VIDEO Nieuwe Reus Bertrand voorgesteld in Bissegem

Achteraan zien we Reus Bertrand. © EDB
Redactie KW

In Bissegem werd Reus Bertrand aan de sponsors en de pers voorgesteld.

Ook reuzin Minneke van Bissegem was van de partij. Zij was het geesteskind van Bertrand Coussens, de Bissegemse friturist die vorig jaar in mei overleed, die nu blijft verder bestaan als reus.

“Reuzin Minneke werd ruim twee jaar geleden geboren in Bissegem. Ondertussen is Minneke al meer dan 35 keer op stap geweest”, vertelt Carlos Debucquoy van de Bissegemse reuzengilde. “Ze is tot ver buiten de grenzen van Kortrijk een graag geziene figuur. Binnenkort gaat ze als Bissegemse meisje dat in haar deuregatje staat naar de reuzenfeesten in Bokrijk. Het is mooi om zien welke aantrekkingskracht zo’n reuzenpop op de mensen en vooral op de kinderen heeft.”

Eerbetoon

Bertrand Coussens moest Minneke al na een jaar verlaten. “Dat hadden we niet verwacht. We missen hem hier vandaag”, luidde het. Reus Bertrand is een antwoord op de niet-evidente vraag die de Reuzengilde van velen kreeg. “Het is een reus als eerbetoon, maar het was een moeilijke beslissing, vooral voor de familie.” Op de voorstelling waren Jeanine, de weduwe van Bertrand, zijn dochter Heidi en haar man Marnix en kleinzoon Thibault. Ze gaven de reuzengilde het vertrouwen en waren ook aanwezig op het moeilijk moment van de voorstelling van Reus Bertrand.

KVK

Reus Bertrand van Bissegem gaat in augustus naar KVK, zijn vertrouwde stek, voor de match van KVK tegen Club Brugge. “Eerst wordt Reus Bertrand – zoals het echte stadsreuzen hoort – geboren, gedoopt en ingeschreven in het bevolkingsregister. Dit alles vindt plaats in de feesttent op parking Rietput in Bissegem op vrijdag 7 juli vanaf 19 uur.

Medaille

De reus werd net als reuzin Minneke gebouwd door mandenvlechtster Lieve Lieckens en kunstenares Genevieve Hardy en naaisters Marieke Benoit, Linda Robensyn en Katrien Hellebuyck. Freddy D’Hondt uit Bissegem werd bedankt om de turbomotor en de manus van alle werk te zijn bij het realiseren van Reus Bertrand. Peter van Reus Bertrand wordt Johnny Wastijn uit de reuzengemeente Meulebeke. Hij was een goede vriend van Bertrand, en eveneens friturist en foorkramer. Stephanie Demeyer van Bissegem Feest wordt meter.

Tijdens de voorstelling van Reus Bertrand kwam Johan Vencken uit Halle, voorzitter van Reuzen in Vlaanderen, om Reuzin Minneke en ook onmiddellijk Reus Bertrand de medaille van immaterieel cultureel erfgoed op te spelden.

(EDB)

https://www.youtube.com/watch?v=LbPPnS1_9cY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier