Zondag 5 april, 2020

Nieuws uit De Panne

Serviceclub Kiwanis Diksmuide Yzer heeft een snel en lovenswaardig initiatief genomen om acht scholen in eigen regio in deze coronatijden een digitaal handje te helpen. Alle scholen zijn overgeschakeld naar digitaal afstandsonderwijs, maar voor jongeren uit kwetsbare gezinnen is dat niet evident. Niet iedereen heeft een laptop en daar zorgde Kiwanis voor!

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Dit weekend start normaal de paasvakantie, in andere jaren het eerste grote toeristische rendez-vous aan de kust. Maar dit jaar wordt de paasvakantie een toeristische flop." Burgemeester Léopold Lippens van Knokke-Heist schrapte meteen alle evenementen voor het hele jaar, toerismebedrijf Westtoer wil zo ver niet gaan.

Lokaal bestuur De Panne heeft zopas de vrijwilligerswerking 'De Panne helpt!' opgericht in de strijd tegen het coronavirus. Op een online platform kunnen mensen terecht met hun vraag naar hulp bij vrijwilligers die er hun diensten aanbieden.

Diederik D'Hert, leerkracht wetenschappen aan het GO! Atheneum Veurne Centrum lanceerde vorige week een dringende crowdfundingoproep om extra 3D-printers te kopen waarmee hij gezichtsschermen kan maken voor alle artsen en zorgverleners in de regio. In amper vier dagen kregen gulle schenkers de vooropgestelde 2.000 euro bij elkaar, maar nu is het nog twee weken wachten voor het geld op de rekening wordt gestort. Intussen is Diederik al wel in actie geschoten, samen met Sam Decoussemaeker uit De Panne en Gerd Devos uit Adinkerke.

De politie Westkust (Koksijde, De Panne, Nieuwpoort) reageert verontwaardigd nadat de zone afgelopen weekend nog steeds privé- of zogenaamde lockdownfeestjes moest stilleggen. Het ging hoofdzakelijk om groepjes jongeren. "Onbegrijpelijk dat sommigen nog steeds vinden dat ze boven de wet staan. Enkelen probeerden zich zelfs te verstoppen of deden erg onbeleefd tegen onze patrouilles", zegt woordvoerster Ine Deburchgraeve.