Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Ettelgem

Silke Deceuninck is even terug in haar geboortedorp. "Het duurde enkele weken voor ik een vlucht kreeg; pas bij de derde booking is het gelukt. De oorzaak was dat er tot juli geen rechtstreekse vluchten waren van Stockholm naar Brussel. Nu is het gelukt via een tussenlanding in Kopenhagen. Eerder lukte het maar niet omdat Denemarken heel lang de deuren gesloten hield voor Belgen", vertelt Silke.

Ze hebben bijna 1.500 fans op Facebook en hun hilarische filmpjes halen honderden likes en shares. Maak kennis met de 'Klokkeput Girls'. Deze vriendinnen uit Ettelgem groeiden samen op en winnen nu de ene na de andere challenge van de nieuwe zomerbar Bar Abbaye. "Ons geheim? Dat we altijd leute maken en na al die jaren enorm op elkaar ingespeeld zijn", lacht Elize Daene.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

"Om onze horeca vanaf maandag 8 juni te ondersteunen en extra kansen te geven zullen we als stad voldoende terrassen op openbaar domein voorzien. Zo kan straks de social distancing gegarandeerd worden", zegt burgemeester Anthony Dumarey.

De raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad van dinsdag 16 juni zullen plaatsvinden in cultuurcomplex Ipso Facto. "Om de afstandsregels te garanderen zijn slechts 30 plaatsen beschikbaar voor pers en publiek. Vooraf reserveren is dus verplicht", meldt gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben besloten de Dag van de Landbouw, die traditioneel op de derde zondag in september valt, dit jaar te annuleren omwille van de coronamaatregelen. De organisaties werken aan een alternatief, zo laten ze dinsdag weten in een persbericht.