Charlotte en Dirk: “Recent veel leuke plekjes ontdekt in de Westhoek”

Charlotte Catrysse en Dirk Vansevenant namen onlangs de fietsenverhuring van Charlotte haar vader over. "In plaats van op reis te gaan, verwelkomen we hier toeristen." (foto WVH)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Charlotte Catrysse (38) en haar man Dirk Vansevenant (50) wilden in september een roadtrip doorheen Engeland maken. Het coronavirus hield de kilometerteller echter op nul, zodat ze zich nu met hun gloednieuwe fietsenverhuring ten dienste te stellen van de toeristen. “Om hen leuke stops te kunnen aanraden, zijn we de jongste weken zelf op ontdekkingstocht getrokken.”

Charlotte Catrysse en Dirk Vansevenant uit Diksmuide werken allebei als zelfstandigen. Zij als hoedenontwerpster en kleurenadviseur, hij als freelance buttler. Samen hosten ze ook thematische events, waarvoor ze zich graag opsmukken en uitdossen. “Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het Britse Goodwood Revival festival getrokken, wat een fantastische ervaring was. Dat is zoals Waregem Koerse, maar dan veel groter, en met oude bolides in plaats van paarden op het racecircuit. Iedereen loopt er rond zoals in de jaren veertig, wat helemaal ons ding is”, vertelt Charlotte.

“Dit jaar wilden we dat opnieuw doen, maar dan met onze oldtimer. We wilden er ook een hele roadtrip aan vastkoppelen, tot in Ierland en Schotland. Onderweg zouden we tal van kastelen bezoeken en overnachten doen wij graag in sfeervolle hotels en hostels. Doordat ik nu evenwel herstellend ben van darmkanker, is zo’n trip niet meer haalbaar. Door de pandemie is de oversteek trouwens al helemaal not done, omdat ik een verhoogd risico op besmetting heb”, pikt Dirk in.

Tafelkleed in fietstas

Het coronavirus gooide hun leven zelfs nog wat verder overhoop, in die zin dat ze vorige maand plots besloten om de fietsenverhuring van Charlotte haar vader over te nemen. “Nochtans zijn wij zelf maar saloncoureurs, maar die nieuwe activiteit bevalt ons wonderwel. Wij willen meer doen dan alleen maar fietsen verhuren. Daarom stoppen we graag een biertje en een tafelkleed in de fietstas, of geven we tips volgens ieders interesses. Zo leiden we de toeristen langs het water of langs rustige wegen, en dikwijls ook tot bij leuke horecazaken of hoeves met streekproducten”, zegt Charlotte.

“Op de fiets laten wij al eens een knooppunt links liggen”

“Die plekjes liggen dan niet op de knooppuntroutes die iedereen volgt, maar duiden we zelf aan op de kaart. Meer zelfs: het is juist doordat wij op ons gevoel rijden en daarbij soms al eens een knooppunt durven te missen, dat we de voorbije weken tal van leuke stops ontdekten. Ondertussen hebben we ook al enkele eigen routes van 40 tot 50 kilometer uitgestippeld, zoals tot bij de paters van West-Vleteren en terug. Leuke adresjes zijn ook ‘t Zoetebekje in Stuivekenskerke, het fotografiemuseum De FOT’oeil in Sint-Jacobs-Kapelle of Kaasmakerij Dischof in Keiem”, tipt Dirk.

Groene streek

Zitten Charlotte en Dirk niet op hun tweewielers, dan zijn ze in de garage of in de bureau aan de slag. “De vrije tijd tussen het vertrek en de aankomst vullen wij met herstellingen of papierwerk, of het bedenken van een nieuwe actie die we dan delen op de website en sociale media. Ook bij regenweer kunnen we zo urenlang samen bezig zijn. Werk en ontspanning lopen bij ons altijd door elkaar”, lacht Charlotte.

“Dat wij creatieve ondernemers zijn, dat wisten we al langer. Maar die sportieve en toeristische kantjes, daar staan we eerlijk gezegd zelf van versteld. Door onze persoonlijke aanpak kunnen wij ons diversifiëren. De eerste reacties over ons en de fietsen zijn dan ook eensluidend positief. De grootste troef is evenwel de groene, rustige streek. Daar staan wij als Westhoekers veel te weinig bij stil”, wil Dirk nog kwijt.

De favorieten

– “Voor een uitstapje blijft Beauvoorde blijft een topper. Bezoek de lopende tentoonstelling in het kasteel of waag je aan de zoektocht in de kasteeltuin.”

– “Op de voetgangersbrug tussen Stavele en Eversam kom je helemaal tot rust, met zicht op de West-Vlaamse velden.”

– “De TimeOut Sportbar in Diksmuide werd zopas volledig vernieuwd. Je kan er gezellig zitten en genieten van het erg ruime aanbod.”

– “De vleeshoeve De Heerlijkheid in Vladslo is het toonbeeld van de korte keten. Zowel het kweken als de verwerking gebeurt er in eigen beheer. In de hoevewinkel koop je dagverse producten.”

– “Bij regenweer is het vernieuwde bezoekerscentrum van Biscuiterie Jules Destrooper in Lo een goed idee!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.