Tijdens ‘Weekendje Bouillon!’ draait alles in de soep…

© Goele Bormans
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Acteur én auteur Jeroen Maes – geboren in Ieper – is terug op pad met een komisch stuk ‘Weekendje Bouillon!’. Jeroen staat – in vergelijking met de komedie ‘De Contactspeurder’ in het coronajaar 2020 – deze keer niet alleen op het podium. Hij krijgt de steun van zijn trouwe ‘komische vriend’ Peter Bulckaen uit Geluwe, Bianca Vanhaverbeke uit Kachtem, Katrien Vandendries en ‘Thuis’-acteur Wim Stevens. West-Vlamingen boven en dat is maar logisch, want ‘Weekendje Bouillon!’ is immers een hilarische komedie in ’t West-Vlaams, geschreven door natuurlijk de enige die zoiets heel goed kan uitwerken, namelijk Jeroen Maes van prethuis.be.

In het najaar van 2021 tot en met het voorjaar van 2022 staan er van ‘Weekendje Bouillon!’ maar liefst 70 voorstellingen in vooral West-Vlaanderen op het programma. Inderdaad, ruim 80% van de voorstellingen worden gehouden in een zaal in onze provincie. Jeroen trekt met ‘Weekendje Bouillon!’ ook een beperkt aantal keren buiten onze provinciegrenzen en treedt op in Deinze, Aalter, Berlare, Sint-Truiden, Antwerpen, Mol, Herzele, Dilbeek… Op donderdagavond gingen we kijken in zaal De Leest in Izegem. We waren benieuwd. Zou ‘Weekendje Bouillon!’ aan onze verwachtingen voldoen? Zouden we vooral kunnen lachen, spontaan lachen, want dat is het belangrijkste hé: dat je tijdens zo’n komedie écht kan lachen. Zomaar, vanuit het niets, door een eenvoudige woordspeling eens echt kan lachen. Was het gisteren de laatste voorstelling van ‘Weekendje Bouillon!’ geweest, dan konden we een uitvoerige recensie schrijven, maar deze keer doen we dat niet. Waarom niet? Omdat er nog zoveel voorstellingen volgen en omdat we niet willen dat het publiek al van veel zaken die kunnen gebeuren op de hoogte wordt gebracht. Zo’n komedie moet een verrassing blijven voor de aanwezigen. Toch willen we enkele zaken verklappen: ‘Weekendje Bouillon!’ was nog maar vijf minuten bezig of we waren al aan ’t lachen. En onze lachsalvo’s bleven aanhouden en bleven maar qua decibels luider én luider worden. Niet enkel bij ons, maar ook bij m’n gezelschap Jelle – die niet vlug een glimlach op zijn gezicht krijgt, sorry Jelle maar dat is waar hé -, maar die nu zelfs tijdens de pauze én na de voorstelling zei: “Awel, dat was nu eens een prachtig stuk. Ik beleefde zo’n mooie avond.” En daarmee is er veel gezegd. ‘Weekendje Bouillon!’ doet je lachspieren werken. Wanneer Jeroen en ook Peter dan eens ‘uit hun rol vallen’ en plots ‘de slappe lach’ krijgen, waardoor Jeroen niet meer weet wat hij moet zeggen en besluit om even terug te keren naar een vorige passage dan weet je dat het er op ’t podium ook gezellig aan toe ging. Op het podium zijn Jeroen en Peter precies een ‘siamese tweeling’, die maar bij één blik naar elkaar weten wat ze moeten zeggen en hoe ze moeten reageren. Het is dan ook niet de eerste keer dat Peter wordt gevraagd van Jeroen Maes om mee te spelen. Maar ook Bianca Vanhaverbeke brengt haar rol op een formidabele manier. Wat zij allemaal kan. Chapeau! Onze bewondering. Bianca is misschien niet zo groot van gestalte, maar op het podium is ze wél een Grote Madame. Vooraleer we de korte inhoud van het stuk hieronder brengen, willen we toch onze score geven. Dit puntenaantal kennen we toen na ook de reacties van het publiek te hebben gehoord. ‘Weekendje Bouillon!’ krijgt een 9/10. Waarom? Omdat je zelfs bij aankomst met een zuur gezicht toch spontaan zal lachen én blijven lachen. En dat is nu eenmaal wat er van zo’n komedie à la Jeroen Maes wordt verwacht. Lachen én nog eens lachen!

© Goele Bormans

De korte inhoud rond ‘Weekendje Bouillon!’: Twee bevriende koppels zijn toe aan wat rust en verpozing. Ze huren een huisje in de buurt van Bouillon om daar een weekendje lekker ontspannen door te brengen, zonder kinderen, zonder drukte, zonder stress. Er komt echter uit het niets een onbekende man aankloppen die lijkt te zijn verdwaald. De komst zorgt voor de nodige opschudding, zo staan enkele geheimen op het punt om uit te komen. Ze moeten dit kost wat kost zien te verhinderen, maar lukt hen dat? Eén ding staat vast: onze ongenode gast zorgt voor peper in (de) Bouillon! Rust en verpozing zijn ver te zoeken, want alles draait danig in de soep…. (PADI)

© Goele Bormans

Diverse voorstellingen zijn al uitverkocht, maar ‘Weekendje Bouillon!’ komt ook nog naar Koksijde, Meulebeke, Bellegem, Moorslede, Beernem, Kortemark, Diksmuide, Leffinge, Roeselare, Koekelare, Wervik, Ieper, Kortrijk, Blankenberge, Oostkamp, Gistel, Hooglede, Kuurne, Anzegem, Waregem… Op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 oktober treedt het gezelschap nog op in De Leest in Izegem, maar alles is daar al uitverkocht. Info en tickets: www.prethuis.be.

© Goele Bormans

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.