REPORTAGE Onze fotograaf met Sea King naar het militair defilé

Het is een ingewikkelde puzzel om die formatie tot een goed einde te brengen. Boordcommandant Val tijdens de briefing: "Wij komen uit Koksijde, de andere heli's uit Bevekom. Boven Aalst komen de NH90 MTH's twintig seconden voor ons vliegen, terwijl de A-109's dertig seconden achter ons blijven. Wij moeten er dus letterlijk tussen schuiven. Geen sinecure".

(Tom Brinckman)

Het is een ingewikkelde puzzel om die formatie tot een goed einde te brengen. Boordcommandant Val tijdens de briefing: "Wij komen uit Koksijde, de andere heli's uit Bevekom. Boven Aalst komen de NH90 MTH's twintig seconden voor ons vliegen, terwijl de A-109's dertig seconden achter ons blijven. Wij moeten er dus letterlijk tussen schuiven. Geen sinecure".

Die ruim 30 helikopters en vliegtuigen in de juiste volgorde, op het juiste moment boven het Warandepark voorbij de tribune laten passeren, is een huzarenstukje dat heel wat voorbereiding en een minutieuze planning vereist.

De boordmecanicien geeft de passagiers de nodige veiligheidsbriefing... en misschien wel de belangrijkste tip: wie ziek wordt kuist het zelf op. Het zal warm worden in de cargoruimte.

RS02 is 'onze' helikopter van vandaag... Volgend jaar is de Sea King trouwens 40 jaar in dienst.

Net na het opstijgen nog een rondje in de buurt en dus ook boven Plopsaland.

We zijn onderweg naar Ruiselede van waar het in rechte lijn naar het doel van de dag gaat. Onder ons zien we het Kasteel van Wijnendaele.

Het typische Vlaamse landschap vanuit de lucht. Hier vliegen we boven Baliebrugge.

De cargodeur van de NH90 gaat dicht, vanaf nu gaat de aandacht enkel naar het precies op tijd komen voor de Koning.

We hebben ondertussen West-Vlaanderen achter ons gelaten en vliegen onder andere boven de Leie in Sint-Martens Latem.

De Koning heeft wat vertraging. Ook daar hebben de piloten rekening gehouden en zodoende draaien we boven het zuiden van Gent een tweetal toertjes.

Boordcommandant vandaag is Patrice "Papy", vroeger vloog hij F-16. Maar ondertussen is het al zijn derde defilé met Sea King.

De Sea King volgt de NH90...

... maar ook de tweede piloot gaat mee de route bekijken op een kaart.

Missie volbracht! Onder ons passeren we de ere-tribune aan het Koninklijk paleis.

In de omliggende straten staat het publiek rijendik het defilé bij te wonen. Hier zien we een detachement van de Marine marcheren.

Nog even verderop staan de voertuigen van de hulpdiensten klaar om zich te tonen aan de majesteit.

Het legermuseum in de Jubelpark. Al kunnen we bijna zeggen dat we zelf in een museumstuk vliegen: er staat immers al een van de vijf oorspronkelijke Sea Kings tentoongesteld.

De terugvlucht gaat tegen net geen 200 km/u terug naar KOksijde. Hier vliegen we boven Koolskamp

Langs de E403 sptingt de oude antenne van defensie in het oog. In de volksmond beter bekend als de "Radar" van Lichtvelde.

De cargodeur gaat open voor onze fotograaf en zo hebben we nog een perfect zicht op de toekomstige redder aan onze kust. Vanaf 24 augustus neemt de NH90 gedeeltelijk de reddingstaken over.

Genieten van het uitzicht op de IJzer vlakbij Schore.

Veilig aan de grond. Nog een laatste foto bij de Sea King en naar de bar...

... al moet dat voor de boordmecanicien nog even wachten. Eerst nog een routinecontrole van de helikopter.

Ook de NH90 wordt door de grondploeg terug in de hangar gezet, klaar voor de volgende opdracht.

Op het moment dat we willen vertrekken loopt er een noodoproep binnen. De Scramble bel gaat af en de Standby bemanning haast zich naar de klaarstaande helikopter... Een kindje is vermist aan het strand. Na een half uurtje in de lucht staat de Sea King weer aan de grond. Ouders en kind zijn weer vereenigd.