Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Desselgem

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Als alles goed verloopt, opent volgende zomer een nieuw uitvaartcentrum de deuren in Desselgem. Begrafenissen Messiaen - met vestigingen in Oostrozebeke, Deerlijk, Zwevegem en Moen - bouwt een leegstaand pand in de Gentseweg om tot een modern funerarium met vijf rouwkamers en een ruime aula. "We voelen dat er nog ruimte is voor een extra begrafenisondernemer, specifiek voor Desselgem en Beveren-Leie", klinkt het.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

Na iets meer dan 50 jaar is ze verdwenen, de Leiebrug tussen Desselgem en Ooigem. Vrijdagavond startten de afbraakwerken officieel, zaterdagmorgen plonste het gevaarte in de Leie. Als alles goed gaat zal het nieuwe exemplaar er staan tegen eind 2021.

Tussen 23 oktober en 8 november voert KVG Toneelvrienden de klucht 'Ge-TIC-t' op in een coronaproof ontmoetingscentrum De Coorenaar. "Toen De Zingende Sterren en Nut en Vermaak lieten weten dat ze een jaartje overslaan, was er even paniek, maar we hebben doorgezet", klinkt het.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Na de abrupte stop van de activiteiten in maart omwille van corona is Davidsfonds Desselgem helemaal terug van weggeweest om het nieuwe seizoen te starten. Traditiegetrouw doen ze dat met Vers Geperst.

Zondag staat met de Ronde van Vlaanderen de belangrijkste 'voorjaarsklassieker' van 2020 op de agenda. De Melkerie, het trainingsclubje van Yves Lampaert en co, treedt voltallig aan in Vlaanderens Mooiste, maar ook hun 'better halves' zullen intens meeleven. "We hopen uiteraard dat een van onze mannen de koers wint, maar we zullen vooral blij zijn als ze allemaal zonder kleerscheuren over 'den arrivé bollen'."

Molenhoek-kermis, traditiegetrouw het sluitstuk van de Deerlijkse kermismaand, wordt dit jaar een editie in lightversie. De bewoners moeten het stellen met een historische kroegentocht die de Molenhoeknaren en oud-Molenhoeknaren met hun eigen bubbel kunnen beleven.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.