Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Elverdinge

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De stad Ieper bestelde 371 zonnepanelen bij het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de daken van diverse stadsgebouwen. De installatie zal 118.000 kWh op jaarbasis opwekken. Dat komt overeen met het verbruik van 34 gezinnen. Het is de eerste fase van een ambitieus plan. "Deze legislatuur streven we ernaar om 2.000 PV-panelen te leggen", zegt schepen Valentijn Despeghel.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Een aantal kringen van woonzorgcentrum Home Vrijzicht in Elverdinge konden twee dagen lang geen bezoek ontvangen nadat een medewerker positief testte op COVID-19. Ondertussen zijn alle bewoners van die kringen en alle medewerkers negatief getest en is het normale bezoekersregime weer van kracht.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Boezingenaar Stefan Devlieger is al dertig jaar directeur van Home Vrijzicht in de Ieperse deelgemeente Elverdinge. Het woon-zorgcentrum en de assistentiewoningen huisvesten zo'n 150 bewoners. Dit voorjaar was de heftigste periode uit de carrière van Devlieger. "Ik heb al wat meegemaakt, denk maar aan de zware brand van 24 jaar geleden, waarbij twee bewoners het leven lieten en alle bewoners tijdelijk moesten verhuizen."

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Dinsdagavond 15 september rond 21 uur werd Elverdinge opgeschrikt door een hevige ontploffing in een loods waar vroeger Hardy ramen en deuren gevestigd was. De schade is aanzienlijk. Er vielen geen slachtoffers.

Maïs genoeg in de Westhoek. Te midden van zo'n maïsveld bieden eventbureau Majestik en cateringbedrijf 't Burgerrecht vanaf 20 augustus een unieke 'dining experience' aan.

Een B&B overnemen in volle coronatijden: het is niet evident. Toch wagen Joseline Ostyn en Jannick Vansteelandt de stap, al is het voor hen geen onberekend risico. Ze baten al 27 jaar lang De Vuile Seule in Elverdinge uit en weten dus wat werken in de horeca inhoudt.