Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Diksmuide

Sociale onderneming De Groene Kans, voornamelijk actief in de Westhoek, roept de 'kriekenconfituur' van het merk 't Vlierbos terug vanwege de mogelijke aanwezigheid van stukjes glas. Het product werd verkocht in verschillende Bio-Planetwinkels.

De Brugse strafrechter heeft een 35-jarige man uit Diksmuide veroordeeld tot 30 maanden effectieve gevangenisstraf voor vijf diefstallen en een inbraak. Tijdens een winkeldiefstal begon Jacky S. in de winkel al charcuterie en zelfs balletjes in tomatensaus te verorberen.

In de Standaard Boekhandel in de Generaal Baron Jacquesstraat werd het boek over het leven van Maurits Latré (1935 - 2020) voorgesteld. Maurits was gekend als een sober, solidair en sociaal geëngageerde persoon maar ook als gedreven leerkracht.

De Diksmuidse schepen Jan Van Acker is woensdag overleden. Enkele weken geleden kwam hij zwaar ten val toen hij in zijn tuin aan het werk was. Hij werd toen in allerijl overgebracht naar het Jan Yperman-ziekenhuis en later naar het AZ Delta in Roeselare waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden. Colllega's en vrienden reageren verslagen.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Een 70-jarige man uit Keiem bij Diksmuide moest zich dinsdag voor de strafrechter verantwoorden wegens poging tot doodslag op zijn vrouw (66), een dame met een zwaar psychiatrisch verleden. De procureur toonde zich opvallend mild in zijn vordering, de advocaat van de man wil de vrijspraak wegens onweerstaanbare drang

Sinds gisteren moeten cafés en restaurants de deuren sluiten. Veel restaurants blijven niet bij de pakken zitten en switchen tijdelijk naar een afhaalformule. Het stadsbestuur lijst alle mogelijkheden in Diksmuide op en roept inwoners op om de lokale restaurants te steunen en take-away te bestellen.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

In de zomer van 2018 kwamen de Britten Rory Forsyth en Amanda Carpenter hun project voor een nieuwe wandelroute voorstellen op de dienst Toerisme in Ieper. Op zaterdagvoormiddag 17 oktober 2020 is de Via Sacra Western Front Way officieel ingewandeld door een select wandelgezelschap. Nu mensen door corona meer gaan wandelen is deze 1.000 km van Nieuwpoort tot aan de Frans-Zwitserse grens, waarvan 95 km op Belgische bodem, een ideaal traject om aandacht te schenken aan vrede en herdenking.

De Provincie West-Vlaanderen en Regionaal Landschap Westhoek pakken op zondag 18 oktober tussen 9.30 en 17.30 uur uit met de wandelhappening 'Blankaart XL - dag van de trage weg'.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Woensdagnamiddag reed een vrachtwagen in de gracht in de Bellegemse Einde Munkendoornstraat. Het waren indrukwekkende beelden maar de chauffeur kwam er met de schrik van af. De takelwerken namen al snel meer dan een uur in beslag.

De 106-jarige Godelieve Voet werd drie weken geleden opgenomen in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper nadat ze covid-19 kreeg in Huize Zonnelied. Hoewel haar leven enkele keren aan een zijden draadje heeft gehangen, mocht ze maandagmiddag gezond en wel het ziekenhuis verlaten.