Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Elverdinge

In maart 2018 ondertekende Stad Ieper het drinkwatercharter en krijgt daardoor zeven drinkwatertappunten via de Watergroep. Ze komen bij Het Perron, het sportcomplex (Basket SKT Ieper), Immaculata, GVB Boezinge, VBS Het Nestkastje, SK Elverdinge en VBS Elverdinge.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Gudrun Verhaeghe, 'Moeti' voor de collega's in WZC Home Vrijzicht, zette zondagavond na een late shift na 37 jaar Home Vrijzicht een punt achter haar loopbaan in de zorg. Door corona was het geen afscheid met veel knuffels die ze zo graag geeft en geen groot feest maar er wachtte haar toch een kleine verrassing thuis in haar eigen bubbel.

Op 13 maart, om middernacht, gingen alle deuren van de horecazaken onherroepelijk dicht. Na bijna drie maanden zien de uitbaters opnieuw licht aan het einde van de tunnel. "Heropenen voelt aan als een nieuwe start", vertelt Sam Lowagie van café 't Vervolg in Elverdinge.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Op maandag 25 mei gaat de Ieperse bibliotheek weer open, weliswaar onder een strikte regelgeving. Zo mogen bezoekers maximaal 30 minuten blijven en kan er geen gebruik gemaakt worden van de computer. Ook bib Elverdinge en Vlamertinge zijn weer open.

In een hoekje aan een bedrijfsverzamelgebouw langs de Veurnseweg in Elverdinge (Ieper) is zondagavond een hoop afval in brand gestoken. De brandweer was er op tijd bij maar het gevaar op overslag naar het gebouw was reeël. De politie onderzoekt de zaak.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

De verbinding Ieper-Veurne blijft voor politieke tumult zorgen. CD&V kant zich nu duidelijk tegen de plannen van coalitiepartner Open VLD om een nieuwe studie uit te voeren. Martine Fournier (CD&V) vroeg of deze studie ook de doortrekking van de A19 zal onderzoeken. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) antwoordde dat geen scenario's worden uitgesloten.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben besloten de Dag van de Landbouw, die traditioneel op de derde zondag in september valt, dit jaar te annuleren omwille van de coronamaatregelen. De organisaties werken aan een alternatief, zo laten ze dinsdag weten in een persbericht.