Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Geluwe

De gemeenteraad keurde het principieel akkoord voor de verkoop van de gewezen jongensschool in de Beselarestraat in Geluwe goed. De oppositiepartijen CD&V en N-VA stemden tegen. De gebouwen zijn eigendom van de stad en worden verkocht aan de intercommunale Leiedal. De prijs bedraagt 533.500 euro in geld en voor 167.500 euro in natura voor de vleugel van 340 vierkante meter achteraan.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

In een deel van de Wervikstraat in Geluwe worden herstellingswerken uitgevoerd. Naast de aansluiting asfalt-beton wordt ook het fietspad aangepakt. Het uitbreken van een betonplaat en het frezen van het asfalt behoren eveneens tot de opdracht.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Het archeologische onderzoek op het terrein aan de Wervikstraat in Geluwe waar het gemeenschapscentrum komt, bracht erg bijzondere vondsten uit verschillende periodes aan het licht. Uit de Romeinse periode werden verschillende sporen van gebouwen en crematiegraven gevonden. Er zijn ook stoffelijke resten van zes Britse militairen aangetroffen. De kostprijs bedroeg 122.234,20 euro.

Eén van de acteurs in de online-beleving 'Assisen, De badkuipmoord' is Peter Bulckaen uit Geluwe, die ook iedere dag te zien is in de vtm-soap 'Familie'. Deze online-beleving is voor Peter ook nieuw. Hij kijkt er wel naar uit naar de start van het proces op dinsdag 20 oktober met de hulp van de grootste volksjury ooit in Vlaanderen. Francesca Van Thielen en Kürt Rogiers zijn ook van de partij. Zij spelen de openbare aanklager (die zegt : schuldig) en de advocaat van de beklaagde (die zegt : onschuldig) en daarna moet de volksjury oordelen.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Directeur Luc Beyens klaagt over te veel verkeer aan de schoolpoort van vrije basisschool De Graankorrel in de Magdalenastraat in Wervik. Vaak gaat het om zwaar vervoer. De schooldirecties zaten begin deze week samen met schepen van Mobiliteit Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project) en schepen van Onderwijs Geert Bossuyt (SP.A).

Woensdagnamiddag brak brand uit in een van de loodsen van de firma Vanheede in Geluwe. Hoewel de schade beperkt bleef, moest 1 brandweerman voor verzorging naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Drie Franse carjackers die zowel in 2015 als in 2016 in Geluwe (Wervik) en Wevelgem tal van carjackings en gewelddadige overvallen pleegden, zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot effectieve celstraffen van 1 tot 4 jaar. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van twee van hen waardoor ze internationaal geseind zullen worden. Het trio kon dankzij DNA-onderzoek na ruim 4 jaar toch voor de rechter gebracht worden maar liet verstek gaan.

Alle parkeerplaatsen Shop & Go voor kortparkeren gedurende 30 minuten worden vanaf januari uitgerust met een slimme sensor. Dit moet leiden tot een betere controle. Wie zich niet houdt aan de parkeertijd, riskeert een retributie van 30 euro.