Zingen “De Toreador’s” Michael Lanzo én Wilbert Pigmans volgend jaar een duet ?

Michael Lanzo (rechts), samen met ‘Toreador’ Wilbert Pigmans uit Nederland.© PADI/Daniël
Michael Lanzo (rechts), samen met ‘Toreador’ Wilbert Pigmans uit Nederland.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

In 1972 liet Jacques Herb voor het eerst het nummer ‘De Toreador’ op het publiek los. Maar liefst 48 jaar later scoort ‘De Toreador’ met de Nederlandse zanger Wilbert Pigmans (27) en het dj-collectief Opgeblazen er opnieuw een dikke hit mee. Maar dat is nog niet alles. De voorbije zomer – in het coronajaar zonder nagenoeg optredens – besloot Michael Lanzo (41) uit Kachtem een Vlaamse versie uit te brengen van hetzelfde nummer. Voor Michael werd het opnieuw een voltreffer en voor zijn clip kreeg hij dit jaar zelfs een Loftrompet uitgereikt. Toen Michael zijn single versie lanceerde, ontstond er op de sociale media een verbaal gevecht tussen de fans van beide artiesten. “Dat gebeurde boven onze hoofden, maar negatieve reclame is ook reclame”, begint Wilbert Pigmans lachend het gesprek. Het was in de MENT-studio’s in Mariakerke naar aanleiding van de ‘Almdudler après-ski Top 100’ dat beide artiesten elkaar voor het eerst ontmoeten. Voor ze op antenne gingen, zaten we met beiden aan tafel voor een amusante babbel. De sfeer was bijzonder ontspannen. Er werden volop plannen gemaakt. “Misschien moeten we volgend jaar samen een liedje zingen op het podium. Dat zou ik heel fijn vinden”, zei Wilbert uitnodigend in Michael’s richting.

Ik zit hier aan tafel met twee toreadors. Is het de eerste keer dat jullie elkaar ontmoeten ?

Wilbert : “We kennen elkaar al via Facebook. We hebben elkaar al meerdere keren gesproken. We chatten dus wel eens met elkaar, maar in levende lijve is het inderdaad de eerste keer dat we elkaar zien.”

Michael : “In de voorbije zomer was het bijna gelukt dat we elkaar zagen, want ik vernam dat Wilbert in Bellewaerde bij Ieper was. Dat is niet zover van waar ik woon. Ik heb hem toen aangesproken, maar toen was hij al op de terugweg.”

Twee toreadors, want jullie brachten allebei een gelijkaardige versie uit. Wat is de kracht van dat liedje ?

Wilbert : “De kracht van die song is dat het heel rustig begint. Een mooie gitaarsolo, dat zit ook in beiden verwerkt. Je zingt een verhaal. Je vertelt wat er gebeurde, je stond in de arena, laatste keer… En uiteindelijk, dan begint het : dan ga je als toreador strijden. De muziek komt heel goed uit. Daarmee kan je complete zalen en horecaondernemers op z’n gat krijgen.”

Michael : “Wilbert beschrijft het goed. Het refrein blijft ook in je hoofd hangen. Toen ik het de eerste keer van Wilbert en van Opgeblazen hoorde, vond ik het een leuk liedje. Het bleef in mijn hoofd zitten. Dat is het succes van een goede single en een feestplaat, waar ik een eigen Vlaamse touch aan heb gegeven.”

Wist je – toen je die plaat maakte met Opgeblazen – dat het zo’n succes zou worden ? Je zit bijna aan 5 miljoen views en 13 miljoen streams ?

Wilbert : “Dit liedje is een nummer uit 1970 van Jacques Herb alias Jacques ‘Manuela’ Herb. In ’t begin was het in ’t Engels, later in ’t Nederlands. De dj’s van Opgeblazen draaiden het in ’t Nederlands in voetbalkantines. Vervolgens maakte Opgeblazen er ook een frisse Nederlandstalige remix van in de studio. Voor die frisse remix zochten ze nog een stem. Jacques Herb kon niet omwille van contractuele redenen. Via via kwamen ze bij mij terecht. Voor mezelf is het altijd reclame, je weet niet wat eruit komt. Ik zong het in één uur à anderhalf uur tijd in. Dat is wel heel snel voor een feestplaat. Het kreeg een lange aanloop. Toen kwamen de Oktoberfesten aan in Nederland en ook in België. We bemerkten dat het op kwam. Tijdens Wintersporten in Oostenrijk werd dat een bom. Daarna was er carnaval en dan was het. Leuk dat andere artiesten het ook begonnen te coveren, waaronder Michael. Zijn nummer is heel verrassend, met een lekkere frisse sound erin. Naast de Belgische variant kwam er ook een Duitstalige variant uit. Ook op TikTok was het een hype. Dat is iets waar je als artiest toch naar uitkijkt.”

Michael, je sprak al over de Vlaamse touch die jouw ‘Toreador’ heeft. Zijn er nog verschillen met de versie van Wilbert ?

Michael :”Wilbert spreekt over een ambiancenummer, maar hij vergeet erbij te zeggen dat hij ook over een fantastische stem beschikt. Het is geen gemakkelijk nummer om alles eruit te halen. Vooral die uithalen. Het is én blijft een ambiancenummer, maar je moet er kracht en power achter steken. Ik bracht het midden de corona uit. Ik ben blij dat ik het in de zomer kon uitbrengen. Waren er toen meer optredens, dan ben ik er zeker van dat mijn versie nog beter liep. De versie van Wilbert zit bij Spotify al aan ruim 13 miljoen streams. Dat is wel serieus. Ik heb er veel minder, maar ik vind het een eer dat ik dit liedje voor België mocht doen. Het is met een knipoog naar Wilbert. We hebben er ook Jacques Herb erbij betrokken. Ik wil het zingen op zijn manier, niet op de manier van Opgeblazen. We wilden er ook een Michael Lanzo-sound in gebruiken, niet een copie van wat ze in Nederland brachten. Ik vind de versie van Duitsland het minst geslaagd.”

