Damme / Economie Damme / Economie Stad Damme deelt prijzen uit voor streekproductenfestival In het stadhuis van Damme werden de prijzen uitgereikt van de wedstrijd Damme Culinair en de fietszoektocht De Heren van Damme die deze zomer georganiseerd werd door Stad Damme in het kader van het Kastelen en Abdijenjaar. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Jonge start-up Bossuwé Brewing op Horeca Expo in Gent Het Kortrijkse Bossuwé Brewing bestaat bijna één jaar. Géraldine Legein en Gaëtan Vandenbulcke steken al hun creativiteit en ondernemerszin in het ontwikkelen van het biermerk. Dankzij Actie voor Starters stonden ze met hun product op de Horeca Expo in Gent. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Nieuwe kababzaak Darband opent deuren aan de Graanmarkt De Iranees Mohammad Zakeri is de nieuwe uitbater van de voormalige pizzeria aan de Graanmarkt 17. Darband wordt een pizzeria- en kababzaak. 26 november
Bellegem / Economie Bellegem / Economie Pop-up De Groene Wandeling strijkt winterlang neer in Bellegem De Groene wandeling, het café in de Kreupelstraat in Bellegem, opende vorig weekend opnieuw de deuren. Tom Persyn (35) staat er tijdens de wintermaanden achter de toog. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Trendy nieuwe Kortrijkse bar Nude laat al even in zijn kaarten kijken Donderdag vond in het voormalige volkscafé De Ster op het Casinoplein de avant première van trendy eetbar Nude plaats. Volgens uitbaters Louis en Feysal wordt het een beleving met eersteklas producten binnen een 'eat easy-concept'. Wij waren erg benieuwd en mochten al even proeven. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Maak kennis met Julia Beers op eerste bierevent in Xpo Meer dan zeventig standhouders schenken dit weekend in Kortrijk Xpo hun beste bieren uit tijdens de eerste editie van Just Beer. Zowel ervaren als jonge biermakers krijgen er een plek. Zo ook het Kortrijkse Julia Beers, een gloednieuw familiebedrijfje. "We zijn met ons vieren erg complementair." 26 november
Moorsele / Samenleving Moorsele / Samenleving Linda neemt afscheid van haar café ‘t Jaar 30 in Moorsele Met de overgang van oud naar nieuw vind in café 't Jaar 30 een wissel achter de tapkraan plaats. Na 13 jaar trekt uitbaatster Linda Noyelle (55) de deur definitief achter zich dicht. 26 november
Brugge / Samenleving Brugge / Samenleving Na ingrijpende make-over heropende café De Republiek in Brugge Vrijdagavond heropende café De Republiek in Brugge. Het café was net geen zes maanden gesloten voor een grondige restyling. 26 november
Oostende / Samenleving Oostende / Samenleving Oostendenaar strijdt mee om titel ‘World’s Most Passionate Bartender’ Oostendenaar Pierre Daen strijdt mee voor de titel 'World's Most Passionate Bartender'. De bekende horecaman verdedigt deze week in Barcelona de Belgische eer tussen zestien internationale finalisten. 26 november
Poperinge / Samenleving Poperinge / Samenleving Léona Verstraete (85) staat 50 jaar achter de tap in café Moderne Léona Verstraete viert deze week het feit dat ze al vijftig jaar het café Moderne uitbaat in de Gasthuisstraat in Poperinge. 26 november
Brugge / Samenleving Brugge / Samenleving Bruggeling vindt worm in zijn eten tijdens verjaardagsetentje Werner Deman zal zich het etentje voor zijn verjaardag nog lang herinneren. Bij een portie oesters in een Brugs buffetrestaurant zag hij een glibberige worm uit de schelp kruipen. De zaalverantwoordelijke van het restaurant schrapte intussen de oesters van het menu. 26 november
Brugge / Cultuur Brugge / Cultuur Beer & Burgers nu ook in boekvorm In Brugge werd deze namiddag het boek 'Beer & Burgers' officieel voorgesteld. 26 november
Oostende / Economie Oostende / Economie ‘t Botteltje opent exclusief bierhotel in Oostende Na een biercafé en een bierrestaurant opent 't Botteltje nu ook een bierhotel in Oostende. 26 november
Knokke-Heist / Economie Knokke-Heist / Economie Twee keer goud en twee keer zilver voor chocolatier David Maenhout uit Knokke op World Finals Op de World Finals 2017 van The International Chocolate Awards in London werden zojuist de Awards 2017 uitgereikt. Chocolatier David Maenhout uit Knokke nam deel aan de wedstrijd met vier inzendingen en won twee keer goud en twee keer zilver. Goud voor zijn pralines Gin-Tonic en Orient, zilver voor Peanuts & Co en Tokyo Dreams. 26 november
