Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Egem

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Hij begroet de mensen nog altijd met 'nen goendag', is fan van RSC Anderlecht en krijgt glinsteringen in de ogen wanneer hij over de keuken van zijn pleegmama Irène spreekt. Vier decennia geleden belandde Gilbert Nyatanyi als achtjarig broekventje in het rurale Egem, weg van zijn familie in Rwanda. En hoewel hij nu als advocaat in Kigali woont en werkt, voelt hij zich nog altijd meer West-Vlaming dan Afrikaan. "Mijn stoutste droom? In het hart van West-Vlaanderen een eigen consultingbureau opstarten."

Een 36-jarige man uit Izegem krijgt van de rechter in Kortrijk een effectieve celstraf van 4 jaar en een boete van 16.000 euro voor de verkoop van cannabis, MDMA en speed. Toen de man na een eerdere veroordeling de cel mocht verlaten, zette hij zijn handeltje gewoon verder. Hij opereerde zelfs vanuit de woning van zijn nieuwe vriendin in Egem (Pittem).

Een half uur voordat het gezin met vijf kinderen donderdag uit hun woning zou gezet worden, viel Micheline S. uit Egem haar man aan met een baksteen en een mes. "Ik wist niet dat we er financieel zo belabberd voor stonden. Moest ze een centimeter dieper hebben gesneden, dan was ik er niet meer", aldus Kurt Derieuw. Micheline S. zit momenteel in de cel op verdenking van moordpoging.

Een 48-jarige vrouw uit Egem zit in de cel op verdenking van poging tot moord op haar echtgenoot. M.S. haalde uit met een mes, maar raakte daarbij vooral de benen van het slachtoffer. Volgens de verdediging kampt het koppel met ernstige financiële problemen.

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.

Wat is de leukste, warmste én mooiste provincie ter wereld? West-Vlaanderen, toch?! Klein probleem wel: in Limburg beweren ze net hetzelfde. Daarom gaan wij in duel met die Limburgers. Samen met Het Belang van Limburg willen we voor eens en altijd uitmaken welke provincie nu echt de beste is. Die strijd kan je de komende twee weken op de voet volgen. Bij deze krant zit dan een unieke extra bijlage: Het Belang van West-Vlaanderen.