ETENSWAARDIGHEDEN (3) : A’Qi in Sint-Andries
Elke week gaan we op bezoek bij een topchef in West-Vlaanderen. Karen Keygnaert van restaurant A’Qi in Sint-Andries laat deze week in haar potten kijken. Zij maakt een gerecht met zeebaars en butternut pompoen.
In een statige villa langs de Gistelsesteenweg huist restaurant A’Qi. Sinds begin dit jaar is Karen Keygnaert (40) de chef-kok. Het was even wennen om alleen het roer van het schip over te nemen, maar intussen zit ze op koers om op haar eigen manier de culinaire wateren te bevaren.
Tot eind vorig jaar was ze samen met Arnold Hanbuckers eigenaar en chef. Die besloot dat het op zijn 70ste tijd was om de horeca vaarwel te zeggen. Hoewel Karen geen klassieke koksopleiding genoot, heeft ze genoeg ervaring op zak om het restaurant in haar eentje te runnen. Na haar studies architectuur ging ze aan de slag bij Auberge De Herborist in Brugge. Arnold Hanbuckers was er de chef. Karen leerde snel en werd sous-chef en tweede kok. Toen Arnold in 2009 De Herborist aan zijn zoon overliet, werd Karen vennoot en mede-chef van het nieuwe restaurant A’Qi.
Helpen met grootvader
Karen heeft een liefde voor vormgeving, maar een passie voor koken. Ze houdt van een pure keuken en wil geen toegevingen doen op kwaliteit. “De mensen moeten hier in een ongedwongen sfeer, goed kunnen tafelen, mét een Michelinster. Wij combineren smaken, geuren en kleuren, zonder daarbij de essentie uit het oog te verliezen: ons lichaam voeden en van de nodige levensenergie voorzien. Maar, eigentijds, inventief en vooral lekker. Omdat samen tafelen één van de belangrijkste waarden is in onze samenleving”, klinkt het bij Karen. “Ik wil in A’Qi een sfeer scheppen waar mensen het gevoel hebben thuis te komen. Dat ze het gevoel hebben vrienden thuis uitgenodigd te hebben zonder dat ze er zelf werk aan hadden.”
De liefde voor het koken kreeg Karen als kind al mee. “Ik heb het geluk dat ik ouders heb die gezonde gevarieerde voeding altijd belangrijk gevonden hebben. Bij ons was het niet patatjes en ‘iets’ van de beenhouwer. Mijn opa zaliger stond bij ons in de garage een compleet schaap, zwijn, halve koe te verwerken en ik mocht daarbij helpen… heerlijk om hem hoofdvlees en patés te zien maken. Voor hem was dat een hobby, want zijn kinderdroom was beenhouwer worden, maar dat mocht niet van zijn ouders, hij moest studeren. Ik denk dat ik de eerste kriebel van hem had. Ook mijn grootmoeder van vaderskant vond samen aan een rijke dis zitten het allerbelangrijkste, ook al moest ze goochelen met een klein budget voor vijf kinderen en slechts één niet al te groot inkomen. Daar komt dan heel wat creativiteit bij kijken.”
>> What’s in a name ?
“De naam van ons restaurant verwijst naar het Chinese woord QI, dat staat voor levensenergie. Met onze keuken willen wij verfijnde, gezonde voeding bereiden, met respect voor de verse grondstoffen die wij gebruiken. Dat gaat zeer ver. We controleren al onze ingrediënten op hun energiewaarde, gebruiken zoveel mogelijk kwaliteitsproducten. Kwaliteit van de grondstoffen staat centraal, producten met chemische toevoegingen komen hier niet binnen.
>> Het gerecht
“Ik koos voor zeebaars met butternut pompoen en Griekse rijst. Zeebaars vind ik zelf een fantastische vis. Het is een heel lekkere vis en bovendien erg leuk om klaar te maken. Door de kaffirlimoen en het citroengras krijgt het gerecht de nodige pit.”
(Mieke Verhelle)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier