De Zomerquiz van KW: Wie wordt de slimste West-Vlaming?

Quizzen is hot in Vlaanderen. Zo heet zelfs dat het al van bij de start van de lockdown online quizzen begon te regenen. Het ziet er niet naar uit dat we eerstdaags met tientallen samengepakt in een parochiezaal onze kennis zullen kunnen tonen. Dus stampen we onze eigen quiz uit de grond: De Zomerquiz van KW. Op het einde van de vakantie gaat de slimste West-Vlaming lopen met de hoofdprijs ter waarde van 700 euro. Spelen maar!

Het zal nog even duren voor je uit de quizbubbel kan breken. © Karl Demoen

De Zomerquiz van KW bestaat uit 9 online voorrondes op kw.be die je afzonderlijk kan spelen. Maar er is ook een eindklassement dat uitmondt in een échte social-distancing-respecterende finale op onze redactie! Mét echte prijzen én een echte quizmaster.

Die quizmaster is onze Chef Regio, Jan Degoe. Een fervent quizzer die regelmatig met zijn eigen ploeg The Cobblestones zijn kans waagt op quizzen in Oostende en wijde omgeving. Samen met collega Lieven Mathys timmerde hij de quiz in elkaar.

De Zomerquiz van KW komt dus als geroepen voor jou?

Jan: “Het was afkicken tijdens de coronamaanden, want er stonden verschillende quizzen op onze agenda. Een week voor de lockdown deden we nog mee aan een grote quiz in Blankenberge waar we net naast de eerste plaats grepen. Maar voor ons staat quizzen in de eerste plaats voor een leuke avond met vrienden en een lekker streekbiertje (of twee, drie…). Het hoeft niet altijd zo serieus te zijn, al strijden we graag mee voor de prijzen op een goede D-quiz. De voorbije maanden hebben we met een groep vrienden zelf lockdownquizzen georganiseerd via Zoom. Het was wennen, maar best wel leuk, en goed om de onderlinge concurrentie aan te scherpen.”

Lieven: “Bij ons thuis was het niet anders. Op vrijdagavond met vrienden, op zaterdag met familie. Iedere week bokste een andere bubbel een quiz in elkaar. Bij de ene quiz moesten we antwoorden via de app Kahoot!, bij de andere een bordje met A, B, C of D in de lucht steken. Op den duur is het wel verslavend, zo’n uurtje quizzen.”

Bij zo’n uurtje spelplezier komt er toch wel wat voorbereidingswerk kijken. Ik kan me voorstellen dat een zomer lang quizzen een huzarenstukje is.

Jan: “Het is geen walk in the park, maar op onze redactie hebben we heel wat specialisten lopen. Actualiteit, sport, cultuur, nutteloze weetjes… we stoppen er vanalles in. We hebben een pot van zowat 300 vragen waaruit we wekelijks kunnen putten. Ik schat de moeilijkheidsgraad als gemiddeld in. Als het te moeilijk wordt, haken velen af, maar het mag ook weer niet te gemakkelijk zijn. Het juiste evenwicht vinden, daar draait het om.”

We drukken de quiz ook af in de krant. Zo kunnen onze ‘papieren lezers’ ook meequizzen

Lieven: “Ik vind het thema ‘MoHowZeg’ het leukste van de vijf. Je kan er alle kanten mee op. Daarnaast hebben we als vaste thema’s sport, cultuur en 2020. En hoe kan het ook anders, voor de KW-ronde heb je een streepje voor als je onze krant hebt gelezen. Zo komen we tot een mooie mix van actua en weetjes.”

Is de quiz alleen voor de abonnees van De Krant van West-Vlaanderen?

Lieven: “Nee, de quiz is gratis en iedereen kan meespelen. Je moet je uiteraard wel registreren voor je kan deelnemen aan de quiz. Zo kunnen we klassementen opmaken, lijstjes trekken per thema en valsspelers eruit plukken. Maar we willen ook deelnemers opbellen want wekelijks brengen we interviews met de quizzers. En daarvoor hebben we dus contactgegevens nodig.”

Jan: “Voor wie niet online wil quizzen, hebben we goed nieuws. We publiceren onze wekelijkse quiz ook in de krant. Zo kunnen onze lezers van de papieren krant ook meequizzen op de klassieke manier met de correcte antwoorden ondersteboven erbij gepubliceerd. Uiteraard publiceren we de vrijdagse quiz telkens een week later in de krant. Anders zou het een beetje te makkelijk worden voor de online quizzers.”

Spannend! Kan je al een tip van de sluier lichten?

Lieven: “Jamie Foxx.”

Jan (lacht): “Zo, je kreeg zopas al een antwoord cadeau voor een van de komende weken. Veel succes.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.