Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Deerlijk

De jaarlijkse Kerstcorrida kan dit jaar niet in zijn gebruikelijke vorm doorgaan. Onder de noemer Kerst'coronida' zullen lopers wel de hele maand december enkele uitgestippelde parcours kunnen lopen.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Bij een kop-staartaanrijding op de Kortrijkse Heerweg in Deerlijk raakten maandagnamiddag 19 oktober drie voertuigen betrokken. Een dame werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht en verklaarde dat ze werd afgeleid door een spin in de wagen.

De helft van de mensen weet niet waar ze besmet raakten met het coronavirus, bij de andere helft spelen vooral werk en school een hoofdrol. Dat blijkt uit het brononderzoek van welzijnsintercommunale W13 in het zuiden van West-Vlaanderen. Die cijfers zijn best opvallend, want bij het Agentschap Zorg en Gezondheid komt school als besmettingshaard zelfs niet voor.

Zaterdagvoormiddag vond in De Kazerne de start plaats van de rondreizende tentoonstelling 'Tapijtsgeest' over tapijt en meubelstoffen. "Wij hebben door corona onze planning en uitwerking voortdurend moeten bijstellen en wie weet wat het de komende weken wordt", vertelt Emma Verschraegen van Erfgoed Zuidwest.

In de Koningswijk zijn momenteel grote werken aan de gang. De wijk die zijn naam dankt aan zijn koninklijke straatnamen, krijgt gloednieuwe paden en ook stukken groen worden vernieuwd. De werken worden geraamd op 83.000 euro en worden uitgevoerd door het Deerlijks bedrijf Steenhaut.

Molenhoek-kermis, traditiegetrouw het sluitstuk van de Deerlijkse kermismaand, wordt dit jaar een editie in lightversie. De bewoners moeten het stellen met een historische kroegentocht die de Molenhoeknaren en oud-Molenhoeknaren met hun eigen bubbel kunnen beleven.

De brandweer van zone Fluvia snelde donderdagavond naar de firma Groz-Beckert Carding Belgium langs de Kleine Tapuitstraat in Deerlijk. Daar was rookontwikkeling vastgesteld ter hoogte van een filter in de stofafzuiginstallatie.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Nu de provinciale dienst cultuur Buren bij Kunstenaars niet meer organiseert nam de stad Kortrijk samen met Zuidwest het heft in handen om in het weekend van 17 en 18 oktober toch uit te pakken met Buren Bij Kunstenaars in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

Al enkele weken denkt Jérémie Vrielynck uit Deerlijk dat het de laatste week zal geweest zijn dat hij met de single 'Alleen bij jou' in de Vlaamse Ultratop 50 staat. Toen Jérémie vorige week op 48 stond, dacht hij dat het voorbij was en dat hij geen 20 weken na elkaar erin zou staan, maar niets is minder waard : wie nu zondagnamiddag luistert zal al direct bij aanvang van de nieuwe Vlaamse Ultratop 50 zanger Jérémie horen, want hij staat op nummer 50. Aangezien Jérémie zondag nog erin staat, is dat zijn 20ste week op rij dat hij in deze nationale hitparade prijkt.

"Hier gaat alles goed, alleen niet zoals het moet." Die ene zin in 'Kom naar huis', het nieuwste nummer van Hannelore Bedert (36), vat haar hele leven sinds die noodlottige 17e februari 2019. Op die dag verloor ze heel onverwacht haar Stijn, haar man, haar zielsverwant en de prachtige vader van haar twee kinderen aan een hartaanval. Anderhalf jaar later vond ze de kracht terug om muziek uit te brengen. En hoe. "Ik denk en leef nog altijd in functie van de kinderen, maar af en toe voel ik het. Ik durf stilletjes opnieuw genieten."

In de beker van West-Vlaanderen staan vrijdagavond VBC Gaverhal B en VBC Gaverhal A tegenover elkaar in de Deerlijkse sporthal. De kans is klein dat de vierdeprovincialer de ontmoeting wint, maar de piepjonge B-ploeg is toch van plan om het beste van zichzelf te geven.