Willy is Mooimaker van de week: “Meeuwen vinden hier vaak een open buffet”

Oostendenaar Willy Lefevere: "Ook mijn kleinkinderen hebben de microbe te pakken gekregen." (foto CL)
Christophe Lefebvre

Hij jogt, plogt en was al een mooimaker nog voor het hip en trendy werd. Dagelijks is Oostendenaar Willy Lefevere in de weer met vuilniszak en grijper en spoort hij ook het gemeentebestuur aan om actie te ondernemen. “Wanneer komen hier vuilnisbakken die bovenaan dicht zijn? De meeuwen houden hier ieder weekend een groot feest!”

Willy (71) is wat ze lokaal een doendigaard zouden noemen. De verpleegkundige op rust is een fervent loper. Zo zet hij dagelijks minimaal 10 kilometer op zijn teller. “Als je gaat lopen, zie je vaak hoe vuil het er soms wel bij ligt. Naast mijn loopsloffen heb ik dan ook steevast een klein zakje mee om onderweg al een en ander op te rapen.”

Na zijn looptocht ruilt de Oostendenaar zijn sportplunje in voor een fluohesje, een paar handschoenen en een vuilnisgrijper. “Je vindt me dagelijks op wandel in het Maria Hendrikapark. Leeg is de vuilniszak nooit, want afval ligt er altijd. Ik moet wel toegeven dat het niet altijd de schuld is van de mens dat de speelpleintjes of de grasvelden bezaaid liggen met vuiligheid.”

Meeuwen

“Het is onbegrijpelijk dat Oostende nog altijd gebruik maakt van open vuilnisbakken. Voor meeuwen is dat een soort van open buffet en ze plunderen ongehinderd. Als je als mens, zoals het hoort, je vuilnis in zo’n bak kiepert, dan kun je er prat op gaan dat een meeuw het eruit gaat halen en ergens gaat droppen. In Bredene hebben ze bijvoorbeeld gesloten vuilnisbakken, waarom kan dat hier dan niet? Ik deed het voorstel al enkele keren bij het stadsbestuur maar kreeg er geen gehoor.”

Toch blijft Willy positief vooruit kijken. “Het doet me deugd als ik zie dat mijn kleinkinderen die microbe ook te pakken hebben gekregen. Als ze afval zien liggen, dan gaan ze het in een reflex oprapen. Op die manier kunnen we nog iets moois maken van deze wereld.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.