Ardooie / Samenleving Ardooie / Samenleving Het Prinsenhof in Ardooie verkocht en het wordt opnieuw een restaurant Het Prinsenhof stond al geruime tijd te koop, maar daar is nu verandering in gekomen. Mania Mollie en Johan Deprez zijn de nieuwe eigenaars en ze gaan het restaurant verder uitbouwen. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Salsa, tequila, corazon: La Bodeguita wil Kortrijkse dertigers laten dansen De Cubaanse bar La Bodeguita del Medio opent begin februari een nieuwe feestzaal in het pand van het voormalige Chess Café langs de Havermarkt. Het wordt een plek voor uiteenlopende evenementen. Eigenaar Joven Deremaux: "Waar kan je als dertiger nog eens goed gaan dansen? Binnenkort hier." 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Biertjes troef in Brasserie Mozart op Kortrijkse Grote Markt Sinds kort is Linde Vermeulen (39) zaakvoerster van Brasserie Mozart, de voormalige Bistro Jamie. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Mooi volk op feestelijke avant-première Likoké: “Blij dat ik in Kortrijk kan en mag starten” Woensdagavond was Domein Guldenspoor van de familie Bert, het toneel voor de pré-opening van Likoké On Tour Kortrijk van Piet Huysentruyt. De tour start er officieel op 17 oktober. 26 november
Kortrijk / Samenleving Kortrijk / Samenleving Kortrijkse topchefs koken samen voor het goede doel op ‘A Taste for Charity’ Lions Club Kortrijk Leie organiseert op zaterdagavond 9 december de derde editie van het fundraising event 'A Taste for Charity'. Tal van Kortrijkse topchefs presenteren er hun culinaire meesterwerken ten voordele van diverse sociale organisaties uit de regio. 26 november
Kortrijk / Onderwijs Kortrijk / Onderwijs Minister Crevits laat kurken knallen bij opening Kortrijkse Hotelschool De gloednieuwe Rhizo Hotelschool Kortrijk werd maandagavond officieel geopend. Het nieuwe gebouw werd op 1 september in gebruik genomen. Minister Crevits mocht de school openen door een champagnefles te sableren. 26 november
Elverdinge / Samenleving Elverdinge / Samenleving Restaurant St.-Nicolas verhuist tijdelijk naar De Kring in Poperinge Gedurende de maanden februari en maart van volgend jaar verhuist het tweesterrenrestaurant St.-Nicolas uit Elverdinge tijdelijk naar het leegstaande gasthof De Kring op het Bertenplein in Poperinge. 26 november
Marke / Cultuur Marke / Cultuur Felix wint Café Paté: “Vooral de eer is belangrijk” De ludieke wedstrijd Café Paté, die al voor de derde keer georganiseerd werd tussen verschillende Kortrijkse koks, werd gewonnen door Felix François (31) van restaurant Het Vliegend Tapijt. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Kortrijkse logiesuitbaters: “Wij ervaren Airbnb niet als een bedreiging” Het begon bijna tien jaar geleden met een opblaasbare matras in een kleine woonkamer in San Francisco. Intussen heeft Airbnb de hele wereld veroverd. Het concept is heel populair bij citytrippers en is ook in Kortrijk aan een stevige opmars bezig. "Op zich geen probleem", klinkt het bij de traditionele horecasector, "zolang iedereen het spel … 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Bar Central in de Persijnstraat opent, vuurdoop voor uitbaatster Mieke In de Persijnstraat waar vroeger café Hoochie Coochie was, opende Mieke Wydooghe Bar Central. De Izegemse, die al jaren in Kortrijk woont, zag in het pand de ideale locatie voor haar vuurdoop in de horeca. Dieter Dujardin wordt haar rechterhand in de zaak. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Broelkaai krijgt er B&B en verhuurbedrijf van boten bij Broelkaai 4 wordt een B&B. Stad Kortrijk heeft het pand voor 475.000 euro verkocht aan Veronique Peene uit Kuurne, die ook een verhuurbedrijf van motorjachten zonder vaarbewijs runt. De opening is voorzien voor najaar 2018. 26 november
Marke / Economie Marke / Economie Hot Chicken, eerste kippen-fastfoodzaak in Kortrijk Vorige week opende Hot Chicken in de Rekkemsestraat in Marke. Met kippen-fastfood willen Jahbaar en Wagar Mahmood de eerste zijn in de streek. Jahbaar Mahmood (22) en zijn broer Wagar Mahmood (24) leerden kippenzaken kennen in Engeland. 26 november
Brugge / Economie Brugge / Economie Frederik Parmentier opent foodbar in dertiende-eeuws pand op Kraanplein in Brugge Op zaterdag 28 oktober opent er een gloednieuwe horecazaak op het Kraanplein, in het hart van de Brugse binnenstad. Na maandenlange werken is Frederik Parmentier klaar om er in een historisch pand foodbar 'huis de Cluuse' uit te baten. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie ‘t Hoge herleeft: nieuwe bar én feestkelder in Kortrijkse studentenbuurt De studentenbuurt op 't Hoge is aan een revival bezig. Barsol opende deze week de deuren in de Doorniksesteenweg. Jan De Winter en Lore Pynoo pakken uit met een hippe bar en een feestkelder CLUB-1. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Nieuwe caféwijzer wijst hongerige toerist en dorstige Kortrijkzaan de weg Wie op zoek is naar een gezellig cafeetje in de binnenstad of na een avondje stappen nog wat honger geeft, kan sinds kort beroep doen op de nieuwe Kortrijkse caféwijzer, 'Dorst'. Die komt er op vraag van de logiessector en de studenten. 26 november
Kortrijk / Cultuur Kortrijk / Cultuur Felix François van Het Vliegend Tapijt wint Kortrijkse paté battle Paté battle, de ludieke wedstrijd die al voor de derde keer georganiseerd werd tussen verschillende Kortrijkse koks werd gewonnen door Felix François van restaurant Het Vliegend Tapijt. De opdracht bestond er in een herfstpaté te maken die voor minstens 80 % uit varkensvlees bestond. 26 november
Brugge / Samenleving Brugge / Samenleving West-Vlamingen moeten de duimen leggen in finale ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2018’ Gisteren gingen in Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge de finales van de 'Eerste Kok van België 2018' en de 'Eerste Maître d'hôtel van België 2018' door. 26 november
Kortrijk / Cultuur Kortrijk / Cultuur Piet Huysentruyt achter het fornuis tijdens Lekkerste Weekend Zondagmiddag zette sterrenchef Piet Huysentruyt met Kortrijkse bil en Kalletaart de kers op de taart van het Lekkerste Weekend. Hij kookte tijdens de apotheose voor zo'n 500 Kortrijkzanen. 26 november
Damme / Economie Damme / Economie Damse brouwerij Siphon valt amper jaar na opening al in de prijzen Amper een jaar na de opening van de Damse brouwerij Siphon kaapten de brouwers drie hoofdprijzen weg op de 'World Beer Awards.' Komende zondag zijn ze één van de publiekstrekkers op Damme Culinair. "Het laatste jaar was 'crazy'. Ondertussen is ons bier al in verschillende pubs in Zweden, Groot-Brittannië en Ierland te proeven. En dat … 26 november
Brugge / Economie Brugge / Economie Eerste ervaring voor Brugse studenten tussen grote kanonnen op Kookeet Vandaag starten de festiviteiten op het stationsplein en kunt u drie dagen lang komen likkebaarden bij al het lekkers dat de Brugse culinaire elite voor u heeft geprepareerd. Dit weekend staan er ook weer heel wat studenten met klamme handjes aan de start voor wat hun vuurdoop moet worden op het grote toneel. 26 november
De Haan / Economie De Haan / Economie Nieuwe eigenaars voor gerenoveerd restaurant Paname in De Haan Het bekende restaurant Paname stond vier zomers leeg, een lange tijd voor een pand op een prominente plek in de gemeente. Het lange wachten met een prachtige renovatie werd beloond. De nieuwe eigenaars, Thierry Van Rijswijck en Vanessa Joye gingen voor een concept waarbij het pand straalt in al zijn oude glorie. 26 november
Heule / Samenleving Heule / Samenleving Kortrijk en Kuurne: de strijd om Piet Is Piet Huysentruyt een Kortrijkzaan of een Kuurnenaar? Doordat hij in Sint-Katrien opgroeide, wordt hij door zowel Kortrijk als Kuurne als afstammeling geclaimd. Bestaat er onzekerheid over zijn afkomst, een ding is wel zeker : hij kookt binnenkort in Kortrijk én Kuurne ! 26 november
Koksijde / Economie Koksijde / Economie Chef Ten Bogaerde geeft ster terug aan Michelin Op 15 december sluiten Iain Wittevrongel en An Taillieu de deuren van gastronomisch restaurant Ten Bogaerde. Meteen gaf de chef te kennen aan Michelin dat hij zijn ster teruggeeft. "In maart starten we op dezelfde locatie met een ander soort restaurant, een waarbij de pot op tafel mag", vertelt Iain. 26 november
