Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Emelgem

Charlotte Geerolf (De Oude Sint-Pieter) trekt zich het lot van collega-cafébazen aan en wil die laten meegenieten van de take-away die ze vanuit haar eigen eetcafé organiseert. "Wie een liter spaghettisaus koopt, kan meteen een cafébaas naar keuze daarmee financieel een beetje steunen. Via een app kan dit in enkele muisklikken."

Allerheiligen is voor veel mensen die een familielid of een goede vriend verloren vaak een moeilijke dag. Het coronavirus zorgt er dit jaar voor dat sommige families die periode nog emotioneler beleven. Hoe kijken begrafenisondernemers vader en zoon Marc (69) en Stefaan (47) Snoeck naar de voorbije coronamaanden en een toch bijzondere Allerheiligen?

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

West-Vlaamse popsongs, gebracht door de zoetgevooisde stem van frontvrouw Isolde Clarys en ondersteund door de synthesizers en gitaren van haar bandleden. Ziedaar Pacmadam in een notendop. De Izegemse groep lost met 'Pakmadam' de debuutsingle én een bijhorende videoclip waarin de bekende ex-cafébaas Jimmy Dupont een rolletje speelt. Over het hoe, wat, waar en waarom hebben we een gesprek met Isolde.

De coronacrisis noopt iedereen tot creatieve oplossingen en dat is ook het geval bij Ily Seys (23). De jongedame werkt normaal zes maanden per jaar op een cruiseschip, maar dat ligt om de bekende redenen voor anker. Nu ze langere tijd thuis verblijft, wil ze graag haar wereldwijde kennis combineren met haar passie voor decoratie. Het resultaat is de webshop Ayumu World, die ze samen met haar vader Ludwig uitbaat. Je kan er duurzame decoratiespulletjes van over de hele wereld kopen.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.