Staycation voor Marc De Langhe en Sandra De Paepe: “Vakantie in eigen tuin hoeft nu ook weer niet élke zomer”

Marc De Langhe en Sandra De Paepe genieten aan het zwembad van een zuiderse cocktail. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Ook voor Marc De Langhe en Sandra De Paepe werd het deze zomer een staycation in eigen tuin met hun twee kinderen Jarno (11) en Timo (7). Zwembad: check. Barbecue: check. Hangmat: check.

De kindjes zijn momenteel bij oma, en dus genieten Marc De Langhe (51) en Sandra De Paepe (46) in de tuin van een zuiderse cocktail. De vakantiebungalow in Lloret de Mar is ondertussen al vergeten. “Maar ik heb er toch een weekje ambetant van gelopen”, zegt Sandra. “We hadden er zo naar uitgekeken, en op vakantie ben je er tenminste eens echt uit.”

“We hadden onze reis geboekt in de week voor de lockdown. Vorig jaar brachten we onze zomervakantie door in Argèles-sur-Mer, een leuk stadje op een steenworp afstand van Spanje, en toen we daar de grens overstaken voor een daguitstapje vond onze oudste zoon Jarno dat zo cool, dat we besloten dit jaar eens naar Spanje op reis te gaan. Maar corona heeft daar dus anders over beslist”, zegt Marc.

Zwembad

Reizen mocht weer, maar Marc en Sandra besloten toch op veilig te spelen. “In juni gingen de grenzen weer open, maar we hoorden van vrienden dat het in Lloret de Mar nogal doods was. Alles was gesloten en op de website van de camping lazen we dat je moest aanschuiven voor de glijbaan. Een vakantie moet ontspannend zijn. Genieten. En Lloret de Mar is tenslotte ook twaalf, dertien uur rijden”, aldus Sandra.

Op reis is het gemakkelijker om afstand te nemen van je werk

In plaats van veertien dagen Spanje werd het dan maar een staycation in Blankenberge. “Een vakantie in eigen tuin is ook wel eens leuk, en voor Jarno en Timo is het al goed als ze een zwembad hebben. Voor 30 euro wist ik er eentje op de kop te tikken op 2dehands.be, maar er zaten wel een paar gaatjes in”, glimlacht Sandra.

“Dat was haar eerste werkje van de dag: het zwembad opblazen”, knipoogt Marc.

“De kinderen hebben er heel veel plezier aan beleefd, en wij ook. De zonneluifel naar beneden en genieten van een lekker ontbijt, een aperitief en na de middag een siësta: we hebben thuis het vakantiegevoel proberen op te roepen. Maar zo’n vakantie in eigen tuin hoeft nu ook weer niet élke zomer. Uiteindelijk is het wel een beetje alle dagen hetzelfde. En op reis is het gemakkelijker om afstand te nemen van je werk.”

Mondmasker

“Normaal is er tijdens de zomermaanden van alles te beleven in Blankenberge: Zomerhit, de bloemenstoet, een avondmarkt… We zoeken ook graag eens de strandbars op. De kinderen kunnen dan op het strand spelen, terwijl wij genieten van een drankje. De ideale combinatie. Maar deze zomer hebben we dat nog meer twee of drie keer gedaan: dat gedoe met die mondmaskers schrikt ons af. We zijn daarom ook wel eens op de fiets gesprongen. In Sluis moet je géén mondmasker dragen”, aldus Sandra.

Zonder Jarno en Timo is het opvallend stil in huis. “Twee jonge kinderen in huis, daar valt niet aan te ontsnappen hé”, glimlacht Sandra. “Jarno en Timo zijn beste maatjes, maar soms weten ze met hun energie geen blijf. Ze zijn wel allebei een weekje op kamp geweest. Het was hier zalig rustig. Vakantie is ontspannend, maar ze heeft lang genoeg geduurd. Nu de school weer begint, zijn we toch ook blij dat er eindelijk weer wat structuur in komt.”

De vakantie in Lloret de Mar werd omgezet in een voucher. “Omdat we net vóór de lockdown boekten, kregen we ons geld niet terug. Maar de reis is gelukkig niet verloren. We gaan gewoon volgende zomer naar Spanje.”

De favorieten

“Een fietstochtje naar Sluis is heel ontspannend, maar ook in de polders zijn er veel leuke plekjes te ontdekken. Ideaal voor een picknickuitstapje met de fiets.”

“Favoriete eetadresjes van ons, zijn de Medina en de Seasons, allebei op het Manitobaplein. Ten Doele staat nog op onze bucketlist.”

“Als het regent, doen we niets liever dan cupcakes of wafeltjes bakken. We doen ook weleens een cinemaatje met de kinderen, of we gaan zwemmen. En voor Jarno en Timo zijn Fortnite en Minecraft natuurlijk ook altijd goed.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.