Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Dentergem

Tijdens het kermisweekend van 17, 18 en 19 juli organiseren De Poaldorppekkers een heuse camping op de weide achter het JOC. Iedereen kan er overnachten op vrijdag en zaterdag. Alle deelnemers krijgen 's morgens een lekker ontbijt aan hun tent geleverd.

Meer dan zeventig West-Vlamingen stellen deze zomer een weide, groot terrein of loods open voor het kamp van jeugdbewegingen. Vooral land- en tuinbouwers, maar ook een pak particulieren tekenden in op de SOS Zomerkamp-oproep van de Boerenbond en minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Een groot succes dus, met dank aan de West-Vlaamse boeren.

Iets verder in deze krant kan je een reconstructie lezen van het nummer tien uit onze zomerreeks van mooiste West-Vlaamse sportmomenten ooit: de magische West-Vlaamse wielerlente van 1977. Over de 25-jarige Freddy Maertens uit Lombardsijde die dertien ritten in de Vuelta won, zich tot eindwinnaar van die Ronde van Spanje kroonde, vervolgens ook zeven ritten in de Giro won en twee weken later zijn 26-jarige knecht Michel Pollentier uit Keiem de eindwinst in die Ronde van Italië voor zich zag opeisen. En dat allemaal in een tijdsbestek van 47 dagen.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Chiro Nellekijn heeft uiteindelijk groen licht gekregen voor het zomerkamp in Neerpelt. Jeugdbewegingen mogen op kamp gaan mits de nodige aanpassingen uit te voeren en de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Hun bivak wordt coronaproof georganiseerd. De leidingploeg is vooral opgelucht.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.