Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit De Panne

Jasper (16) en Sander (19) Dekien uit De Panne zijn allebei al enkele jaren een vaste waarde in het peloton. Het is niet uitzonderlijk dat broers elkaar besmetten met de wielermicrobe, maar de volgorde is bij hen wel opvallend.

Bram Degrieck, burgemeester van De Panne laat weten dat er is beslist om zowel de eigen activiteiten als de activiteiten van verenigingen en andere organisatoren in de infrastructuur van het lokaal bestuur op te schorten van 26 oktober tot en met de herfstvakantie. Door het stijgende aantal coronabesmettingen, ook in deze regio, wil het lokaal bestuur preventief ingrijpen.

In de Veurnestraat in De Panne kon de politie woensdagavond een familiaal drama voorkomen. Een man die zich van het leven wilde beroven en twee wapens bij zich had, werd overmeesterd na tussenkomst van speciale eenheden van de politie.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De Plopsa Group veilt vanaf vandaag, via het online veilingplatform van Vavato, de hoogste indoor glijbaan ter wereld, die zich momenteel nog in Comics Station bevindt. Eind 2019 nam de Plopsa Group het Antwerpse indoorpretpark over. De 22,5 meter hoge glijbaan past niet meer in het nieuwe concept van het park, dat zich in het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal bevindt.

De Panne Beach Endurance zou dit jaar, op 22 november, 25 kaarsjes uitblazen. Deze bijzondere editie wordt helaas uitgesteld omdat de alarmerende stijging van de coronacijfers niet toelaat om een uitbundige mountainbikewedstrijd te organiseren.

De nieuwe coronamaatregelen die vanaf vandaag van kracht zijn, hebben ook hun weerslag op de wielerwedstrijd Driedaagse Brugge-De Panne. Zo moesten er in allerijl een pak nieuwe hotels geboekt worden en werden er her en der zaken herschikt, maar bovenal is de organisatie toch tevreden dat de wedstrijd nog plaatsvindt. Dinsdag rijden de vrouwen hun koers, woensdag werken de mannen hun tocht tussen Brugge en De Panne af.

De Plopsa Group stelt de opening van het nieuwe Plopsa Hotel in De Panne voorlopig uit. "Het heeft voor ons geen zin om een investering van 25 miljoen euro op deze manier te openen", zegt CEO Steve Van den Kerkhof.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Vanaf zaterdag 24 oktober opent het gloednieuwe Plopsa Hotel in De Panne officieel de deuren voor het grote publiek. Een overnachting boeken kan in een van de 117 spectaculaire themakamers.