Wilbert : “Er zit wel een Duitse sound in. Ik vind wel dat Michael Lanzo met zijn eigen single een feestgenre brengt. De versie die wij maakten, is eigentijds. Ik ben geen operazanger. Het operastuk van Jacques Herb hebben we eruit gehaald, maar Michael zette het terug erin.”

Als ik dat hier allemaal hoor, dan is de grootste winnaar Jacques Herb.

Wilbert : “Jacques is al heel lang bezig. Die waardering mag hij zeker en vast hebben.”

Jullie staan in de muzikale arena als toreadors, jullie gunnen het elkaar, maar de fans zagen dat niet zo zitten. Het ging er hevig aan toe.

Michael : “Het was helemaal niet mijn bedoeling dat ik Wilbert ging nadoen, absoluut niet. Ik was echt geschrokken van de reacties die ze deelden op YouTube, e.a. Ik heb ze gelezen, maar verder schenk ik er geen aandacht aan.”

Wilbert : “Michael heeft gelijk. Als artiest sta je daarboven, maar het is inderdaad niet leuk wanneer je zo’n reacties ziet binnenkomen. Maar negatieve reclame is ook reclame voor het liedje ( lacht ).”

Het nummer leeft…

Michael : “Inderdaad, wij gaan allebei deze single nog jaren kunnen brengen. We gaan voor altijd aanzien worden als de toreadors. Ik vind dat leuk.”

Wilbert : “Ik kreeg er een bijnaam bij : Héy daar is de toreador.”

We zitten nog volop in coronatijden. Hoe hard kijk je uit naar eindelijk terug op een podium te mogen staan ?

Wilbert : “Net zoals Michael kijk ik enorm uit naar opnieuw te mogen optreden. Dat we weer het oude normaal meemaken. Dat we opnieuw mensen mogen blij maken, mensen vrolijk maken. Als artiesten willen we immers vooral mensen blij maken. Dat zorgt dat wij op die manier net dat extra zetje krijgen, dat we meer energie hebben.”

Michael, voor jou is het dubbel zo zwaar, want de horeca is ook dicht. Je kan niet in je zaak staan, maar je kan ook niet optreden. Toch blijf je glimlachen en straal je optimisme uit ?

Michael : “De mensen zien mijn glimlach, maar we moeten nu eenmaal optimistisch blijven. Ze weten wel niet hoe ik mij innerlijk voel. Van zodra het vaccineren begint, zal het hopelijk dan vlug gaan en hebben we een normale zomer in 2021. Misschien kunnen we dan ‘De Toreador’ in een andere remix terug uitbrengen ? Want 2020 vind ik toch een verloren jaar.”

Wilbert, in Vlaanderen ben je toch door dat nummer ‘De Toreador’ geïntroduceerd geworden ?

Wilbert : “Ik breng al zo’n vijftien jaar eigen singles, eigen producties uit. Het waren telkens stuk voor stuk grote liedjes, maar ze kwamen niet buiten Nederland. ‘De Toreador’ is een klapper geweest. Eerlijk, ik zie het wel zitten om ooit, samen met Michael, eens ‘De Toreador’ te zingen.”

Dat lijkt mij een leuk voorstel.

Michael : “Zeker en vast, vooral na corona moeten we daar eens werk van maken.”

Komen er binnenkort van beiden nieuwe singles uit ? Of nog andere plannen ?

Michael : “Het grappige was… Voor ‘De Toreador’ uitkwam, had ik het idee om ‘Dolores’ te zingen. Dat lag in de kast. In het voorjaar van 2021 zou ik dat uitbrengen, maar dan komt Wilbert wel ook af met ‘Dolores’. Ik belde direct naar mijn management om dat te briefen dat Wilbert dat ging uitbrengen. Ondertussen zal een andere artiest uit ons land dat al uitbrengen. Die ‘Dolores’ is een perfecte opvolger van ‘De Toreador.’”

Wilbert : “Dat is inderdaad sinds een kleine twee maanden mijn nieuwe single. Het nummer wordt goed ontvangen, ondanks de coronatoestanden. Het was hét ware vervolg wat je kon verwachten van ‘De Toreador’. Wat dat betreft, deden we een goede zet.”

In 2021 gaan jullie dus samen een duet opnemen, dat staat sinds deze babbel vast. Wat gaan jullie anders nog uitbrengen ?

Wilbert : “We zijn druk bezig met diverse dingen op te nemen, maar daarover kan ik nog niet veel kwijt. Het is wel dezelfde stijl, zoals ‘De Toreador’. Goed voor de liveshows. Het lijkt mij leuk voor de liveshows dat we dan even Michael voor een duet kunnen inschakelen om samen ‘De Toreador’ te brengen.”

Michael : “Of iets anders ? In januari komt – na een heel zwaar jaar – mijn nieuwe single ‘Sterker dan ooit uit’, een nummer van Michael Bolton. Een verhaal van wat ik het voorbije anderhalf jaar voelde. Ik hoop dat we in 2021 allemaal sterker dan ooit terug komen.”

Dankjewel voor het gesprek en een mooi nieuw jaar toegewenst.

Wilbert : “Ik vond het hartstikke leuk en bedank je voor de tijd die je voor ons vrij maakt. Als artiest is het immers voor ons belangrijk dat we in het daglicht kunnen blijven staan, zeker in donkere tijden.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.