Speciale zomer voor gezin Geryl van IJstijd: “Geluk gehad dat onze winkel mocht openblijven”

Sabine Tavernier en Kevin Geryl genoten tijdens de lockdown met zoon Hugues en dochter Laurence van de gezelligheid thuis. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Ook voor Sabine Tavernier en Kevin Geryl was het deze keer geen zomer als anders. Ze maken al meerdere jaren ijscrème en uiteraard zijn de zomermaanden voor hen de beste tijd van het jaar. “Maar we hebben nog geluk gehad, in tegenstelling tot de mensen uit de horeca”, zegt Sabine. “Ook als gezin hebben we er het beste van gemaakt, veel gefietst in eigen streek.”

IJstijd is een begrip in de streek. Het roomijs wordt al jaren gemaakt in de Ettelgemse Dorpsstraat. Door corona moesten Sabine Tavernier (53) en Kevin Geryl (55) hun zaak enige tijd sluiten en was het personeel economisch werkloos. “Nu met de verstrengde maatregelen dachten we om in twee ploegen te kunnen werken zodat ploeg A niet in contact komt met ploeg B, maar het paritair comité waaronder wij vallen, liet dat niet toe”, aldus Sabine.

Geluk bij ongeluk

Als voedingszaak mocht de winkel van IJstijd open blijven. “We waren in het voorjaar toch wel in paniek, want naast winkels en particulieren zijn vooral de restaurants onze klanten. Dus lag onze productie enkele weken stil. Maar gelukkig stopten hier veel fietsers die een ijsje kwamen kopen en werkten onze winkelklanten goed. Daardoor hebben we zelfs de machines heropgestart om potjes te maken, want we geraakten door onze voorraad”, legt Sabine uit. Wij hebben nog geluk gehad dat we konden verkopen in de winkel.”

Ontdekkingen

Tijdens de lockdown heeft het gezin Geryl heel wat ontdekkingen gedaan in eigen streek en land. “We hebben veel gefietst door onze eigen stad en na de heropening van cafés en restaurants hoorde daar dikwijls een terrasje bij. Met het mooie weer ben ik zelfs twee keer naar het strand, aan de cabine van mijn tante, geweest, wat anders nooit lukt”, lacht Sabine. “En natuurlijk met de fietsvriendinnen af en toe, mits de nodige afstand, een tochtje gemaakt.” Ook Kevin Geryl heeft dicht bij huis een nieuwe hobby ontdekt. Sabine: “Hij heeft enkele keren ‘s morgens vroeg zijn stapschoenen aangetrokken voor een wandeling rond het domein Hoge Dijken. We kennen deze natuurparel wel, maar vóór corona kwamen we er nooit.”

Waterratten

Het gezin had al maanden geleden een vakantie naar Spanje geboekt om vlak voor het nieuwe schooljaar met de kinderen quality time te hebben. “In mijn hoofd had ik al vroeg beslist om niet te gaan. Maar Hugues en Laurence gingen niet akkoord en begrepen niet direct waarom ze niet op reis konden. Uiteindelijk hebben ze er zich bij neergelegd. Laurence ging op surfkamp met een vriendin en Hugues gaf twee weken zeilles. En hij heeft zich de voorbije weken ook erg ingezet in de zaak, veel gewerkt in het atelier en ook de winkel gedaan”, prijst Sabine haar kinderen.

Staycation

Sabine, Kevin en hun kinderen hielden een staycation in eigen land. “Een weekendje weg in de regio Namen was voor ons vieren een enorme meevaller. Tijdens de strenge lockdown ontdekten we dat aperitieven met de buren ook wel tof is. We spraken regelmatig de zondagvoormiddag af, ieder aan zijn kant van de omheining op 2 meter afstand”, lacht Sabine, die samen met haar man van de vrijgekomen tijd eveneens gebruik maakte om hun huis wat op te knappen. “De kant naar de tuin wilden we wit schilderen en dat is er nu eindelijk van gekomen”, besluit ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.