr werd geboren als Steven Degryse. Hij bracht heel zijn jeugd door in Rumbeke. “Ik ben naar Gent naar het KASK gekomen om beter te leren tekenen”, legt Steven uit. “Ik kan nog altijd niet tekenen, maar woon wel nog steeds in Gent.”

In Gent vind je meer West-Vlamingen dan in West-Vlaanderen

En Gent is best goed voor Lectrr. “Het is voor mij een ideale stad: wereldstad genoeg om veel cultuur, jonge ideeën en internationale contacten te krijgen, maar ook dorp genoeg om veel mensen te kennen. En iedereen zegt het al grappend, maar het is waar: in Gent vind je meer West-Vlamingen dan in West-Vlaanderen dus ik zit hier goed.

Een paar weken geleden zat je in de VS. Wat deed je daar en hoe waren ze bij jou terecht gekomen?

“Ik heb er een lezing gegeven over ‘de uitdagingen van de West-Europese cartoonist in het post-Charlie Hebdo tijdperk‘. Dat is een stoere manier om te zeggen dat ik het ook allemaal niet zo goed weet. Nadat m’n reactie (in cartoonvorm) op de aanslagen van Charlie Hebdo wereldwijd viraal gegaan is m’n werk plots vrij bekend in het buitenland. Komt daarbij dat diezelfde cartoon me ook een doodsbedreiging heeft opgeleverd en je hebt de cocktail die erg interessant is.”

Cartoon na Charlie Hebdo leverde me een doodsbedreiging op

“Op uitnodiging van het Goethe Institut en de Europese Delegatie in de VS, ben ik naar Washington getrokken voor een soort van lezing. Maar je kan het meer zien als iets tussen een ‘academische zitting’ en een uurtje ‘standup comedy’ in. En ik heb er ook deelgenomen aan een debat aan de New York University over vrije meningsuiting, samen met een paar Amerikaanse cartoonlegendes. Denk maar aan KAL, de tekenaar van The Economist. Erg fijn om die eens te ontmoeten!”

Cartoonist Lectrr:

Binnenkort komt er, naast de jaarlijkse bundeling van Hara Kiwi’ ook ‘The Dork Side’ uit. Hoe is die er gekomen?

“Ik ben een nerd, een geek, een scifi en fantasy fan. Al 14 jaar stond ik op FACTS, de grootste beurs rond comics en filmgadgets. En al 14 jaar beloof ik mijn fans dat ik een speciaal boekje ga maken met alle beste cartoons rond Star Wars, Star Trek, Lord of The Rings,enz… maar het kwam er maar niet van. Dit jaar was m’n laatste jaar op FACTS, en één fan confronteerde me daar nog een keer mee. Ik heb dat om te lachen aan m’n uitgever verteld en die heeft me prompt het contract gestuurd voor dit boek. Ik ben dan maar beginnen tekenen, want er staat ook erg veel nieuw werk in. Wat op zich leuk was om te maken: de nieuwe Star Wars film gaan kijken als research, bijvoorbeeld : wat een tekenaar lijden kan!”

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen het leven in Gent en dat in West-Vlaanderen? En wat zijn troeven van pakweg Rumbeke die je in Gent niét vindt?

“Goh, in Gent moet je niet per se het ritme van de rest van de bevolking aan te houden. Ben je een nachtmens dan kan je perfect om drie uur ‘s ochtends nog ergens een spaghetti gaan eten of iets gaan drinken. In Rumbeke gaat dat iets minder vlotjes.”

“Er is ook op elke hoek van de straat een museum of een boekhandel. Dat is essentieel voor mij. En dan bedoel ik geen Standaard Boekhandel, maar zo echt een snuisterwinkel. Rumbeke is daar veel te klein voor natuurlijk. In Roeselare heb je ze gelukkig ook wel. In mindere mate dan in Gent, maar ze zijn er.”

De frietjes van Rumbeke Platse zijn de allerbeste van deze kant van de Melkweg

“Het is moeilijk om veel troeven van Rumbeke op te sommen, want ik woon er al bijna 20 jaar niet meer. En ik kom er ook niet genoeg meer om echt uitspraken te doen. Soms weet ik niet eens dat ik in Rumbeke bén, zoveel is het daar veranderd. Maar de frietjes van Rumbeke Platse zijn de allerbeste van deze kant van de Melkweg. Dat is altijd al zo geweest en in mijn gedachten is dat nog steeds zo, ook al is het zeker vijf jaar geleden dat ik er nog eens at. En de meisjes van Rumbeke zijn uiteraard de knapste. Ik had ook ooit een discussie met iemand die me zei dat Rumbeke de beste ronde punten van heel Vlaanderen heeft, maar ik durf daar zo direct geen uitspraken over doen…”

“Ik ken de geschiedenis van Rumbeke ook véél beter dan die van Gent. Als ik in Rumbeke rondloop, hoor ik in m’n hoofd de verhalen van m’n vader en grootvader die het hebben over Bakeland of een Duitse inval, of een verzonken kasteel. Die verhalen uit Gent begin ik ook wel te kennen, maar ze voelen veel minder aan als die van mezelf. Dus ja, ik ga altijd een beetje Rumbekenaar zijn, denk ik – ook al kom ik er te weinig.”

Zie je jezelf ooit terugkeren naar West-Vlaanderen?

“Zeg nooit nooit, maar ik denk dat je nooit op je stappen terug moet keren. Ik zal zeker nog ooit uit Gent verkassen, maar dan zal het om een andere, vreemde stad te veroveren zijn. De wereldbol is te groot om twee keer in dezelfde stad te hebben gewoond, toch?

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier