Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Diksmuide

Deze zomer wordt de 100ste verjaardag van de IJzerbedevaart herdacht in Diksmuide. Het IJzerbedevaartcomité pakt uit met een reeks nieuwigheden en bijzondere activiteiten. Het hoogtepunt wordt een herdenkingsweekend op 5 en 6 september. Dan vindt ook de 93ste IJzerbedevaart plaats, dit jaar niet op 11 november maar begin september, precies 100 jaar na de eerste editie.

Een week geleden raakte bekend dat kermissen opnieuw georganiseerd mogen worden. Na uitgebreid overleg tussen stadsdiensten, politie en de betrokken foorkramers besliste het stadsbestuur om deze zomer toch een zomerkermis te organiseren.

Een man uit Diksmuide vergiste zich dinsdagmiddag lelijk met zijn Mercedes in de Esenweg in Diksmuide. Hij vergiste zich van pedaal en knalde eerst tegen een bakfiets met twee jonge kinderen en daarna tegen een huis... dat klaar staat om gesloopt te worden.

Een 53-jarige man uit Diksmuide heeft 12 maanden cel gekregen wegens grooming, een vorm van digitale kinderlokking waarbij de man minderjarige meisjes benaderde via de chat.

In de put van Nieuwkapelle geldt vanaf vandaag een verbod om in het water te gaan. Het water bevat blauwalgen, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Burgemeester Lies Laridon liet daarom een politieverordening opmaken om zwemmen te verbieden. Ook vissen en alle andere vormen van waterrecreatie worden tijdelijk afgeraden.

De 71 laatstejaarsleerlingen van 't Saam Campus Aloysius mochten donderdagavond 2 juli hun diploma ontvangen uit handen van schooldirecteur Isabelle De Keyser. Dat gebeurde uitzonderlijk op de Grote Markt.

Het stadsbestuur van Diksmuide heeft haar herwerkt gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voorgesteld aan de gemeenteraad. Daarin staat er waar er woningen kunnen bijkomen, waar er industriezones mogelijk zijn en hoe het zit met vrijgekomen ruimtes. De oppositie keurde het plan echter niet goed.

Ingrid Nevejan (54) en John Vanoverschelde (55), 30 jaar lang uitbaters van Carrefour Diksmuide, startten een originele nieuwe zaak. Op hun hoeve in Pervijze bieden ze elektrische scooters en routes in de streek aan. Je kan ook een picknick meenemen of genieten van een barbecue.

Op 19 mei verleende het stadsbestuur van Diksmuide een vergunning van vijf jaar voor de aanleg van een kunstgrasveld, het plaatsen van nieuwe afsluiting, nieuwe dug-outs en nieuwe ballenvangers op de bestaande sportsite in de Tervaetestraat in Keiem.

De Koekelaarse gemeenteraad keurde het vervoerplan van de Vervoerregio Westhoek goed. Dat vervoerplan voorziet in nieuwe buslijnen die vanaf december 2021 Koekelare rechtstreeks met Torhout, Diksmuide en Oostende moeten verbinden. Het is wel nog niet helemaal zeker dat de verbinding met Oostende er daadwerkelijk komt. Daarover moet de Vervoersregio Oostende beslissen.