Maandag 1 juni, 2020

Nieuws uit Egem

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Midden april liet de gemeente weten dat alle festiviteiten en kermissen tot eind augustus afgelast zijn. Geen Sint-Godelievekermis (met Zotte Maandag), geen Sint-Germanuskermis en dus een heel rustige zomer, of zijn er toch mogelijkheden?

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Na het abrupte einde van seizoen 2019-2020 werkte damesvoetbalclub DVK Egem volop aan de uitbouw van de ploegen. "Er komen heel wat speelsters bij en we zijn best wel trots dat niemand DVK Egem verlaat om bij een andere ploeg te gaan spelen."

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben besloten de Dag van de Landbouw, die traditioneel op de derde zondag in september valt, dit jaar te annuleren omwille van de coronamaatregelen. De organisaties werken aan een alternatief, zo laten ze dinsdag weten in een persbericht.

Wat iedereen al een tijdje vreesde, is bevestigd: deze zomer worden zowel de Sint-Godelievekermis, met daarbij Zotte Maandag, als de Egemse Sint-Germanuskermis geannuleerd.

Goed nieuws voor de klussers onder ons. Nadat ze eerder al na één dag opnieuw de deuren moesten sluiten, gaan de doe-het-zelfafdelingen van Multi Bazar in Egem en Izegem woensdagmorgen opnieuw open.

Nu de doe-het-zelfzaken weer de deuren mogen openen, gingen de winkels van de Multi-Bazar in Egem en Izegem zaterdagmorgen open. Wij gingen een kijkje nemen met medezaakvoerder Alexander Moyaert.