Voor het eerst geen reisje: “We zochten bewust het plezier in eigen streek op”

Lisselot Barrezeele samen met haar man Tim Van Ceulebroeck en de kinderen Arno en Noah. © MD
Stefanie Vandewalle

De zomer van 2020 is dé zomer van de staycation geworden. Ook Liselot Barrezeele uit Reningelst brengt deze zomer voor het eerst door zonder jaarlijkse reis. “In plaats van alsmaar ons geluk elders te willen najagen, zochten we dit jaar bewust het plezier in eigen streek op. Achteraf bekeken, bracht alleen al dat idee een enorm gevoel van rust met zich mee”, lacht Liselot.

Liselot Barrezeele (42) is afkomstig uit Kortrijk. Twaalf jaar geleden verzeilde ze in Reningelst met haar gezin, echtgenoot Tim Van Ceulebroeck die uit Gent afkomstig is en zonen Arno (15) en Noah (13). “Als studente ging ik voor drie maanden op Erasmus naar Durham in Engeland, vlakbij de Schotse grens. Die buitenlandse ervaring beviel me zo dat ik er tien jaar gebleven ben”, lacht ze. “Na mijn studies Business Management ging ik wonen en werken in Londen, als treinmanager voor Eurostar. Ik leerde er mijn man kennen en onze twee zonen werden er geboren. Pas toen de oudste drie was en schoolplichtig werd, besloten we terug te keren.”

Ideale streek

“Toen we op weekend kwamen naar de Westhoek, vonden we dit de mooiste en meest ideale streek om er onze kinderen te laten opgroeien. Twaalf jaar later zijn we daar trouwens nog steeds van overtuigd. Ik speel hier toneel bij de lokale vereniging De Vlaamsche Vrienden, ben vrijwilliger bij De Kinderbrouwerij en speel recreatief volleybal bij de Peckers in Poperinge. Als sales manager bij de firma Clarebout Potatoes moet ik vaak naar het buitenland. Tussen januari en maart dit jaar nog reisde ik naar Dubai, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en vorig jaar ook naar Australië en Nieuw-Zeeland. Meestal is dat een blitzbezoek, dat niet langer dan een week duurt. Tijdens de vakantie blijven we meestal binnen Europa. De afgelopen jaren gingen we bijvoorbeeld naar Zweden, Ierland, Schotland, Italië en Frankrijk. Soms boeken we een huisje, maar evengoed trekken we rond en verblijven we in een B&B.”

Een van de hoogtepunten deze zomer was kamperen in de tuin van de ouders

Deze zomer kwam daar dus voor het eerst verandering in voor het gezin. “Oorspronkelijk hadden we voor deze vakantie een reisje geboekt naar de Provence. Door de coronacrisis, maar ook door de snel evoluerende ziekte bij mijn mama hebben we dat afgezegd en besloten we om er hier, in eigen land, het beste van te maken. Onze zonen gingen in juli wel mee op tiendaags zomerkamp met Chiro Dokio.”

Het gezin had graag de vakantie traditioneel afgetrapt op een Zomersessie van Festival Dranouter, met een optreden van Flip Kowlier. “Jammer genoeg waren de tickets hiervoor binnen de tien minuten uitverkocht”, vertelt Liselot.

Ochtendconcert

“Als hoogtepunt van onze vakantie gingen we voor een paar dagen met de fiets naar zee, naar Oostduinkerke, waar mijn papa woont, en een paar dagen kamperen in de tuin in Zwijnaarde, waar Tims ouders wonen. Verder kleedden we onze vakantie ook wat cultureel in, met een uniek concert van Jef Neve in een prachtig stukje natuur langs de Poperingevaart, om 6 uur ‘s ochtends, of een gezellig optreden in de Kinderbrouwerij, bij ons in Reningelst. We zagen deze periode als een unieke kans om eens een staycation te beleven. Uit onszelf zouden we dat nooit doen. Doordat we ons maanden geleden al ingesteld hadden op een abnormale zomer, anders dan anders, hebben we dat zo gelaten. Ook nadat er versoepelingen kwamen en reizen toch mogelijk was, veranderden we niet meer van gedacht. Naarmate onze vakantie naderde, leek het boeiend om deze periode eens helemaal anders in te kleden, en eens niet die druk van duizend-en-één dingen te willen bezoeken te ervaren. In plaats van alsmaar ons geluk elders te willen najagen, zochten we dit jaar eens bewust het plezier in eigen streek op. En eerlijk gezegd, het idee alleen al bracht een enorm gevoel van rust met zich mee”, besluit Liselot.

De favorieten

“Mijn tip voor een leuke uitstap? De Kinderbrouwerij, uiteraard. Ik ben zelf vrijwilliger bij vzw de Fietseling. Tot twee zomers geleden organiseerden we eind augustus telkens een groots familiefestival, dat tegenwoordig ingeruild werd door gezinsactiviteiten en een kinderfeest begin augustus.”

“Mijn favoriete zomerplekje is het natuurgebied de Sulferberg langs het Tweebergenpad. We hebben deze zomer van genoten hebben zijn de etentjes in Atelier Hortense, het eet- en koffiehuis op 500 meter van onze deur.”

“Een echte aanrader als het op een lokale drank aankomt, is de schuimwijn van eigen bodem, de Wiscoutre Brut van wijndomein Entre-Deux-Monts tussen de Rodeberg en de Zwarteberg.”

“Wat we doen als het regent? Gewoon hetzelfde als anders. ‘We zijn niet van boter en smelten niet van een beetje regen‘, zei mijn mama altijd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.