Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Emelgem

Ze mag zich al bijna twee decennia een trotse Izegemse noemen en heeft één grote missie: iedereen aan het bewegen zetten. "Ik heb het heel bewust niet over sporten omdat die term vaak te competitief overkomt", zegt de zaakvoerder van Beweegpunt.

Michelles Pub & Brasserie zwaaide dinsdag in het Bierkasteel de deuren open. Het vroegere Michelles Pub wordt straks verhuurd voor feestjes onder de noemer Michelles Vip Room. En op de openingsdagen van de nieuwe pub - die nu de plaats heeft ingenomen van de vroegere brasserie - was het meteen al volle bak.

Dirk Vandemoortele (53) uit Emelgem is onze tweede weekwinnaar. Hij wint twee tickets voor Disneyland Parijs. Opmerkelijk: normaal zat hij volgende week in Disneyworld in Florida. "Ik doe vooral mee met quizzen om reizen te winnen. Dat vind ik heel verrijkend."

Serge Vermeersch (65) ken je misschien nog van Serfiko, het bedrijf dat onder meer glasbedrukking deed en ondertussen plaats ruimde voor drie woningen. Ondertussen woont hij al een tiental jaar op De Wezehoeve in Emelgem. Van daaruit verdeelt hij onder meer zijn ambachtelijk gerookte zalm. Deze zomer opent hij in zijn zaaltje en de terrassen er rond een pop-up eetcafé.

Eerst de coronacrisis en dan de blauwalgen. Voor het derde jaar op rij. Maar Wouter Pattyn van de Izegemse Watersportvereniging (IWV) blijft vooral positief. "We passen ons aan door de activiteiten anders in te plannen. Maar we hebben vooral een bloeiende vereniging. Met 250 leden waarbij heel wat jeugd, maar ook een iets oudere generatie. In 't Schroefke hebben we hier onze uitvalsbasis met het mooiste terras van Izegem."

Het zwembadcomplex De Krekel in Izegem kan op woensdag 1 juli weer van start gaan, maar ook daar gelden coronaregels. Zo moet je zowel voor het buiten- als binnenbad reserveren en wordt de zwemduur in tijd beperkt.

De proclamatie is een moment waar laatstejaars reikhalzend naar uitkijken. Ze nemen afscheid van een school, maar ook van schoolmakkers en leerkrachten. Een dikke knuffel uitdelen zal er nu niet in zitten. Elke school heeft nu een eigen manier uitgewerkt om de diploma's uit te reiken. In het College is er een online proclamatie, in het VTI gebeurt het per klas en Atheneum Bellevue kan - er zijn slechts 24 laatstejaars - iedereen uitnodigen. In het Instituut de Pélichy wacht men tot 1 juli om door de versoepelde maatregelen op het grote grasplein voor de school en met respect voor afstand de 130 laatstejaars uit te wuiven.

De Brouwerij Vanhonsebrouck proefstoomde in volle lockdown al met de online quiz 'Slimste Filou', in de zomer krijgt dit nu een vervolg. En wat voor een. Op acht maandagavonden startend op 29 juni en eindigend op 31 augustus kun je meedoen met de quiz.

Juli en augustus worden ongetwijfeld twee mooie zomermaanden voor Cultuurcafé De Leest. "Na bijna drie maanden verplichte sluiting geven we er nu in juli en augustus een ferme lap op en organiseren niet minder 15 terrasconcerten met onder andere toppers als Red Zebra, Kobe Sercu & Broers en ambiancemakers De Wilfrieds", zegt uitbater Francis Leman.

Na drie jaar zegt Alexander Vanneste (Emelgem) zijn kippen aan 't spit vaarwel en gaat hij een andere professionele uitdaging aan. Zijn opvolger is de 21-jarige Meulebekenaar Remy Desmet bij wie het marktbloed al generaties door de aderen stroomt. "Hij zal dat goed doen", verzekert Alexander, die momenteel zijn opvolger een spoedcursus geeft.

De horeca draait stilaan weer op volle toeren en ook onze brouwerijen kunnen wat herademen. De Kasteel Brouwerij Van Honsebrouck produceerde in april en mei 40 procent minder bier, maar kijkt hoopvol naar de toekomst. "Onze winkelverkoop steeg met 17 procent en we nemen onze eigen horeca onder handen." Op 7 juli opent het vernieuwde restaurant de deuren én wordt ook Michelle's Pub daarin geïntegreerd. De huidige locatie krijgt een nieuw leven als extra eventruimte.