Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Dranouter

Met de start van de zomervakantie openen de uitbaters van de Chaplin in Nieuwkerke een tweede zaak. In de Sarlinde in Dranouter serveren Ann Meersseman en Guillaume Delabroye samen met Isabelle Meersseman en Jeroen D'Heere voortaan 12 bieren van het vat.

Dranouter Festival Dranouter is tevreden met de versoepelingen voor de evenementensector, maar heeft nog geen beslissing genomen hoe en met hoeveel ze de capaciteit van hun zomersessies zullen opkrikken. In principe mogen ze het aantal tickets verdubbelen.

In de kerk van Kemmel stelden studenten sociaal-agogisch werk van de katholieke hogeschool Vives hun bachelorproef voor. De mogelijkheid om een korteketenmarkt op te starten in Heuvelland was het onderwerp. "We ondervonden meteen dat vooral de toeristen vertrouwd waren met de lokale producten en niet echt de bewoners van Heuvelland."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Het Dranouter Festival mag dan wel geannuleerd zijn, de organisatie voorziet een waardig alternatief met intiemere optredens tot 200 man. De namen voor juli zijn alvast veelbelovend.

Geen Festival Dranouter dit jaar door de coronacrisis, maar de organisatie kan dankzij de versoepeling van de maatregelen nu wel een zomerprogramma aanbieden. Onder de naam Dranouter Zomersessies krijgen muziekfans de kans om op vrijdag, zaterdag en zondag een festivaldag mee te pikken op een coronaproof festivalterrein. "Per concert zijn er slechts 200 tickets beschikbaar, snel zijn is de boodschap."

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.