Waar Patrick neergestoken werd, woont nu opnieuw een Patrick

Laurens Kindt

Met zijn eigen handen had André De Ketelaere een huis en een bloeiend fruitbedrijf uit de grond gestampt voor zijn zoon Patrick. Toen die aanpapte met een losgeslagen prostituee, werd hem dat fataal. Nu woont er een andere Patrick in het huis van André. “Ze leggen hier soms een bloemetje, maar bellen nooit aan. Ze zijn nochtans welkom”, zegt die.

Het leek wel of het West-Vlaamse assisenhof in 2014 themazittingen organiseerde: liefst drie keer werd er dat jaar een proces gehouden rond een (voormalige) prostituee die haar partner doodde. Telkens was die partner een klant die zich voorgenomen had om de prostituee uit het milieu te redden en telkens bekocht die klant dat uiteindelijk met zijn leven. Zo ook Patrick De Ketelaere uit Gistel in januari 2012. Keihard gewerkt had hij, samen met zijn vrouw Marleen, om van het fruitbedrijf van zijn vader André een nog bloeiender onderneming te maken.

Slachtoffer Patrick De Ketelaere. (GF)
Slachtoffer Patrick De Ketelaere. (GF)

Al dat harde werken had Patrick zijn huwelijk gekost: voor Marleen bestond het leven wel nog uit iets anders dan werken alleen. De zoon die ze met Patrick had bijvoorbeeld. De jongen had het niet onder de markt met zijn vader: zowel hij als zijn moeder kregen af en toe klappen. Als het slecht ging in het bedrijf, ging het ook slecht met Patrick De Ketelaere. En dan durfde hij al eens losse handjes te hebben. Dat hij met zijn bizarre seksuele fantasieën ook niet terecht kon bij zijn echtgenote, speelde ook een rol in de beslissing van zijn vrouw om hem in 2010 te verlaten.

Besnijdenis

Daar zat Patrick dan, veertig jaar oud en alleen. Troost vond hij in de Candy Shop, een bordeel in Middelkerke, waar hij vluchtte in de armen van Leila Messaoud. De Antwerpse met Marokkaans/Tunesische roots ging wél in op zijn seksuele wensen, luisterde naar zijn verdriet en kon hem uiteindelijk om haar vinger winden.

Na enkele maanden betaalde Patrick al haar appartementje in Middelkerke. Grote liefde was het. Zozeer zelfs dat Leila de naam van Patrick in haar lies liet tatoeëren en haar siliconenborsten liet verwijderen. Van Patrick verwachtte ze in ruil dat hij zich zou laten besnijden. In 2011, amper een jaar na zijn scheiding van Marleen, werd hun liefde bezegeld met een kind, Y. Patrick twijfelde echter of hij wel de vader was, maar erkende het kind uiteindelijk toch en haalde zijn vrouw en kind in huis in oktober 2011. Zijn huis, dat was de woning aan de Dullaertweg in Gistel, eigenhandig gebouwd door zijn vader André. Patrick had een nieuwe start gemaakt en leek opnieuw vertrokken. Maar al heel snel kwamen er barsten in het sprookje.

Onze voorpagina destijds. (GF)
Onze voorpagina destijds. (GF)

Leila Messaoud was namelijk geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Afkomstig uit een gebroken gezin met een agressieve vader die haar meer slaag dan eten gaf. Toen die verdween, nam haar drugsverslaafde moeder op een dag te veel heroïne en overleed ze. Op haar twaalfde werd Leila Messaoud verkracht en in de Antwerpse prostitutie gedwongen. Uiteindelijk belandde ze aan de kust, waar ze als gezelschapsdame werkte in clubs als The Ladies in Knokke of de Candy Shop in Middelkerke.

Champagne drinken met de klanten, dat is wat een gezelschapsdame doet. Het leverde Leila Messaoud een knoert van een drankprobleem op. Elke dag opnieuw, zelfs toen ze zwanger was van Y., zat ze in haar stamcafés in Gistel. Al van ‘s morgens vroeg dronk ze daar whisky, bacardi-cola en wodka-orange. Telkens moest een taxi haar naar huis brengen en bijna altijd kocht Messaoud dan nog een fles sterke drank voor onderweg. Soms reed ze ook zelf, met haar BMW cabrio, gedronken of niet. Dat leverde haar ettelijke keren een rijverbod op, waarna Patrick De Ketelaere taxi mocht spelen.

Jeanetje

Zo ook op die fatale dinsdagmiddag 10 januari 2012. Om te vieren dat ze haar rijbewijs eindelijk weer terug heeft, bestelt Leila Messaoud zes oesters en vier coupkes cava in taverne La Gare in Gistel. Ze trommelt Patrick, die thuis voor zoontje Y. zorgt, op om haar te komen halen. Ook nu koopt Messaoud nog een fles cava voor onderweg.

Eenmaal thuis besluit de vrouw dat het tijd is om nog eens met haar paard te rijden in de weide naast hun huis. Omdat het paard ziek is en amper begrijpt wat die dronken vrouw op zijn rug zit te doen, wordt dat geen succes. Maar niet alleen het paard kan de benevelde toestand van Leila Messaoud maar matig appreciëren, ook Patrick laat merken dat hij er niet mee gediend is. “Gaan we weer die toer op? Wordt het weer een leuke avond?”, bijt hij haar cynisch toe.

