Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Dranouter

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

In 2019 werden negen restauranthouders uit Heuvelland ambassadeur van de Heuvellandse wijnen. Nu komen er daar nog eens 17 restaurant-ambassadeurs uit het zuiden van de Westhoek bij. "Op die manier zetten we onze wijnen letterlijk op de kaart," zegt José Lemahieu van Vintage Heuvelland.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

In het kader van de week van de mobiliteit postte de gemeente Heuvelland een overzicht van de reeds gerealiseerde en nog te realiseren projecten op haar website. De inrichting van een deel van de Schomminkelstraat in Westouter, ter hoogte van de vrije basisschool, als schoolstraat is een van die realisaties.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Een week vroeger dan normaal is wijnboer Ward Six begonnen met de druivenoogst op het wijngoed de Monteberg. Net als bij de collega-wijnboeren in Heuvelland had ook Ward Six last van de wespen. "De plukmachine zorgde voor trillingen zodat de wespen al weggevlogen waren nog voor de machine in hun nabijheid was."

In 't Heuvelhof in Dranouter werd het Landschapsfonds voorgesteld. Het fonds roept iedereen op om een groen buurtidee in te dienen. "Eerder realiseerden we al een try-out met tien gevarieerde projecten", zegt Jurgen Vanlerberghe, voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek. "Nu zijn we toe aan een structurele verankering van dit project."

Vandaag heeft minister Ben Weyts het sectorprotocol voor rally's goedgekeurd. Hierdoor komen de door provinciegouverneur Carl Decaluwé opgelegde beperkingen voor de Montebergrally van 30 augustus, zoals het rijden zonder publiek, te vervallen. Uiteraard gelden er wel strenge voorwaarden, zo moet elke bezoeker zich online in schrijven.

De Dranouter Zomersessies blijven een succes ondanks de strengere coronamaatregelen. Ook de hittegolf van dit weekend kon geen roet in het eten gooien. Alle sessies waren uitverkocht. Waar eerst nog 400 bezoekers welkom waren, zijn er dat nu maar 200 meer. Onder normale omstandigheden hadden duizenden festivalgangers het festivalterrein De Voute in Heuvelland dit weekend overrompeld.

De zomer van 2020 is dé zomer van de staycation. Ook festivalorganisator bij Festival Dranouter Jeroen Verdonck uit Abele brengt deze zomer door in eigen land. "Zoals steeds wordt het een 'werkzomer', maar dan een stuk hectischer en zonder buitenlands reisje als afsluit", aldus Jeroen.