De vakantiejob van ceo Xavier Bouckaert: “Twaalf uur per dag, tot mijn handen bloedden”

Xavier Bouckaert, CEO van Roularta Media Group: "Geen enkele job is makkelijk, alles vraagt karakter en doorzettingsvermogen." © Joke Couvreur
Redactie KW

Eentonigheid staat niet in het woordenboek van Xavier Bouckaert, ceo van Roularta Media Group. Daarvoor is hij nu eenmaal te leergierig. Hij heeft er dan ook een lange reeks aan vakantiejobs op zitten. “Ik wilde proeven van elk facet van het beroepsleven om op die manier te weten te komen wat me écht lag. Dat ging van echte handenarbeid over horeca tot administratie.”

Het palmares aan vakantiejobs van de ceo van Roularta oogt indrukwekkend. Werken in een borstelfabriek in Izegem, betonnen omheiningen schilderen bij een sanitair bedrijf in Kruisem, meedraaien in de productie van tuinhuizen in een Kortrijkse fabriek, inline skates verkopen aan de kust, parketten boenen in een decoratiewinkel, opdienen in een feestzaal of meedraaien bij een notariskantoor en de Generale Bank. Hij heeft het sinds zijn zestiende allemaal gedaan.

“Maar de job die me het meest is bijgebleven, is toch wel die maand in Atlanta, Georgia in de States. Ik ging er na mijn middelbare studies samen met mijn broer werken in een textielfabriek uit de Beaulieu-groep. Keihard, moet ik zeggen. Ik herinner me dat we 12 uur per dag, zonder al te veel pauzes, werkten bij een hitte van 35 graden. We moesten er bobijnen met elkaar verbinden. Het leverde me letterlijk bebloede handen op, maar ook een gezonde portie verbetenheid. Gelukkig volgde er achteraf ook nog een trektocht door Georgia en Florida.”

Onbetaalbare lessen

“Elke vakantiejob heeft me geleerd om respect te tonen voor het werk van elke schakel in het bedrijfsleven. Geen enkele job is makkelijk, alles vraagt karakter en doorzettingsvermogen. In de fabriek werken, was als jonge gast afmattend in de zomertijd, maar als ik denk dat velen hier een loopbaan van 40 jaar doorbrengen, dan kan ik alleen maar chapeau zeggen. Of in de verkoop bijvoorbeeld. Toen ik als student een winkel uitbaatte in Nieuwpoort, was heus niet elke dag even druk. We zagen soms uren aan een stuk geen enkele klant en als we dan iemand over de vloer kregen, moest je even scherp en gefocust uit de hoek komen. Niet evident.” Dankzij zijn vakantiejobs bij de Generale Bank en het notariskantoor kwam Xavier dan weer tot de vaststelling dat een routineuze kantoorjob niets voor hem was. “Nochtans heb ik me er wel altijd geamuseerd. Bij het notariskantoor bijvoorbeeld maakten we belangrijke levensmomenten steeds mee vanop de eerste rij: een huwelijk, een huis kopen, een erfenis… De levenswijsheid die je als jonge gast op zo’n momenten opsteekt, is onbetaalbaar.”

Uiteindelijk koos Xavier voor een master in de Rechten en kwam hij nadien bij Roularta terecht waar hij sinds 2016 ceo is. “Een keuze die ik me nog geen seconde beklaagd heb. Geen enkele dag is hetzelfde en dat is wat me bijzonder ligt.”

Interesse in de jaarcijfers

Ook zijn kinderen hebben intussen de smaak van het vakantiewerk te pakken. Oudste zoon Michel draaide al mee in de drukkerij van Roularta om vervolgens het team van brouwerij Vander Ghinste in Bellegem te vervoegen. Deze zomer was hij opnieuw actief in de drukkerij. Emmanuel was dan weer actief in de verzending van klantenacties van Roularta en trok zelf de baan op om schermen en advertenties te verkopen.

“Het is boeiend om te zien hoe ook zij geleidelijk aan de echte wereld ontdekken. Want geef toe, tijdens je schooltijd zit je in je eigen beschermde en veilige wereld. Het is pas wanneer je tussen de mensen staat en hun levensverhalen hoort die niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn, dat je tot het besef komt hoe het leven buiten de schoolmuren zich afspeelt.” Samen met die ervaringen komt ook de nieuwsgierigheid van zijn zonen naar boven. “Vorige week presenteerden we met Roularta onze kwartaalcijfers. Mijn zoon vroeg spontaan of hij erbij mocht zijn. Nog nooit stelde hij zoveel vragen over waar we mee bezig zijn, hoe ik de toekomst zie evolueren of hoe de economische realiteit nu in elkaar zit. Heel fijn om te zien als ouder.”

Het mag duidelijk zijn dat Xavier een serieuze boon heeft voor vakantiewerk. “Ik zie het als een ontbrekende schakel in de opleiding van onze jongeren. In het schoolse systeem worden ze overladen met theoretische kennis, maar hoe leer je hoe je moet omgaan met mensen? Of hoe je jezelf moet presenteren? Het is goed dat die studentenjobs er zijn waar je krediet krijgt om het op je eigen manier te leren en waar je fouten mag maken. Dat levert je een voorsprong op voor later.”

Vraag naar duidelijkheid en zekerheid

Het gaat goed met Roularta. Vorig jaar kon de groep haar winst nog verviervoudigen. Maar toen sloeg de coronacrisis toe. “Op een week tijd zagen we de orders in elkaar zakken. Advertenties werden massaal geannuleerd en ook wij moesten op zoek naar een andere manier van werken. Op drie dagen tijd maakten we de switch naar het thuiswerk. Geleidelijk aan konden we onze rug rechten, met dank aan een fantastisch team aan medewerkers. Maar het evenwicht is broos. Ik hoop vooral dat onze beleidsmakers de moed en de durf hebben om mensen duidelijkheid en stabiliteit te geven. Ondernemers vragen vooral vertrouwen en de zekerheid dat de economie de komende maanden niet opnieuw helemaal platgelegd wordt.”

Wie is Xavier Bouckaert?

ceo van Roularta

45 jaar

Gehuwd met Katrien De Nolf

Vader van drie zonen: Michel (18 jaar), Emmanuel (17 jaar) en Sébastien (13 jaar)

Woont in Bellegem

Roularta Media Group

Multimediabedrijf met een 40-tal mediamerken in portefeuille, van De Krant van West-Vlaanderen over Knack tot Libelle.

Goed voor een jaarlijkse omzet van bijna 300 miljoen euro.

Werkgever van zo’n 1300 medewerkers.Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.