Timo Descamps uit Antwerpen was ‘bijna’ een West-Vlaming

Bijna was Antwerpenaar Timo Descamps een ‘West-Vlaming’...© PADI/Daniël
Bijna was Antwerpenaar Timo Descamps een ‘West-Vlaming’...© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Timo Descamps woont in Antwerpen, maar toch komt hij nu vaak af naar West-Vlaanderen en meer bepaald naar de studio van Jérémie Vrielynck in Deerlijk. In april 2021 tekende Timo immers een exclusief contract met JV Records, het eigen platenlabel van Jérémie Vrielynck. De eerste single die de acteur/zanger uitbracht heet ‘Nu ik jou ken’. Timo woont weliswaar in de grootstad Antwerpen, maar als zijn grootouders in West-Vlaanderen waren gebleven dan zou Timo als volbloed West-Vlaming zijn geboren.

Timo heeft nog altijd een band met West-Vlaanderen. “We hebben nog veel familie in West-Vlaanderen wonen, vooral in de streek rond Ieper en ook in Kortrijk. In Wervik ben ik zelfs nog als kleuter geweest. Toen leefde overgrootvader Descamps met onze ‘marein’ in het pand dat tot daarvoor generaties lang de beenhouwerij van de familie Descamps was. Mijn grootvader is indertijd – samen met mijn oma – uit West-Vlaanderen vertrokken, omdat hij voor de rijkswacht ging werken en dat kon toen nog niet in de eigen regio. Hij kreeg de keuze tussen de kust en Antwerpen. Het werd Antwerpen, omdat mijn oma het niet zag zitten om elke dag strandzand op te vegen”, lacht Timo. “Was mijn oma dus minder perfectionistisch geweest, dan zou ik als volbloed West-Vlaming geboren zijn.”

Timo kent iedereen nog als bassist ‘Jo’ uit de Ketnet-reeks ‘Spring’ en uit het eerste seizoen van ‘Steracteur Sterartiest’, waarin hij de derde plaats behaalde. Na een bewogen carrière die hem naast Vlaanderen en Nederland zelfs tot in Amerika bracht is Timo nu helemaal terug. Met de hulp van beste vriend en multi-getalenteerde artiest en producer Jérémie Vrielynck – die momenteel hoge ogen scoort met zijn eigen solocarrière en net zijn derde top 10 hit op rij te pakken heeft – dook Timo de studio in om zijn eerste single in tien jaar tijd in te blikken. “‘Nu ik jou ken’ is op twee continenten geschreven, ik ben eraan begonnen in L.A. samen met Astrid Roelants, en heb het met Jérémie afgewerkt in het exotische Deerlijk”, grapt Timo. “Het nummer komt recht uit mijn hart en heeft verschillende betekenissen. Uiteraard gaat het over een al dan niet ingebeelde grote liefde die je na lang zoeken eindelijk hebt gevonden, maar er zit voor mij ook nog een diepere laag in. Jarenlang zat ik met een soort ‘writer’s block’. De combinatie van het lang van huis weg zijn, niet meer op het podium staan, mijn mama die lang heel ziek geweest is, waren allemaal dingen die ervoor zorgden dat de creativiteit een beetje werd tegengehouden. Dit nummer gaat dus net zozeer over het terugvinden van jezelf, maar in mijn geval ook letterlijk en figuurlijk het terugvinden van mijn stem als zanger en songwriter.” (PADI)

Timo is heel gelukkig met zijn nieuwe single.© PADI/Daniël
Timo is heel gelukkig met zijn nieuwe single.© PADI/Daniël

De nieuwe single kan je downloaden via de grote streamingsplatforms. Timi is op zondag 16 mei tussen 10 en 12 uur te zien in het programma Herbert op MENT TV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier