Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Dikkebus

Halleluja! Er wordt weer gekoerst. Sinds 1 juli is competitie in ons land weer toegelaten en daar heeft KWC Bergdal Reningelst handig gebruik van gemaakt. Hun wedstrijden voor nieuwelingen en juniores, voorzien op woensdag 1 juli, werden prompt de seizoensopener van het nieuwe Belgische koersseizoen. Iedereen content. En niet alleen de renners.

Net na het afkondigen van de lockdown kondigde Triatlon en Duatlon Team Ieper (TDTI) de afgelasting aan van z'n wedstrijden waaronder de triatlon van september in Ieper. "We hebben maar meteen de knoop doorgehakt", zegt voorzitter Dries Verplanken.

In Dikkebus vinden vandaag drie wielerwedstrijden voor de jeugd plaats. Zowel eerstejaarsnieuwelingen, tweedejaarsnieuwelingen als juniores komen aan hun trekken. Het is de eerste competitie sinds de uitbraak van de coronacrisis. Wij trokken naar Dikkebus en snoven er de sfeer op. "Het is wennen om vandaag weer op de koers te zijn."

Alle ogen in de koerswereld zullen op woensdag 1 juli gericht zijn op Dikkebus. Ertevoedekoers, de organisatie achter de nieuwelingen- en junioreswedstrijd in Dikkebus, krijgt de eer om als eerste een wielerwedstrijd op de weg te organiseren sinds de lockdown, weliswaar met heel wat richtlijnen. "We verwachten een grote toeloop. De goesting in de koers is enorm", zegt Sylviane Dubois.

In maart 2018 ondertekende Stad Ieper het drinkwatercharter en krijgt daardoor zeven drinkwatertappunten via de Watergroep. Ze komen bij Het Perron, het sportcomplex (Basket SKT Ieper), Immaculata, GVB Boezinge, VBS Het Nestkastje, SK Elverdinge en VBS Elverdinge.

Bij een verkeersongeval in Voormezele overleed woensdagnamiddag de 60-jarige Erik Dely uit Loker. Erik werd bij het oversteken van de Ruuschaartstraat met zijn ligfiets gegrepen door een auto. Erik kampte met een fysieke beperking, maar reed vorig jaar nog 400 kilometer voor het goede doel. "Hij zal enorm gemist worden. Wij konden altijd voor alles bij hem terecht."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De Vlaamse Regering is gestart met de onteigeningsprocedure om nieuwe fietspaden aan te leggen langs de Dikkebusseweg (N375) tussen Dikkebus en De Klijte. Voor de realisatie van de fietspaden zijn 85 onteigeningen nodig. De kostprijs voor die onteigeningen wordt geraamd op 600.000 euro. De totale kostprijs voor de werken bedraagt 5,65 miljoen euro.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."