Willy Sommers brengt een cd én boek ‘De Soundtrack van mijn Leven’ uit met talrijke onbekende invalshoeken

Willy Sommers poseert met de taart van ‘15 jaar Schlagersfestival’, maar ook hij mag al 50 muzikale kaarsjes uitblazen. © PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Willy Sommers staat een halve eeuw op het podium en dat viert hij met een eigen boek én een nieuw album ‘De Soundtrack van mijn Leven’ in 12 hoofdstukken en met 12 muzieknummers. Het boek telt 220 pagina’s en wordt verkocht door Uitgeverij Pelckmans. “Jij kent al jaren mijn leven. Wat kan ik je nog vertellen, PADI”, lacht Willy toen we met hem een babbel sloegen over die 50 voorbije muzikale jaren.

“In ‘t begin van ’t jaar zouden we mijn 50 jaar carrière vieren, maar door corona konden we dat niet laten doorgaan. We besloten van in het najaar het album ‘De Soundtrack van mijn Leven’ te koppelen aan een boek. Ieder hoofdstuk in het boek verwijst naar een lied in het album. Dat is het meest autobiografische album dat ik in die voorbije 50 jaar zelf maakte.”

Welke hoofdstukken staan erin verwerkt?

Willy: “Het begint van toen ik een kleuter was tot vandaag. Wat ik vandaag doe, is mijn leven nu. Mijn hele leven en professioneel leven komt aan bod. Toen ik het boek samenstelde met Tom Botte zei ik: Wat kan ik nog vertellen? Ik heb kasten vol met tijdschriften en kranten wat er over mij werd geschreven. Tom zei dat we nog wel invalshoeken zouden vinden. We zijn daarin met brio geslaagd, want ik krijg veel reacties van mensen binnen op Facebook en Instragram, die vinden dat het een heel vernieuwend en mooi boek is geworden.”

Vertel eens wat mensen nog niet wisten? Wat staat er dus in als nieuw item?

Willy: “In de jaren zeventig – in ’t begin van mijn carrière – zei ik tijdens een interview dat ik een grote dierenvriend ben. Ook nu nog, want ik heb thuis pony’s, schapen, geiten, een hond… Een meisje dat toen dat artikel las, besloot van met een origineel cadeau voor de dag te komen. Geen fles wijn, geen parfum, geen fiets, maar een klein aapje. Dat meisje belde aan bij mij thuis. Mijn mama deed open en kwam even later naar mij en zei: Willy, er staat hier iemand voor de deur met een aap voor je (lacht). Blijkbaar een cadeau voor je verjaardag. Ik ging naar de voordeur en die fan Mieke gaf dat aapje af, omdat ik zo’n dierenvriend was. Ik hoor nu nog mijn moeder roepen: Straks staan jij en uwe aap op straat hé. We kochten direct een grote kooi aan. In de tuin plaatsten we een lange wasdraad met een soort halsband, zodat hij in de tuin kon rondlopen. Op een bepaald moment geraakte Kapoen – de naam van ons aapje – los en kroop hij in onze hoge boom. We geraakten er niet meer aan. Hij zat er twee dagen en twee nachten. Van honger keerde hij terug naar beneden. Mijn ouders en ik gingen één week op vakantie naar Blankenberge. We konden dat aapje maar moeilijk meenemen. Ik belde naar Mieke en vroeg of ze voor het aapje kon zorgen, terwijl wij op vakantie waren. Dat was goed, maar dat aapje is dan wel bij haar gebleven. Mijn moeder had al vaak haar ongenoegen geuit. ’s Nachts konden we bijna niet slapen, want dat aapje bleef maar lawaai maken in de kooi. Ik vroeg heel beleefd aan Mieke of het aapje na onze vakantie bij haar mocht blijven. Kapoen is daar nog vijf jaar gebleven en is daar dan ook overleden.”

Willy Sommers op het podium van Het Schlagerfestival in Hasselt.
Willy Sommers op het podium van Het Schlagerfestival in Hasselt. © PADI/Jens

Maakte je veel mee met dat aapje?

Willy: “Zeker en vast. Mijn boezemvriend kwam om mij om samen maar de kermis te gaan in Vlezenbeek. Hij droeg een heel mooi wit hemd. Hij vroeg of hij mijn aapje mocht vasthouden. Ik zei: Rikske, doe dat niet, want van de stress begint hij dan kaka te doen. Rikske nam toch dat aapje vast en op z’n wit hemd, amaai… Ik zweer je: dat is een stank tot en met. Dat zijn propere dieren hoor, maar als ze kaka doen, dan ben je er niet graag dichtbij.”

Na 50 jaar carrière kan je maar moeilijk nog iets bereiken of toch? Wat verwacht je nog?

Willy: “Ik ben nu volop bezig met mijn album te promoten. Vorige week kwam het al binnen op 3 in de Ultratop 200. Maar wat kan er nu nog gebeuren in mijn carrière? Er passeert onverwacht iets op m’n muzikale weg. Ik maakte dat al mee met Pukkelpop, dit jaar ‘Liefde voor Muziek’. Ik kijk nu uit naar volgend jaar of er nog iets voorbij komt. En wat de optredens betreft: in de Culturele Centra moet ik nu nog 18 uitgestelde concerten spelen rond ‘Sommers of 69’. Vanaf september 2022 beginnen we in de Culturele Centra met de concertenreeks ’De Soundtrack van mijn Leven’. In twee uren tijd zing ik dan àl mijn hits.” (PADI)

De cd vind je terug in de platenzaak, het boek in de boekenhandel. Agenda: maandag 1 november om 13.30 uur optreden in de Expo in Kortrijk – Vrijdag 5 november om 20 uur, CC Casino Koksijde – Vrijdag 12 november om 20 uur in de Lotto Arena, samen met Christoff. Info: www.willysommers.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.