Donderdag 16 juli, 2020

Nieuws uit Desselgem

Op de kermis van Desselgem daagde slechts 1 kraam op, het oliebollenkraam van de Wevelgemse Sharon Bultinck (39). "Nooit hebben we zo'n crisis meegemaakt maar als rasechte 'forain' is dit ons leven. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om op te geven", klinkt het bij de mondige dame van de oliebollen.

De eerste stop van de rondreizende zomeractiviteit Tournee Congé aan het ontmoetingscentrum De Coorenaar in Desselgem blijkt alvast een voltreffer. Onder een voorzichtige zomerzon kwamen honderden inwoners vrijdag en zaterdag gespreid genieten van animatie en optredens. En ook Sportkaffee Leiestadion kon een graantje meepikken van het succes.

De coronaperiode heeft ons het lopen, fietsen en wandelen laten herontdekken. Meer dan ooit slaan we met z'n allen aan het sporten. Maar ook minder bekende sporten kennen de laatste maanden een steile opmars. Wij spraken met vier nieuwelingen die gebeten zijn door het sportieve virus.

De vier speelpleinwerkingen die Waregem rijk is, krijgen in coronatijden een extra duwtje in de rug. Gedurende de hele maand biedt het stadsbestuur gratis attracties voor de kinderen aan, zoals een groot springkasteel en opblaasbare sumopakken. "Met deze kindvriendelijke blikvangers creëren we extra speelwaarde voor de speelpleinwerkingen", klinkt het.

In een nieuwe campagne van Rode Kruis Vlaanderen worden tal van topartiesten en topsporters Zomerhelden. Aangezien hun agenda door corona onverwacht leeg is geworden, hebben ze meer tijd om zich in te zetten voor anderen. Ze roepen mensen op om hetzelfde te doen, door bloed of plasma te geven of de eerstehulptips van het Rode Kruis mee te verspreiden.

Karl Vannieuwkerke trekt binnenkort opnieuw van stad naar stad, eerst met de nieuwe talkshow Vive La Vie, daarna met Vive Le Vélo. Hij gebruikt daarvoor zijn vertrouwde decor, waarvoor Bart en Kurt Coussement tien jaar geleden de constructie met de lamp gemaakt hebben. "Dat is het enige originele stuk van toen dat hij nog gebruikt."

Alle zesdejaars van het stedelijk basisonderwijs tekenden samen met hun ouders present in het Regenboogstadion voor de proclamatie en afhaling van hun diploma lager onderwijs. Met de academische Oxfordcap of mortarboard op stapten de twaalfjarigen per school naar het gelegenheidspodium aan de rand van het voetbalveld.

Na de voorbereidende werken van afgelopen maanden starten op 1 juli de werken voor een nieuwe Leiebrug tussen Ooigem en Desselgem. Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg bouwt die omdat de huidige brug te laag is voor de moderne binnenvaart.

Tegen eind 2023 zal een studie- en besluitvormingstraject klaar voor de verbinding van de haven van Zeebrugge met het Seine-Scheldeproject. Al benodigde financiële en technische uitvoeringsplannen moeten tegen dan ook voorzien zijn. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Martine Fournier (CD&V).

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.