Wannes Cappelle staat met Het Zesde Metaal in de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke

Het Zesde Metaal met rechts Wannes Cappelle. © Live Nation
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Ben je op donderdagavond 26 augustus nog vrij? Dan koop je best een ticket aan voor het concert van Het Zesde Metaal in de Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke. Zeg je Het Zesde Metaal, dan zeg je Wannes Cappelle. De meer dan animabele frontman van de band, geruggesteund door evenwaardige kleppers als gitarist en toetsenist Tom Pintens, gitarist Filip Wauters, basgitarist Robin Aerts en drummer Tim Van Oostende. Je hoeft het West-Vlaamse dialect niet te kennen om helemaal gecharmeerd te zijn door de wonderlijke, soms minimalistische, dan weer harmonieuze grootse songs van Het Zesde Metaal. En dàt Het Zesde Metaal komt naar Middelkerke in hun eigen West-Vlaanderen. We sloegen een babbel met frontman Wannes Cappelle.

Hun meest recente album ‘Skepsels’ uit 2019 was de opvolger van het immens succesvolle ‘Calais’ (2016), waar Cappelle en de zijnen in 2017 een gouden plaat voor ontvingen en de mainstage van Rock Werchter mee openden. Net als songs ‘Naar de Wuppe’, ‘Ploegsteert’, ‘Dag zonder schoenen’, ‘Gie, den Otto en Ik’, ‘lp M’n knieën dat je ondertussen Vlaams cultureel erfgoed kan noemen.

Hoe goed ken jij Middelkerke?

Wannes: “Ik ging als kind vanuit Wevelgem altijd richting De Panne via de verbinding Ieper, Veurne, Oostduinkerke naar De Panne. Daar gingen wij naartoe. Middelkerke, van waaruit wij woonden, was niet de meest voor de hand liggende plek. Ik ken dus Middelkerke eigenlijk niet zo goed. Ons concert daar is misschien voor mij een gelegenheid om mij erin te verdiepen.”

Speelde je dus nog nooit met Het Zesde Metaal in Middelkerke?

Wannes: “Ik denk van wel. Ik durf het niet zweren, maar je hebt daar het Casino in Middelkerke, het cultureel centrum toch he? Goh, ik twijfel nu wel of het Koksijde of Middelkerke was, maar wij traden er zeker al een paar keren op met de theatertoer. Ik geef toe dat ik de vele zalen aan de kust gemakkelijk door elkaar sla.”

Hoe blij ben je dat je terug mag en kan optreden?

Wannes: “Zeer blij, we probeerden het voorbije anderhalf jaar creatief te zijn, met heel de sector, ook met Het Zesde Metaal. We deden livestreams, concerten met mensen heel ver uit elkaar. Je voelt toch altijd: dat is niet hetzelfde, de energie, de wisselwerking met wat er op het podium gebeurt en wat er in de zaal gebeurt. Je kan dat moeilijk benoemen, dat is een uitwisseling van energie en dat maakt mekaar sterker. Dat is iets dat wij ongelooflijk hebben gemist.”

“We spelen vanavond hier op Zeverrock en hier is het met safe ticket, allemaal zonder social distance, zonder mondmaskers en dat is natuurlijk de real stuff, zeker als artiest. We speelden op de Lokerse Feesten waar de mensen aan tafeltjes stonden, heel ver uit mekaar. Als band voelde je: dat gaat niet vanzelf, ‘t is harder werken. Maar ik hoorde aan de andere kant van het publiek: Och, eigenlijk was het voor ons wel leuker omdat we aan ons tafeltje drank konden bestellen. We hoorden mensen zeggen: Ja, dat was eigenlijk leuk om zo naar een concert te kijken.

Waar hebben jullie ondertussen allemaal al opgetreden?

Wannes: “We zijn vorige week nog maar begonnen. Normaal nemen wij altijd in augustus tussen de festivals ongeveer twee weken verlof. Nu dachten we: niet in augustus, laten we eind juli vakantie nemen én dan in augustus écht beginnen. We deden eind juni een tryout in Kortemark. Daarna kwamen de Lokerse Feesten, dan Dranouter.”

Wat ben je van plan van te brengen tijdens het Proximus pop-up optreden, de hits of nieuwe nummers?

Wannes: “Onze redenering is een beetje: de mensen hebben lang moeten wachten, iedereen heeft wel een heftige periode achter de rug. We gaan dus proberen van toch een beetje een feestje te bouwen, op z’n Zesde Metaals. Allez, we brengen geen polonaise hé, maar we hebben wel de set in elkaar gestoken waarop onze grootste hits staan. Ik denk dat we al op Dranouter ervaren hebben dat dit marcheert. We gaan een zeer heftig concert geven. We zijn zelf heel benieuwd naar die nieuwe locatie. Het is wel straf wat ze daar voor elkaar gekregen hebben. We hopen dat er veel volk komt, dat we een schone afsluiter van de zomer gaan hebben.”

Zijn de optredens dan voorbij voor Het Zesde Metaal of mogen jullie nog spelen?

Wannes: “Dan hebben we nog Maanrock, twee dagen nadien in Mechelen. Maar Middelkerke is ons laatste grote concert in West-Vlaanderen. In september hebben we nog een paar dingen staan, en dan gaan we ons voorbereiden op onze theatertour in culturele centra. In oktober en november ziet onze agenda zwart van de optredens. Laat ons hopen dat dit allemaal kan doorgaan.”

Van mij uit, veel succes. Ik heb jullie al enkele keren gezien op het Labadoux festival in mijn eigen gemeente Ingelmunster. Jullie brengen goede muziek. Ik heb er alvast ferm van genoten.

Wannes: “Dankjewel, ‘Labadoux Bubbelt’ in oktober 2020 was eigenlijk ons laatste optreden voor de lockdown in de herfst. Toen wisten we nog niet dat we zolang niet meer zouden spelen. Ik bewaar mooie herinneringen aan dit optreden.” (PADI & Sandro)

Eén ticket kost 28 euro, inclusief servicekosten. Verkoop via livenation.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.