Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Dudzele

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Op vier plaatsen in Vlaanderen voert Groen actie tegen het kappen van stukjes bos in industrie- of woongebied. Dat gebeurde zaterdag ook in Dudzele (Brugge) waar een bordje met 'Aan beschermd erfgoed raak je niet' werd geplaatst bij een stukje bos. "Het heeft geen zin om bomen aan te planten als op andere plaatsen stukken waardevol bos worden gekapt. Dat is dweilen met de kraan open", stelt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen).

Milieuvereniging Groen vzw, met Erik Ver Eecke als drijvende kracht, dient een bezwaarschrift in tegen de aanvraag van NV Top-Mix voor de vestiging van een afvalverwerkend bedrijf nabij de Dudzeelse Polder. "Dat bedrijf zou veel te dicht bij natuurgebieden én bij de woonkern Dudzele komen te liggen", zegt Ver Eecke. Ook schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon kant zich tegen de komst van het bedrijf. "Als het van mij afhangt maakt het stadsbestuur een negatief advies over aan de provincie."

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Infrastructuurbeheerder Infrabel zet zijn schouders onder de ontwikkeling van de haven van Zeebrugge en investeert 11 miljoen euro in nieuwe spoorinfrastructuur die deze belangrijke haven in de toekomst nog beter en vlotter toegankelijk maakt voor goederentreinen. Het zijn de grootste en belangrijkste spoorwerken dit jaar om de haven van Zeebrugge verder te ontsluiten.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Woensdag 9 september stond op de Wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke een extra meeting op de planning. Er werd in elke categorie tot de laatste meter gestreden voor de ereplaatsen.

De motorrijder die woensdagmiddag in de haven van Zeebrugge verongelukte was de 44-jarige Mike Germonpré uit Bredene en afkomstig van Blankenberge. Hij kwam van zijn shift als havenarbeider op de terminal van Wallenius Wilhelmsen Solutions. Daar werd donderdagmiddag een minuut stilte gehouden, loeide een scheepshoorn en werd een rouwregister geopend.

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.