Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit De Panne

Kunstenaar Jan Neggers (75) legde zijn liefde voor zijn De Panne vast in 30 schilderijen onder de noemer 'De Panne, een diamant aan de Belgische kust in 30 facetten' en stelt die tentoon in Cultuurhuis De Scharbiellie. Om iedereen mee te laten genieten van kunst en cultuur koppelt de dienst Cultuur hieraan een familiezoektocht in de straten van De Panne en Adinkerke, al 'tjoelend laanst de stroaten van De Panne'.

Deze zomer worden er door de dienst Veiligheid en Preventie opnieuw fietsgraveeracties georganiseerd in De Panne, maar je moet wel vooraf een afspraak maken.

De West-Vlaamse pretparken verhogen geleidelijk aan de capaciteit in hun parken. Dat blijkt maandag uit een rondvraag. Omdat er geen testweekends waren, waren de pretparken op 1 juli aan nog lagere capaciteit gestart dan voorheen gepland. Na één week verhogen de pretparken stilaan de capaciteit omdat alles vlot en veilig verloopt.

In de rechtbank van Veurne zijn 12 beklaagden gestraft die de afgelopen maanden de regels rond corona niet naleefden. Slechts de helft kwam zich verantwoorden. Een 19-jarige die een privéfeestje organiseerde met 7 personen kreeg de zwaarste straf. Omdat hij zich kwam verantwoorden, kreeg hij een werkstraf van 50 uren in plaats van drie maanden cel.

Drie dagen lang dobberden ze op zee. In een kleine opblaasbare kano met z'n drieën. De bedoeling: tot in Groot-Brittannië peddelen. Maar in realiteit dreven ze af en raakten ze gedesoriënteerd. Hun eten en water raakte op. "We dachten letterlijk dat het met ons gedaan was", klinkt het. "Toen we toch plots een schip zagen verschijnen zijn we beginnen zwaaien. Om de aandacht te trekken. Gelukkig zagen ze ons."

In het zaalvoetbal speelt ZVC Assebroeke voor het tweede seizoen op rij in eerste nationale, drie ploegen uit West-Vlaanderen treden aan in de Vlaamse competitie en de Vlaamse Zaalvoetbalbond West-Vlaanderen gaf bij de mannen nu ook de provinciale reeksen vrij.

Het lokaal bestuur De Panne bedacht tijdens de coronacrisis een slim systeem met 'Pannebonnen' om de lokale handelaars te steunen. Nu de verkoop van de Pannebon is gestopt, geeft de gemeente al een tussentijds rapport vrij. Daar is het Lokaal Bestuur trots op, want daarmee is maar liefst 730.070 euro in de lokale economie geïnvesteerd.

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zorgen deze zomer voor uitgebreide informatie om een vakantie aan de kust te plannen. 'Welkom', 'veilig' en 'comfortabel' zijn de kernwoorden. Handig is de kustbrede informatie die de actuele situatie in de badplaatsen toont.

Eindelijk. Na een veel te lange winterslaap mogen de pretparken opnieuw de deuren openen, zij het met een beperkte capaciteit en een resem coronamaatregelen. Wij trokken naar Plopsaland en zagen niets dan glimlachende bezoekers. Zelfs van áchter hun mondmasker.

Tijdens de coronacrisis werd meer gepiekerd, hadden mensen meer stress en verveelden zich meer. Maar niet aan de kust, en dat is mogelijk te danken aan de nabijheid en vlotte toegang tot de zee. Dat blijkt uit een bevraging van het VLIZ, de Universiteit Gent en de KU Leuven.

Een 36-jarige man kreeg 1 jaar effectieve celstraf van de Veurnse strafrechter voor twee diefstallen in de Proxy Delhaize in de Zeelaan in De Panne, waarvan eentje met geweld. De man was op dat moment op penitentiair verlof 'dankzij' de coronacrisis, maar keerde niet terug naar de cel.