Enrique Develter en Ine De Cat: “Koken met een glaasje binnen handbereik: ook dat is vakantie”

Enrique Develter en Ine De Cat: "Deze vakantie kijken we vooral uit naar het KSA-kamp in augustus maar we zullen ook thuis vrienden ontvangen of samen eens in de buurt een uitstapje doen." (foto EF)
Redactie KW

Ook voor Enrique Develter (20) en Ine De Cat (25) uit Elverdinge zal de zomer van 2020 niet zijn zoals de vorige vakanties. Ze hopen dat hun KSA-kamp kan plaatsvinden en volgen daarom strikt de richtlijnen van de overheid. Enrique kon ook zijn verjaardag niet vieren zoals gewenst, want hij verjaarde op 16 maart: net aan het prille begin van de lockdown.

Voor het Elverdingse koppel verliepen de laatste maanden uiteraard ook wat anders. Enrique: “Ik volg de graduaatsopleiding Accountancy Administration aan de Vives in Kortrijk en alle lessen werden via afstandsonderwijs georganiseerd. De eerste week was het voor iedereen wat zoeken op de digitale snelweg, maar daarna ging het precies als vanzelf.”

“Ine mocht gelukkig blijven werken op de communicatiedienst van het Jan Yperman Ziekenhuis, waar het om voor de hand liggende reden veel drukker was dan anders. Nu is het gelukkig al wat genormaliseerd, maar dat kan rap veranderen. We zijn sedert anderhalf jaar een koppel en onze weekenden waren altijd volgepropt. Corona zorgde ervoor dat we altijd thuis waren, maar we zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Gelukkig konden we vaak samen met het gezin koken of een lekkere maaltijd afhalen en samen gezellig buiten eten. Via deze manier probeerden we onze lokale handelaars toch een duwtje in de rug te geven.”

Actieve vakantie

Enrique en Ine vinden het fijn dat de stad heel veel initiatieven nam en neemt om er het beste van te maken voor wie beslist om thuis te blijven. “Als je het ons vraagt dan zou de gezellige uitbreiding van de terrassen zeker mogen blijven. We zijn onlangs naar Koksijde geweest en daar vonden we de signalisatie en maatregelen niet zo duidelijk. In Ieper zijn er duidelijke looplijnen aangeduid en bij het binnenrijden van de hoofdwinkelstraten word je er ook op attent gemaakt op een ludieke manier. We zijn ervan overtuigd dat de toeristen wel naar Ieper zullen terugkeren. Onze stad, die al erger heeft meegemaakt, overleeft dit wel.”

“Voor de coronacrisis hadden we al een reis geboekt naar Gran Canaria. Aangezien dat hotel pas opengaat op 1 augustus hebben we moeten omboeken naar Lanzarote, maar de vraag is of we zullen kunnen vertrekken. We kiezen voor een actieve vakantie op schone plekjes, maar niet op platgetreden toeristische locaties. Lekker eten hoort daar zeker bij!”

Wraps en klakkaards

Omdat de kans groot is dat het een vakantie in eigen land wordt, zijn Ine en Enrique blij dat ze hun KSA-kamp nog als houvast hebben. “We zouden normaal van 10 tot 20 augustus op kamp gaan met zo’n 100 gastjes, die we in twee bubbels opsplitsen en de achtkoppige kookploeg vormt een derde groep. We proberen altijd alles vers te bereiden. Onze succesgerechtjes zijn de klakkaards (wentelteefjes, red.), gehaktballen in tomatensaus en de barbecue van de laatste avond.”

“We proberen er ook elk jaar iets nieuws in te steken, zodat ze de wereldkeuken leren kennen. Vorig jaar waren dat wraps. Wat het deze keer wordt, houden we nog geheim. Toch zijn we nog steeds bang dat we plots het nieuws zullen krijgen dat we niet op kamp kunnen vertrekken. We zitten immers op het laatste van de vakantie en het kan dan best zijn dat de negatieve gevolgen van het niet naleven van de richtlijnen duidelijk zijn sporen nalaat. Maar we blijven positief en duimen dat het kamp kan doorgaan zoals gepland.”

“De gezellige uitbreiding van de terrassen in Ieper mag zeker blijven”

Met veel binnenpretjes denken Ine en Enrique nog terug aan die wandeling in de Ardèche vorige zomer. “We waren er eigenlijk niet op gekleed, maar vonden een mooi bos waar een wandeling van vijf kilometer uitgestippeld was met blauwe stippen, maar we hebben waarschijnlijk twee parcours door elkaar gehaspeld. We hebben zeker meer dan 20 kilometer gestapt en op een bepaald ogenblik hadden we geen idee meer waar we waren. Het was een mooie relatietest, want een ruzie of discussie kwam er niet aan te pas.”

“Nu kunnen we ermee lachen, maar toen hadden we echt stress. We kwamen ook niemand tegen. Toen we eindelijk een bewoond pad zagen, besloten we om via deze weg zo snel mogelijk terug naar de auto te geraken en de ‘blauwe stippen-wandeling’ achter ons te laten.”

Veeleisend voor hun reizen is het koppel niet, maar één ding staat wel voorop. “De accommodatie moet netjes en goed onderhouden zijn. Er moet ook iets te zien en te doen zijn, want anders loont het de verplaatsing niet.”

Uitstapjes organiseren

“Nu we in deze situatie zitten, is vakantie ook thuis vrienden ontvangen of samen eens in de buurt een uitstapje doen.” Ine houdt er ook van om uitstapjes te organiseren voor de oud-leiding van de KSA. “Of we maken samen nieuwe gerechtjes als onze vrienden op bezoek komen. We hadden bijvoorbeeld nog nooit paella gemaakt en het bleek een schot in de roos. Slow cooking met een glaasje binnen handbereik: ook dat is vakantie in eigen land!” (DS)

De favorieten

Ine en Enrique zijn het snel eens over een aan te raden streekactiviteit. “Geef ons maar de zetellift op de Zwarteberg in Westouter en de minigolf van Berg en Dal in de buurt. Afsluiten doen we graag met een ijsje van Suprice op de Rodeberg.”

“Ons favoriete plekje is met stip Roesbrugge, waar we langs de IJzer gaan picknicken met hapjes, pastasalade en tiramisu. Of een wegwerpbarbecue is ook een aanrader maar mag niet overal.”

En wat is hun favoriete café? “Dat is in ‘t Vervolg in de Vlamertingestraat bij Sam en Romina. Dat was ook het eerste café waar we naartoe trokken na de lockdown. Ik geniet er steevast van een St.-Bernardus tripel. Voor de innerlijke mens gaan we graag langs bij beenhouwer Decupere in Beselare. Daar vind je telkens gerechtjes die bij het weer passen. En van hun gemarineerd spek kunnen we blijven eten.”

En wat doen ze als het regent? “Dan nog gaan we buiten. Gelukkig is een overdekte buitenbar handig met ons wisselvallige weer.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.