Kortrijk / Economie Kortrijk / Economie Kortrijkse speciaalzaak Byttebier kiest nu ook voor koffie en lunch Speciaalzaak Byttebier staat voor een nieuwe uitdaging. In de winkel kan je binnenkort aanschuiven voor de lunch en voor een koffie. Lieve en dochter Sofie Byttebier nemen er plaats in de keuken en ook de winkel zelf krijgt een facelift. Maar dat zal de klanten niet hinderen: "Tijdens de werken blijft de winkel open", verzekeren … 26 november
Kortrijk / Onderwijs Kortrijk / Onderwijs Studenten Vives lunchen gezond en goedkoop in nieuwe Cube Op 't Hoge, met zicht op het Kennedypark en de Xpo, kunnen studenten vanaf deze week terecht in het nieuwe studentenrestaurant the Cube. Later openen nog twee aula's op de bovenste verdieping. 26 november
Brugge / Samenleving Brugge / Samenleving Food Paradise Day moet studenten voor de horeca doen kiezen Deze voormiddag vindt in het Concertgebouw van Brugge het nieuwe congres Food Paradise Day plaats. 26 november
Kortrijk / Samenleving Kortrijk / Samenleving Jonge kok wordt cafébaas: Jonas Clarysse heropent studentencafé Den Bross Studentencafé Den Bross is terug van weggeweest. Jonas Clarysse opent op vrijdag 15 september de deuren van de gloednieuwe keet. "Na twee jaar had studentenclub De Brossers nood aan een eigen café en voor mij is het een nieuwe uitdaging." 26 november
Kortrijk / Cultuur Kortrijk / Cultuur Criss Cross bonkt voor het eerst in raadskelder Vanavond 15 september om 22 uur zwaait het pop-up muziek- en danscafé Criss Cross Club voor de eerste keer de deuren open. 26 november
Zeebrugge / Samenleving Zeebrugge / Samenleving Brugse horecafamilie begint restaurant op 40 meter hoogte in Zeebrugge De jachthaven van Zeebrugge heeft er binnen enkele maanden een absolute trekpleister bij. Langs de Rederskaai opent de Brugse horecafamilie Dendooven in het voorjaar van 2018 rooftoprestaurant 'Njord' op veertig meter hoogte. Door de glazen ruiten van zeven meter hoog belooft het uitzicht fabuleus te worden. Het restaurant zelf biedt plaats aan 120 gasten. Een … 26 november
De Haan / Economie De Haan / Economie Horeca Vlaanderen start met opleiding voor startende ondernemers in De Haan Horeca Vlaanderen is zich bewust van het nijpend tekort aan goede horecamedewerkers. Daarom gaat het, in samenwerking met de dienst lokale economie van het gemeentebestuur De Haan, een opleiding organiseren voor startende horeca-ondernemers. 26 november
Zwevegem / Economie Zwevegem / Economie Leen en Rino blazen Zwevegems café Boldershof nieuw leven in Nadat de uitbater van café 't Ende met zijn pop-upcafé op de locatie van het Boldershof stopte - tijdens renovatiewerken in zijn zaak was hij tijdelijk naar daar uitgeweken - stond het Boldershof een tweetal maanden leeg. Vanaf 1 september komt daar een einde aan want dan heropenen de nieuwe uitbaters Leen Anne en Rino … 26 november
Lichtervelde / Samenleving Lichtervelde / Samenleving Caféklap in De Nieuwe Welkom Kurt Vandemaele gaat op zoek naar de wijsheid in de kan. 26 november
Wevelgem / Economie Wevelgem / Economie Krapte op de arbeidsmarkt noopt Lafosse nv uit Wevelgem tot opmerkelijke actie De Zuid-West-Vlaamse werkloosheidsgraad is bij de laagste in Europa. Hoewel dit toe te juichen valt, zorgt het wel voor een krapte op de arbeidsmarkt. 26 november
Economie Economie Horeca-aanbod in Zandvoorde beperkt nadat enige tearoom de deuren sluit Horecazaak Sand in de Zandvoordedorpstraat 95 in Zandvoorde blijkt geen lang leven beschoren. Na amper vier maanden staat de zaak over te nemen. 26 november
Kortrijk / Samenleving Kortrijk / Samenleving Dieter De Clercq: “Ik tap nog graag pintjes, maar ik wil meer, véél meer” "Had je me tien jaar geleden gezegd dat ik ooit zaakvoerder zou worden van Café 56, ik zou eens goed gelachen hebben." Aan het woord is Dieter De Clercq. De 30-jarige horecaman die vorig jaar samen met Gilles Verhaeghe Café 56 overnam én afgelopen zomer pop-upbar Nuba-R lanceerde, ruilde enkele jaren geleden 'zijn' Anzegem voor … 26 november