Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Geluwe

De Geluwse vestiging van een Litouws transportbedrijf, dat de voorbije maanden zorgde voor overlast in de streek, werd zaterdag grondig gecontroleerd. 18 Litouwse trekkers werden in beslag genomen en het woongedeelte van het bedrijf werd onbewoonbaar verklaard.

Maandag start in zowel Wervik als Geluwe de stedelijke speelpleinwerking, deze keer met een nieuw logo in de vorm van een mascotte. Het wordt voortaan Speelwerking Tistof. De speelpleinwerking heeft voor de eerste keer nu dus ook een naam. "We beschikken over bijna vijftig animatoren, het aantal groeit", klinkt het bij jeugdconsulent Rein De Jongh.

Omdat de jaarlijkse opendeur in het VTI Sint-Lucas Menen door het coronavirus niet kon doorgaan, was er als alternatief toch een wedstrijd met een VR-bril voor de leerlingen van het zesde leerjaar. Zo'n bril kan je aansluiten op een pc of smartphone. Vrije Basisschool De Graankorrel, afdeling Beselarestraat in Geluwe, won de wedstrijd. Van de zestig leerlingen had, op drie na, bijna iedereen alle vragen juist.

Eigenaars Niels Mollen en zijn vriendin Kim Debosschere van manege De Cloche in Geluwe rechten de rug na veel persoonlijke tegenslagen en de verplichte sluiting door het coronavirus. "Ik brak vier rugwervels, mijn vriendin verloor haar vader, we moeten 40 paarden van eten voorzien en in de paasvakantie kon het paaskamp niet doorgaan", zegt Niels. Vrijdag ging de cafetaria eindelijk weer open.

De stad Wervik wil een oplossing voor het sluipverkeer in de landelijke Komerenstraat in Geluwe. Het gaat om een verbinding tussen de Geluwestraat op Ons Dorp in het naburige Menen en de drukke Menenstraat (N8) in Geluwe, vlakbij de rotonde aan de expresweg. Het schepencollege denkt aan de installatie van een tractorsluis. Gemeenteraadslid Yves Obin (CD&V) is daar niet voor te vinden en ziet eenrichtingsverkeer als oplossing. Het gaat om een aanslepend dossier.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke postte vorig weekend een Instagram-foto waarop te zien is hoe haar vriend Giovanni De Merlier haar ten huwelijk vraagt op de Kemmelberg. "Ik kreeg voor de derde keer felicitaties van Fabian Cancellara", lacht ze.

Na bijna drie maanden verplichte sluiting snakt de (West-)Vlaamse horecawereld naar een heropstart. Om de capaciteit van de vele restaurants en cafés maximaal én coronaproof te kunnen benutten, hebben twee West-Vlaamse familiebedrijven de handen in elkaar geslagen. Wij probeerden voor u het eerste terrasje van het jaar uit.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.