Zondag 5 april, 2020

Nieuws uit Dranouter

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

"Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, annuleren we alle concerten en activiteiten t.e.m. zondag 10 mei", zegt directeur Bavo Vanden Broeck. "Voor elk optreden gaan we op zoek naar een nieuwe datum." Alle aangekochte tickets blijven wel geldig.

Koen Hardeman van Camping de Nachtegaal verkoopt groentepakketten van lokale landbouwers en brengt zo wat vlugger dan verwacht de korte keten op gang. "Het was een denkproces waar we al langer mee bezig waren. Voor de aanvang van de coronacrisis waren we al gesprekken met de gemeente Heuvelland opgestart, plots gaat alles een versnelling hoger."

In Dranouter hangen er witte vlaggen aan de gevels van de woningen. Daar zorgden de leden van het Feestcomité Dranouter voor. "We willen op die manier de zorgverleners een hart onder de riem steken", aldus Frederic Schoonheere.

Het coronavirus houdt ook Heuvelland in de ban en social distancing is ook daar het codewoord van vandaag. "En dat werkt perfect op de fiets", zeggen de Vrienden van de Hellingenroute. "Vandaar onze oproep om lokaal te fietsen en de Ronde van Heuvelland te fietsen." Profrenner Kenny Molly (Cycling Team Bingoal-WB) uit Nieuwkerke is alvast voorstander.

Het coronavirus dreigt ook het festivalseizoen in de war te sturen. Labadoux in Ingelmunster gaat sowieso niet door, maar hoe gaan andere organisatoren om met deze situatie? Patrick Keersebilck van het Cactusfestival in Brugge en Sofie Pauwels van Festival Dranouter panikeren nog niet. "Het is te vroeg om al beslissingen te nemen."

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

In navolging van de beslissing om alle indoorvolleybalactiviteiten voor het seizoen 2019-2020 definitief stil te leggen, werd er door Volley Belgium en Volley Vlaanderen een beslissing voor komend beachvolleybalseizoen genomen.

Basketbal Vlaanderen beslist om alle competities in Vlaanderen met onmiddellijke ingang stop te zetten. De competities worden ook op latere datum niet meer hervat. In overleg met AWBB is ook beslist om de competities op niveau van Basketball Belgium per direct en definitief te staken.

In overleg tussen Volley Belgium, dat zaterdag al de volleybalcompetitie in heren Liga A stopzette, Volley Vlaanderen en de Fédération Volley Wallonie-Bruxelles werd beslist om alle competities op Belgisch grondgebied met onmiddellijke ingang stop te zetten voor de rest van het seizoen 2019-2020.

Vandaag raakte al bekend dat in onze hoogste basketbalklasse, de Euromillions Basket League, niet meer zal gebasket worden tot begin april, daarnet werd beslist om alle competities stil te leggen tot en met 31 maart.