Bart Pillart: “Dan maken we maar van onze tuin het paradijs op aarde”

Het gezin Pillart, met Arthur, Ester, Bart, Louis en hun twee hondjes. (foto EF)
Stefanie Vandewalle

De zomer van 2020 is door corona dé zomer van de staycation geworden. Ook Bart Pillart van tuinbouwbedrijf Bucolica brengt deze zomer door in eigen land. “Stapje voor stapje werken we verder aan onze droom: onze tuin omtoveren tot een stukje paradijs op aarde”, aldus Bart.

Op een verlengd weekendje in Merville na, geniet Bart Pillart (58) deze zomer van de eigen streek. Bart is afkomstig uit Gullegem en verhuisde in 2000 naar Poperinge samen met echtgenote Ester Segal (die hondensalon De Ster uitbaat in de Deken de Bolaan, red.), dochter Elisabeth (24) en tweelingzonen Arthur en Louis (18). Vorig jaar kochten ze een woning op de Rodeberg in Westouter. “Ik hou zeker van de zomer als seizoen, wanneer alles in bloei staat, maar eigenlijk vind ik elk seizoen wel iets hebben. Elk jaar opnieuw kijk ik er weer naar uit om nieuwe aanplantingen te kunnen doen. In een normale zomer plannen we wel elke zomer een reis, meestal binnen Europa”, vertelt Bart. “Echt verre buitenlandse reizen hebben we nog nooit gedaan, al vormt Uruguay hier de uitzondering op de regel. Ester is van daar afkomstig, wat zorgt voor een speciale band, vandaar dat we er in de zomer van 2014 heen reisden.”

Tent op het dak

“Door de vele maatregelen planden we dit jaar uitzonderlijk géén reis. De voorbije vijf jaar ging ik samen met mijn tweelingzonen Arthur en Louis (18) telkens tien dagen vrij kamperen. We overnachtten in de tent op het dak van de auto, die we binnen de vijf minuten open geplooid krijgen en die via een ladder gemakkelijk te betreden is. Indrukwekkend gemakkelijk vind ik deze manier van reizen. Ooit bracht ik op één jaar maar liefst 40 nachten op deze manier door.”

“Ik heb een voorliefde voor Wallonië en Frankrijk”

“In 2015 trokken we à l’improviste naar Normandië en reisden door naar Bretagne en Guernsey, een claustrofobisch klein eilandje. We bleven er drie nachten op rij in een afgelegen bos. Na drie dagen in volkomen isolatie kruisten we het pad van een boer in zijn Defender-jeep. Het werd een heel sympathieke ontmoeting. Het jaar erop deden we de Pyreneeën en het Baskenland aan, wat ons ook enorm goed is bevallen. In 2017 zagen we het westelijke eiland van Denemarken en in 2018 was Wales aan de beurt. Vorige zomer gingen we dan weer naar Schotland”, somt Bart zijn bestemmingen op.

Werkvakantie

Rode draad doorheen deze avontuurlijke trektochten is de aanwezigheid van de natuur: “Telkens overnachten we in een bos te midden van groen en struiken, of op een afgelegen stuk weideland. In principe verloopt deze manier van reizen volledig volgens de coronamaatregelen, al spelen we deze zomer voor alle zekerheid dan toch op veilig. In plaats daarvan wordt het een werkvakantie. Ik baat tuinbouwbedrijf Bucolica uit en kocht daarvoor een soort (paarden)stal met afdak, die zal dienst doen als opbergruimte voor mijn werkmateriaal.”

“Een jaar geleden kochten we een woning op de Rodeberg in Heuvelland. Mijn droom is om de tuin stapje per stapje om te toveren tot een stukje paradijs op aarde, al ontbreekt het mij vaak aan tijd om eraan te werken. In dit verlengd weekend van 15 augustus doe ik wel een kort buitenlands tripje naar Merville in Normandië en woonde er de herdenking van de Belgische Brigade Piron bij. Dat combineerde ik met wat escapades in omliggende Normandische dorpjes zoals Sainte-Mère-Eglise. Verder staan er nog een aantal daguitstapjes op de planning. Ik heb een enorme voorliefde voor Frankrijk en Wallonië, die aangewakkerd werd doordat ik elf jaar werkte voor een Waals bedrijf. Doordat ik goed en graag Frans spreek, voel ik me er ontzettend thuis en heb ik er ook enkele vrienden. Zalig om er een dagje rond te toeren op de motor”, aldus Bart.

De favorieten

“Mijn tip voor een uitstapje in de eigen omgeving? Poperinge ligt op een boogscheut van Frankrijk. Steek je net de grens over, dan vind je de Casselberg, of de Catsberg met de abdij. Ik vind het een zalige streek en ga er meestal met de fiets of met de motor heen. Soms neem ik iemand mee om die in te wijden in de Noord-Franse grensdorpjes.”

“Mijn favoriete zomerplekje is mijn eigen tuin op de Rodeberg, op 136 meter boven de zeespiegel. Door de rust en de natuurpracht beleef ik er elke dag een vakantiegevoel. Bij helder weer kun je er zelfs de Europatoren van Oostende en de IJzertoren in Diksmuide zien.”

“Als favoriete café tip ik Bruwanski, een eigenzinnige motorzaak én café onder één dak. De gasten zijn er door de band heel sympathiek en vaak van het avontuurlijke type. Ook daar ervaar ik een thuisgevoel. Tijdens de lockdown ben ik samen met mijn vader, die brouwer was, en mijn twee zonen begonnen met ons eigen bier te brouwen. We doen dat puur recreatief, maar het is een hobby waar ik al heel veel plezier aan beleefde en die al onvergetelijke vader-zoonmomentjes opleverde. Mijn favoriete biertje is dan ook ons eigen huisgebrouwen bier, dat voorlopig nog geen naam heeft.”

“Bij regenweer geniet ik in de eerste plaats van het kijken naar de regen, of maak ik van de nood een deugd en knap ik – vaak lang uitgestelde – klusjes op, zoals een deur schilderen, of kijk naar een film.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten