Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Eernegem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De verslagenheid en het verdriet om het overlijden van Hans Balcaen (41) uit Eernegem, die gisteren om het leven kwam bij een arbeidsongeval in de Zeebrugse haven, is immens. Niet in het minst bij weduwe Vanessa Monstey (34) en dochtertjes Ailey (7) en Ailaney (4,5). "Hoe leg je aan je kinderen uit dat hun papa nooit meer thuis komt? Ailey probeert me te troosten en zegt dat we papa niet moeten missen, omdat we nog veel foto's van hem hebben", snikt Vanessa, vastberaden om het levenswerk van Hans, vechtsportclub Fighting Spirit in Gistel, verder te zetten. Hans' sportclub zou volgend jaar 25 jaar bestaan.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Een vrachtwagen geladen met 20 ton tomaten is zaterdagnamiddag gekanteld in de sloot, in de Ganzestraat in Eernegem. De chauffeur en zijn dochtertje bleven ongedeerd. De brandweer staat voor een stevige klus en moet al die tomaten overladen in een container, alvorens de truck getakeld kan worden.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Het is jammer dat het wegseizoen er bijna opzit voor Nick Vlamynck, want de naar Eernegem verhuisde Koekelarenaar is naar eigen zeggen in topvorm. De 31-jarige elite zonder contract werkt sinds februari samen met Marc Hemeryck als trainer en merkt heel duidelijk het verschil.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Zondag staat met de GP Jules Van Hevel in Ichtegem toch nog een interclub op de wielerkalender. Organisator Peter Brackez ziet het helemaal zitten en heeft zelfs al een aanvraag ingediend om volgend seizoen IC 1 te worden met zijn koers.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Een autobestuurster van middelbare leeftijd heeft zich zondagavond lelijk vergist in Ichtegem. Ze schatte een bocht verkeerd in en knalde in een hoogspanningscabine waar liefst 11.000 volt binnenkomt. Gelukkig boorde de auto zich niet te ver in de cabine, zodat er geen elektrocutiegevaar was.

Afstudeerhoedjes bleven aan de grond, champagneflessen in de koelkast. Wie de voorbije maanden een hogere opleiding succesvol afrondde, zag zijn of haar moment de gloire op de traditionele proclamatie in het water vallen. De docenten van ZoWe verpleegkunde in Brugge en Oostende belonen met Graduation on Tour hun laureaten toch nog op gepaste wijze.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.