De hulpdiensten kwamen te laat. (a-DJ)
De hulpdiensten kwamen te laat. (a-DJ)

Als Leila Messaoud met haar drankadem aanstuurt op seks en Patrick dat weigert, is het hek helemaal van de dam. “Je bent precies een jeanetje”, gooit de Antwerpse furie nog wat olie op het vuur. De buren horen hoe Patrick De Ketelaere – niet voor het eerst – helemaal over de rooie gaat. “Je bent een grote hoer. Heel de straat mag het weten. Ik doe alles voor je en ik betaal me blauw, maar wat krijg ik ervoor? Een stamp in mijn kloten en een mes in mijn rug”, roept hij. Die laatste woorden waren figuurlijk bedoeld, maar zullen profetisch blijken.

“Patrick sleurde me aan mijn haren weer naar binnen, waar de ruzie verder ging”, vertelt Leila Messaoud over die avond. De vrouw gooide met straatstenen naar zijn hoofd, er sneuvelden een paar ruiten en dan greep Messaoud naar het messenblok. Ze haalde er het grootste mes van Piet Huysentruyt uit en begon ermee in het wilde weg te zwaaien. Patrick De Ketelaere werd geraakt. Het mes ging dwars door zijn ribben en doorboorde zijn hart. Hevig bloedend vluchtte Patrick De Ketelaere de straat op, maar hij zeeg neer op de oprit van de overburen.

Ook Leila Messaoud liep naar diezelfde buren, belde aan maar kreeg geen gehoor. Niemand durfde open doen. Even voordien had Patrick zelf de hulpdiensten verwittigd. Om 19.37 uur belde hij een eerste keer al. “Kom maar af, ik ben aangevallen met een mes.” Twee minuten later nog eens: “Als jullie niet willen komen, los ik het op mijn manier op.” Maar er kwam geen ambulance. Veertig minuten later hoorde de calltaker van de noodcentrale hem nog eens, zwaar hijgend. “Ik ga dood. Ik heb een messteek gehad. Een messteek boven”, prevelde hij, steeds langzamer.

De ambulance vertrok nog, maar kwam gruwelijk te laat. De toegesnelde politie kon Leila Messaoud zonder probleem arresteren en bracht ook zoontje Y., dat alles had meegemaakt, in veiligheid.

Spaghetti Malaise

Op het proces in juni 2014 betwistten Leila Messaoud en haar advocaten de intentie om te doden. “Ik ben geen moordenaar, ik kan nog geen kip slachten. Ik heb gewoon rondgezwaaid met dat mes”, zei Leila Messaoud daarover. Procureur Céline D’havé is er wél van overtuigd dat Leila Messaoud haar Patrick dood wou. “Wie steekt met een mes van 19 centimeter lang, weet dat dit het gevolg kan zijn”, zegt ze.

Leila Messaoud op haar assisenproces in 2014. (archief JPT)
Leila Messaoud op haar assisenproces in 2014. (archief JPT)

Bovendien maakt de procureur nog een toespeling op een voorval eerder die week, een portie spaghetti bereid door Leila Messaoud waar Patrick De Ketelaere de vliegende spetter van kreeg. Het restje was voor de hond die er zo ziek van werd dat de dierenarts hem moest laten inslapen. De jury ging echter mee in het verhaal van de verdediging en zwakte de aanklacht af van doodslag naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood als ongewild gevolg. Een cadeau, maar zonder strik: na een kort beraad legde de jury Leila Messaoud de maximumstraf van 10 jaar op.

Ondertussen is Leila Messaoud al lang terug op vrije voeten. Na haar proces keerde ze terug naar Antwerpen, waar ze inwoont bij haar zus. In het huis in de Dullaertweg woont opnieuw een Patrick. “Hier moet die Leila niet meer komen aankloppen, ik woon hier heel gelukkig samen met mijn partner”, zegt de uit de streek van La Louvière afkomstige elektricien Patrick Toubeau (55). “Na die feiten heeft een dokter uit de buurt het huis gekocht en helemaal laten opknappen. Ik huur dat nu. Ik wist helemaal niet wat zich hier afgespeeld heeft tot de buren het mij vertelden. C’est triste, eh? Zo’n jonge mens, nog in de fleur van zijn leven. Het is toch ongelooflijk welke gruwel mensen elkaar kunnen aandoen”, zegt de man.

Patrick Toubeau woont nu met zijn partner in het volledig opgeknapte moordhuis. (LK)
Patrick Toubeau woont nu met zijn partner in het volledig opgeknapte moordhuis. (LK)

Naast zijn huis, in de weide waar Leila Messaouds paard ooit liep, hebben de ouders, de zus en de broer van Patrick De Ketelaere een gedenksteen laten oprichten. “Aan onze beminde zoon, hier was uw levensdroom. Uw groenten, uw land, uw huisje. Daar hebt u alles voor gegeven. Maar anderen hebben beslist over uw leven. Bedankt voor alles, lieve jongen. Jouw glimlach en werklust vergeten wij niet. We leven verder met ons verdriet”, staat er in steen gekapt. “Af en toe komen die mensen daar nog eens een bloemetje leggen en de grafsteen onderhouden. Bij mij aanbellen doen ze niet. Te pijnlijk waarschijnlijk, want de vader van Patrick heeft dat huis hier zelf gebouwd. Ik zou ze welkom heten, zeker weten”, zegt Patrick Toubeau.

Naast het moordhuis lieten de ouders van Patrick een gedenksteen oprichten. (LK)
Naast het moordhuis lieten de ouders van Patrick een gedenksteen oprichten. (LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.