“Bruisend, jong en historisch”

© Getty Images
Jonas Lips
Jonas Lips Student Arteveldehogeschool/KW Kaapt Gent

Jonas Lips (19), woont in Brugge en studeert Journalistiek aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Hij maakt deel uit van het team ‘KW kaapt Gent’.

Gent omschrijven in 3 woorden? Bruisend, jong en historisch.

Sinds september 2016 studeer ik Journalistiek in Gent. Voordien zat ik op school in Sint-Jozef Humaniora, gelegen in het centrum van Brugge. Dicht bij huis en alles bereikbaar binnen een straal van 2 kilometer.

Twee jaar geleden dus een ommezwaai in mijn leven. Het was een grote aanpassing, maar wel een fijne. Na enkele maanden voelde ik mij hier al ‘thuis’. Bewust maak je als West-Vlaming een balans op tussen Gent en het thuisfront. Al snel werd duidelijk dat mijn voorkeur eerder uitging naar Gent.

Ik denk dat ik Gent mijn thuisstad zou kunnen noemen

De grootstad heeft een aantrekkingskracht, die ik moeilijk kan verwoorden. Brugge is voor mij een openluchtmuseum die op een doordeweekse dag de deuren sluit om 18 uur. In Gent is dit wel anders. De stad komt na zonsondergang een tweede keer tot leven.

Sinds mijn tweede jaar zit ik op kot. De zelfstandigheid en de vrijheid die je hebt als student zijn fantastisch in een stad als Gent. Al mijn vrienden uit West-Vlaanderen zijn hier ook dus dat maakt het allemaal leuker. Samen met hen heb ik vorig jaar Gent ontdekt. Het was voor ons allemaal iets nieuw, dus dat maakte het extra spannend. Op school leerde ik dan weer veel Oost-Vlaamse mensen kennen.

Elke dag opnieuw word ik op mijn West-Vlaams accent gewezen

Grappig is het om elke dag opnieuw gewezen te worden op je West-Vlaams accent. Die ‘elke dag’ mag je heel letterlijk nemen. Het is iets wat na twee jaar nog steeds niet voorbij is. Het gebeurt uiteraard altijd op een ludieke wijze. Er is dus zeker geen barrière tussen wij (West-Vlamingen) en zij. Er zijn hier wel degelijk leuke vriendschappen ontstaan. ‘Ziekwijs’.

Het sfeervolle uitgaansleven, is iets wat je hier als student niet kunt missen.

Naast gezellige cafés zoals de Dulle Griet, Backdoor Café, de Trollekelder en het Trappistenhuis zijn er ook aan feestjes geen gebrek. De Sioux, de Kompass en de Vooruit zijn geschikte zalen die je een geslaagde avond garanderen.

Je kan hier beslist een bourgondisch leven leiden

De Vooruit brengt mij trouwens bij mijn volgende punt:

Gent is een historische stad, rijk aan een grote geschiedenis.

Het befaamde Lam Gods, het imposante middeleeuwse Gravensteen, de Sint-Baafs kathedraal… dit zijn slechts enkele bezienswaardigheden die de stad rijk is.

1.0Pure Belgische Cultuur 😋😋😋 #Julientje #Gent #congécduboccagehttps://www.instagram.com/cduboccage2199329351634452642132398233_219932935Instagramhttps://www.instagram.comrich658

Pure Belgische Cultuur 😋😋😋 #Julientje #Gent #congé

A post shared by cduboccage (@cduboccage) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
https://scontent-cdg2-1.cdninstagram.com/vp/9901b99a9daf40642b6c4c71594f3ca1/5B8EF371/t51.2885-15/s640x640/sh0.08/e35/22794226_1192008694276226_5668548406205743104_n.jpg640640

Heb je trouwens ooit al eens ‘een Julientje’ geprobeerd? Een echte ‘Gentse’ aanrader. En in de Overpoort op alle uren verkrijgbaar! Dan heb je ook de Gentse neuzekes, maar daar zwijg ik liever over, dat is nogal cliché. Of is het Julienke dat ook? Geen idee.

Trek in iets anders? Misschien een budgetvriendelijke pizza in de Prima Donna? Een belegd broodje van de Smul? Of ribbetjes van de Amadeus?

Keuze genoeg. Je kunt hier beslist een bourgondisch leven leiden. (lol).

Worden wij beschouwd als een grote vluchtelingenstroom afkomstig van het veld?

De wortels van bijna 1 op 10 Gentenaars ligt in West-Vlaanderen. En dan heb je natuurlijk nog de niet-gedomicilieerde West-Vlaamse studenten. Wat ik mij altijd afvraag is: “vinden de diehard Stroppendragers dit wel leuk? Worden wij door hen niet beschouwd als een grote vluchtelingenstroom afkomstig van het veld?”.

Grote kans dat ik mij later aansluit bij de nu al woonachtige West-Vlamingen in Gent.

Maar ook dat is absoluut geen zekerheid. Ik heb daar uiteraard niet alleen over te beslissen.

Eén ding staat wel vast: als Club-supporter word ik nooit een Buffalo.

(foto julientje – instagram @cduboccage)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.