Jana Bulcke en Guus Strubbe stellen hun boerderij open: “Wij kunnen genieten van mensen die zich amuseren”

Jana Bulcke en Guus Strubbe. (foto LC)
Paul Bruneel

Jana Bulcke (24) en Guus Strubbe (27) wonen in Sint-Pieterskapelle op het Kapelleweidehof en hun leven is in een jaar helemaal veranderd. In december 2019 stapten ze in het huwelijksbootje en in januari 2020 namen ze de boerderij over van de ouders van Jana.

Na de lockdown besloot Jana om haar kennis als ambachtelijke ijsbereider in de praktijk om te zetten en baat op de boerderij op bepaalde dagen een zuivelwinkeltje uit, meer nog, het koppel heeft een terras aangelegd en speeltoestellen voor de kinderen en creëert er een vakantiegevoel voor zij die niet op reis willen of kunnen door het hele coronagebeuren. “Wij zijn content dat we de mensen dit vakantiegevoel kunnen geven en genieten er tegelijk ook van” zegt Jana.

“Wij zijn niet echt wereldreizigers, maar het is natuurlijk wel eens leuk om een trip of een reisje te ondernemen. Boedapest was de laatste citytrip die ik deed vorig jaar”, begint Jana haar verhaal. “Dit jaar is helemaal in het water gevallen door de coronacrisis, maar we zijn dynamisch en willen iets bereiken en daarom hebben we van het Kapelleweidehof een leuke plek gemaakt waar niet alleen wij, maar ook andere mensen een gezellig moment kunnen beleven.”

Van de nood een deugd

“Wij kunnen het ons dit jaar niet permitteren om ergens op reis te gaan en daar vast komen te zitten en in quarantaine moeten. Onze koeien moeten verzorgd en gemolken worden en de dieren kunnen niet zo lang alleen blijven. Van de nood hebben we dan een deugd gemaakt en weet je, het valt heel goed mee. We missen geen vakantie want niettegenstaande het hard werken is beleven we hier ieder weekend een echt vakantiegevoel door de mensen die langskomen. We hebben 70 melkkoeien en 25 vleeskoeien en wees maar zeker dat dit werken is, daarom ook dat we het Kapelleweidehof enkel op vrijdag van 13.30 uur en op zaterdag en zondag van 10.30 uur openstellen. Mijn echtgenoot verkoopt en herstelt bovendien nog landbouwmachines, dus we weten goed wat gedaan.”

Geef mij maar mijn koeien, mijn zuivelwinkeltje en mijn familie in plaats van een verre reis

Voor Jana is wat ze nu doet een droom die werkelijkheid wordt. “Ik loop van jongs af aan al tussen de koeien, terwijl anderen naar de TV zaten te kijken was ik in de koeienstal te vinden bij mijn vader. Ik ken van alle koeien die we hebben de stamboom en de boerenstiel is niet enkel mijn werk maar ook mijn passie. Voor Guus was het wel even aanpassen, maar hij houdt zich vooral bezig met zijn landbouwmachines en zo vullen we elkaar goed aan”, lacht Jana.

20 soorten hoeve-ijs

Zij is bachelor in de agro- en biotechnologie met afstudeerrichting landbouw. “Ik heb ook altijd een passie gehad voor ambachtelijk ijs en heb daarom ook een cursus ambachtelijk ijsbereider gevolgd. Met de familie als proefkonijn heb ik ondertussen 20 soorten ambachtelijk hoeve-ijs. Ik ervaar hier echt het vakantiegevoel, ik ben graag onder de mensen en het doet deugd als je de mensen ziet genieten. Ze zitten als het ware tussen de koeien, natuurlijk afgescheiden, iets te drinken of een ijsje te likken terwijl de kindjes op het springkasteel spelen. Ik kan genieten van mensen die zich amuseren.”

Eigen streek ontdekken

“Ik hoor hier ook mooie verhalen, ik denk dat er heel wat mensen zijn die door covid-19 hun eigen streek en land opnieuw hebben leren ontdekken en zij ervaren dat het hier ook gezellig en mooi is en vooral veilig, want uiteraard houden ook wij ons aan de nodige veiligheidsmaatregelen. Geef mij maar mijn koeien en mijn zuivelwinkeltje en mijn familie natuurlijk in plaats van een verre reis. Als iedereen dan vertrokken is en het werk dat we die dag hebben gepland op de boerderij gedaan is, kunnen we zelf ook wel eens genieten op ons terras achteraan in alle rust of doen we een uitstapje. Een prachtig vergezicht en een pintje in aanslag, wat wil je nog meer? “lacht Jana.

Het Kapelleweidehof is gelegen in de Diksmuidestraat 110 in Sint-Pieterskapelle, 0476 45 66 27.

De favorieten

“Een wandeling aan het strand of in de duinen is het liefste wat wij doen.”

“Wij hebben het geluk om in een prachtige groene omgeving te wonen en kunnen echt genieten van onze thuis. Ik zou niet weten welk andere plekje dat kan overtreffen”

“Veel tijd om op café of restaurant te gaan, hebben we niet met de boerderij en de zaak, maar als oud KLJ-leidster moet ik niet meer hebben dan een fuif in een hangar, een aanrader voor iedereen.”

“Favoriete gerecht? Geef mij maar een goeie biefstuk met frietjes. Drinken doe ik niet veel, maar een Middelkerks streekbiertje op een zomerse avond kan wel smaken. Als het iets speciaal mag zijn, kies ik voor een Bernardus.”

“Als het regent, doen we een familiebezoekje, houden we ons bezig met de administratie of bekijken we een mooie film op TV.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.